Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά ομόλογα: Κερδισμένοι και χαμένοι μετά το PSI

Μετοχικού επιπέδου αποδόσεις εξασφάλισαν όσοι τοποθετήθηκαν έγκαιρα σε ελληνικούς τίτλους. Το υψηλό ρίσκο, η επιλογή του χρόνου επένδυσης και η εναλλακτική των ομολογιακών αμοιβαίων.

Ελληνικά ομόλογα: Κερδισμένοι και χαμένοι μετά το PSI

Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα κρατικά ή εταιρικά είναι μία από τις λύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν υπεραξία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, σε όσους εκτιμούν ότι το ελληνικό ρίσκο είναι περιορισμένο και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζεται στις σημερινές τιμές.

Όποιος δείξει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και επενδύσει σε εγχώρια κρατικά και εταιρικά ομόλογα ή αυξήσει τις θέσεις του σε αυτά, μέσω επένδυσης σε συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια -όπου εξασφαλίζει και το κομμάτι της διαχείρισης- φλερτάρει με μεγάλες υπεραξίες, σχολιάζουν private bankers, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή πίεση στα ελληνικά ομόλογα είναι καθαρά αποτέλεσμα της συγκυρίας και των συνθηκών μιας χώρας στις δύσκολες στιγμές της.

Δυόμισι χρόνια πέρασαν από τότε που το ελληνικό επενδυτικό κοινό δεν πίστευε στα αφτιά του: το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ήταν ήδη γεγονός. Πολλοί Έλληνες επενδυτές είδαν τις περιουσίες τους να χάνουν άμεσα το 53,5% της αξίας τους (στην πραγματικότητα πολύ παραπάνω, η ζημία σήμερα υπερβαίνει το 75%). Ήταν η θρυλική 12η Μαρτίου 2012 που μουδιασμένοι τότε οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δέχτηκαν ακούσια την έσχατη λύση της αντικατάστασης του υπολοίπου 46,5% του ομολογιακού τους χαρτοφυλακίου με καινούρια ομόλογα, αντίστοιχης αξίας και συγκεκριμένα:

- σε ποσοστό 15% ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) με λήξεις εντός του 2013 και του 2014

-και σε ποσοστό 31,5% σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (20-23 διαφορετικά ομόλογα).

Τι συνέβη τότε; Κάτοχος ομολόγων ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ χάνει απευθείας με το κούρεμα τα 53.500 ευρώ και λαμβάνει 15.000 ευρώ (μέσω ομολόγων EFSF) και άλλα ομόλογα ονομαστικής αξίας 31.500 ευρώ. Ευθύς αμέσως με το κούρεμα οι τιμές υποχωρούν στο 25%, με αποτέλεσμα η αποτίμηση τότε των ονομαστικής αξίας 31.500 ευρώ τίτλων να περιοριστεί στα... 7.875 ευρώ (για όποιον θα προέβαινε τότε σε πώληση). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ζημία 77%, καθώς από τις 100.000 ευρώ απέμειναν μόνο τα 22.875 ευρώ (7.875 συν 15.000 ευρώ) και χάθηκαν 77.125 ευρώ.

Αν εκείνες τις δύσκολες ώρες κάποιοι επενδυτές είχαν την αναγκαία ρευστότητα, αλλά και το... ψυχικό σθένος να αγοράσουν ομόλογα (είτε αυξάνοντας τις θέσεις τους σε αυτά, είτε επενδύοντας εξαρχής σε κρατικούς τίτλους) θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλες υπεραξίες και κέρδος.

Για παράδειγμα:

Λίγους μήνες μετά το κούρεμα, τον Ιούνιο του 2012, η καμπύλη του μέσου όρου τιμών των 20-23 ομολόγων που αντικατέστησαν κατά 31,5% τα παλαιά είχε πέσει στο 13% της ονομαστικής αξίας, καταγράφοντας σαφώς μεγαλύτερη ζημία στους τίτλους. Όποιος τότε αγόραζε με τις αποτιμήσεις εκείνες και πούλαγε για παράδειγμα τον Απρίλιο ή το Σεπτέμβριο του 2014, όπου οι αποτιμήσεις ήταν κοντά στο 70%, θα έγραφε υπεραξία της τάξεως του.... 430% περίπου! Αντίστοιχα, όποιος πούλησε τα κουρεμένα ομόλογα φέτος τον Απρίλιο ή το Σεπτέμβριο, περιόρισε τη ζημία του στο 63% (έναντι ζημίας 77% όσων πούλησαν παρορμητικά τη μέρα του κουρέματος). Για να επιβεβαιωθεί και το ότι «αγοράζεις όταν οι άλλοι πουλάνε...», σχολίαζε στο Euro2day.gr γνωστός τραπεζίτης.

Οι συγκρίσεις αυτές αφορούν όσους κάνουν αγοραπωλησίες ομολόγων, είτε είχαν πριν από το κούρεμα και τα κράτησαν, είτε τα πούλησαν και επανατοποθετήθηκαν, είτε δεν είχαν και αγόρασαν μετά το κούρεμα.

Σε ένα άλλο μέτωπο, στο χώρο των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η κατάσταση είναι λίγο... διαφορετική. Επενδυτής που αγόρασε στις 12 Μαρτίου 2012 (ημέρα κουρέματος) ένα από τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και πούλησε στις 10 Απριλίου 2014 είχε απόδοση 245%, η οποία θα υποχωρούσε στο 185% αν η πώληση γινόταν στα μέσα του φετινού Δεκεμβρίου (π.χ. 19/12/2014).

Όσοι εμπιστεύτηκαν τη χώρα και σκέφτηκαν να πουλήσουν (στις 12/3/2012) ό,τι απέμεινε από το κούρεμα (και τα 15.000 ευρώ που δόθηκαν από το EFSF για κάθε 100.000 ευρώ και το καλάθι με τα 20-23 ομόλογα ονομαστικής αξίας 31.500 ευρώ), επενδύοντας στο παραπάνω Αμοιβαίο Κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα, εξασφάλισαν 29% περισσότερη ρευστότητα (συνολικά η ρευστότητα θα ήταν 42.318 ευρώ) από ό,τι θα είχαν (32.797 ευρώ) αν απλώς πουλούσαν την ίδια ημερομηνία (19/12/2012), χωρίς να καρπωθούν την απόδοση του Αμοιβαίου.

Για όσους λοιπόν επενδυτές έχουν σήμερα διαθέσιμη ρευστότητα και επιθυμούν μια επένδυση με δυνατότητα υπεραξίας, χωρίς την έκθεση σε μετοχές, η λύση σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, είναι τα ομόλογα, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, που εξασφαλίζουν κέρδος αλλά και επαγγελματική παρακολούθηση από τους διαχειριστές των αμοιβαίων. Οι ελληνικοί τίτλοι, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, και μάλιστα ορισμένοι ξένοι επενδυτές τώρα λένε ότι η υποχώρηση είναι υπερβολική.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι λόγω συνθηκών τα πάλαι ποτέ συντηρητικού προφίλ ομολογιακά συνοδεύονται από το «ελληνικό» ρίσκο, που είναι αυξημένο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v