Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια αμοιβαία κεφάλαια «χρύσωσαν» τους επενδυτές

Διψήφιες αποδόσεις απόλαυσαν όσοι διάλεξαν τις σωστές κατηγορίες επενδύσεων το 2015. Ποια ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια που πρώτευσαν, ποια απογοήτευσαν. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls.

Ποια αμοιβαία κεφάλαια «χρύσωσαν» τους επενδυτές

Κόντρα στις μεγάλες περιπέτειες που βίωσε η ελληνική οικονομία, στις έντονες διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις και στους περιορισμούς των capital controls, «χρυσό» αποδείχτηκε το 2015 για τους περισσότερους επενδυτές που είχαν τοποθετημένες τις αποταμιεύσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια.

Η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ράλι του αμερικανικού νομίσματος (οι παρακάτω αναφερόμενες αποδόσεις για τα δολαριακού τύπου Α/Κ είναι σε ευρώ και προυποθέτουν ότι οι μεριδιούχοι θα μετατρέψουν την επένδυσή τους στο ευρωπαικό νόμισμα) και η τρελή κούρσα των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτέλεσαν τις τρεις κυριότερες πηγές ισχυρών αποδόσεων για τους μεριδιούχους.

Η ικανοποίηση μάλιστα των επενδυτών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνεκτιμηθούν τα μηδενικά ή οριακά επιτόκια που πρόσφεραν το 2015 οι ξένες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και οι χαμηλές πλέον αποδόσεις (έως 1,1% προ φόρων) που προσφέρουν οι ελληνικές.

Αντίθετα, απώλειες και προβληματισμός υπήρξαν για όσους επέλεξαν να τοποθετηθούν σε εγχώρια μετοχικά και σε Α/Κ αναπτυσσόμενων χωρών.

Ειδικότερα, με βάση το κλείσιμο της 24ης Δεκεμβρίου, οι αποδόσεις των Α/Κ είχαν ως εξής:

Funds of Funds Μετοχικά: Από τα 27 της κατηγορίας, τα 18 σημείωσαν κέρδη, με καλύτερες επιδόσεις τις παρακάτω: Alpha Cosmos Stars Europe Μετοχικό (+11,23%), Eurobank (LF) Equity Blend (10,66%), Eurobank Equity Blend Μετοχικό (+9,31%) και Alpha Cosmos Star USA Μετοχικό (+8,6%). Κέρδη επίσης σημείωσαν τα Α/Κ που τοποθετήθηκαν στο real estate, ενώ αντίθετα απώλειες κατέγραψαν κυρίως όσα εστίασαν στις αναδυόμενες αγορές και στα εμπορεύματα (commodities).

Funds of Funds Μικτά: Από τα 29 της κατηγορίας, κέρδη κατέγραψαν τα 26, με πρώτα τα Eurobank Balanced Blend US (+9,49%), Eurobank Balanced Blend Europe (+6,42%) και Alpha Trust Eclectic (+5,37%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Θετικές αποδόσεις σημείωσαν τα 13 από τα 18 Α/Κ της κατηγορίας και ξεχώρισαν τα Eurobank Dollar Plus (+11,18%), Eurobank NTT Δολαρίου (+11,14%) και Eurobank (LF) Income Plus $ Fund (+11,03%).

Μετοχικά ΗΠΑ: Κέρδη απέφεραν και τα δύο Α/Κ της κατηγορίας: Πειραιώς US Μετοχικό (+10,81%) και Triton American Μετοχικό (+8,02%).

Μετοχικά ανεπτυγμένων αγορών: Άνοδο σημείωσαν τα 14 από τα 15 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με καλύτερες περιπτώσεις τα MetLife Μετοχικό (+11,66%), Interamerican Αναπτυγμένων Αγορών (+9,69%), Eurobank Global Equities (+9,37%) και Alpha Global Blue Chips (+8,64%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Ζημίες κατέγραψαν και τα 12 Α/Κ αυτής της κατηγορίας και σχετικά μικρότερες απώλειες σημείωσαν τα Πειραιώς China Growth (-2,28%), MetlLife Αναδυόμενων Αγορών (-4,04%), Interamerican Νέα Ευρώπη (-8,34%) και Alpha Select ΝΑ Ευρώπης (-8,36%).

Μετοχικά Ελλάδας: Μόνο 1 από τα 30 Α/Κ της κατηγορίας κατέγραψε κέρδη (3Κ Greek Value +1,83%) και αυτό δεν ξεκίνησε από την αρχή του έτους. Κατά τα άλλα, σχετικά καλύτερες επιδόσεις είχαμε για τα: MetLife Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης (-2,08%), 3Κ Μετοχικό Εσωτερικού (-3,51%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (-6,58%) και Triron Αναπτυξιακό (-9,30%). Γενικότερα, καλύτερες αποδόσεις είχαν όσα Α/Κ δεν είχαν σημαντικές θέσεις σε τράπεζες και κυρίως όσα εστίασαν σε τίτλους της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των Α/Κ υπεραπέδωσε σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μετοχικά Ευρωζώνης: Κέρδη σημείωσαν τα 3 από τα 4 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτο το Triton Πανευρωπαϊκό (+14,25%).

Μικτά: Από τα 32 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, ανοδικές επιδόσεις σημείωσαν λίγο περισσότερα από τα μισά (17). Ξεχώρισαν λοιπόν τα Prelium (LF) Total Return (+9,86%), Triton Μικτό (+7,60%), Alpha Ελληνικό Μικτό (+7,03%) και Πειραιώς Μικτό Διεθνές (+5,65%).

Ομολογιακά Διεθνή: Κέρδη σημείωσαν τα 11 από τα 12 Α/Κ της κατηγορίας και ειδικότερα ξεχώρισαν τα Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+20,35%), Δήλος USD Bond (+11,49%), Δήλος Δολαριακό (+10,13%) και International Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+6,77%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Ήταν η κατηγορία των Α/Κ που τελικά προκάλεσε μεγάλες αγωνίες, αλλά τελικά οδήγησε σε υψηλότατες αποδόσεις. Έτσι, κέρδη σημείωσαν και τα 17 Α/Κ της κατηγορίας και ξεχώρισαν τα Private Banking DIS (LF) Greek Government Bond (+29,77%), Alpha Ελληνικό Ομολογιακό (+22,95%), Eurobank Greek Government Bond Fund (+21,52%) και Alpha Trust ομολογιών Εσωτερικού (+19,24%).

Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Τα μισά από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας κατέγραψαν κέρδη. Διακρίθηκαν τα Interamerican Δολαρίου Ομολογιακό (+10,42%), Triton Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Ανεπτυγμένων Χωρών (+9,36%) και MetLife Ομολογιών Εξωτερικού Δολαριακό (+9,08%).

Από τις άλλες κατηγορίες Α/Κ, ενδεικτικά αναφέρουμε το +4,8% του Ευρωπαϊκή Πίστη High Yield Εταιρικών Ομολόγων, το Eurobank I (LF) FoF Dynamic Fixed Income (+5,37%), το Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων (+4,95%) και το Eurobank Win-Win Σύνθετο (+8,55%).

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι: α) Οι αποδόσεις ενός αμοιβαίου κεφαλαίου δεν θα πρέπει να κρίνονται με βάση την πορεία ενός μόνο έτους αλλά συνήθως (ιδίως στα υψηλότερου κινδύνου) σε βάθος μεγαλύτερου χρόνου και β) Στις επενδύσεις ισχύει η ανάλογη σχέση μεταξύ κινδύνου και απόδοσης, όπου συνήθως οι υψηλές αποδόσεις απαιτούν και μεγαλύτερο ρίσκο.

Τα Α/Κ μετά τα capital controls

Μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν και να ρευστοποιήσουν από εγχώριες ΑΕΔΑΚ, χωρίς περιορισμό, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Μπορούν ωστόσο να αγοράσουν από ελληνική ΑΕΔΑΚ μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού; Κάτω από προϋποθέσεις, ναι. Σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, τα αμοιβαία κεφάλαια δεν μπορούν να έχουν τοποθετημένα σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που διέθεταν την 30η Ιουλίου. Μία λοιπόν ΑΕΔΑΚ που δέχεται αιτήματα ρευστοποιήσεων σε Α/Κ Εξωτερικού, μπορεί να αντιστοιχίσει το συγκεκριμένο ποσό για να διαθέσει τα μερίδια σε άλλον ή άλλους επενδυτές. Άρα λοιπόν η απάντηση είναι «ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v