Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2016

Ποιες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων υπεραπέδωσαν και ποιες πήγαν κόντρα στο ρεύμα των αρχικών προβλέψεων. Οι εκπλήξεις και γιατί ωφελήθηκαν όσοι πήγαν «κόντρα στο ρεύμα». Οι «πρωταθλητές» και οι αποδόσεις ανά κατηγορία.

Α/Κ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2016

Ελεγχόμενες και αναστρέψιμες απώλειες για τους περισσότερους μεριδιούχους και ταυτόχρονα κάποια κέρδη στους συντηρητικότερους και σε όσους... πόνταραν στις εκπλήξεις.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο (στοιχεία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 4η Μαΐου), καθώς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο:

• Όσοι πήγαν... κόντρα στο ρεύμα, τοποθετούμενοι σε Α/Κ εμπορευμάτων, μάλλον κερδισμένοι παρά χαμένοι βγήκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποδόσεις των MetLife F&F Εμπορευματικών Αξιών (+3,30%), Alpha F&F Cosmos Stars Commodities Μετοχικό (+0,10%) και Alpha Energy Μετοχικό (+1,76%).

• Καλύτερες αποδόσεις καρπώθηκαν όσοι προτίμησαν τις μετοχές αναδυόμενων αγορών (πάλι κόντρα στο ρεύμα) και ειδικότερα αυτές της Γηραιάς Ηπείρου. Έτσι, από τα 12 μετοχικά Α/Κ αναπτυσσόμενων αγορών, τα 8 σημείωσαν κέρδη, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν τα Private Banking (LF) Equity Emerging Europe Fund (+16,01%), Eurobank I (LF) Equity Emerging Europe (+7,48%), Eurobank Emerging Europe Μετοχικό Εξωτερικού (+7,42%) και Interamerican Νέα Ευρώπη Μετοχικό Εξωτερικού (+7,37%).

• Τηρουμένων των αναλογιών και του ύψους των επιτοκίων που επικρατούν στις μέρες μας, ικανοποιημένοι πρέπει να είναι όσοι τοποθετήθηκαν σε Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων. Από τα 20 Α/Κ της κατηγορίας, τα 14 σημείωσαν κέρδη (από τα πέντε ζημιογόνα, τα τέσσερα ήταν σε δολάρια), με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Eurobank I (LF) Income Plus Fund σε ευρώ (+1,27%), Interamerican (LF) Income Plus Fund σε ευρώ (+1,22%) και Private Banking (LF) Income Plus Fund σε δολάρια (+1,14%).

Τα ομολογιακά Α/Κ εξωτερικού σημείωσαν σε γενικές γραμμές άνοδο τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, όσο και στις αναδυόμενες. Έτσι, από την κατηγορία «ομολογιακά Α/Κ κρατικά ανεπτυγμένων χωρών», κέρδη σημείωσαν τα έξι από τα επτά που επένδυαν στην Ευρώπη (Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων +2,56%, Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων +2,30%, Ευρωπαϊκή Πίστη Eurobond Κρατικών Ομολόγων Αναπτυγμένων Χωρών +1,71% και CPB Eurobond Ομολογιακό +1,25%), ενώ αντίθετα σε ζημίες υποχρεώθηκαν τα δύο δολαριακά Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα κρατικά ομόλογα των αναπτυσσόμενων χωρών, με «συν» από την αρχή του έτους τρέχουν τα πέντε από τα έξι Α/Κ της κατηγορίας (προηγούνται τα Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών με +5,11%, Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων με +2,29% και Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade με +1,09%). Αξιοσημείωτη και η απόδοση του +1,49% από το CPB Euro Global Bond F&F Ομολογιακό.

Τα Α/Κ ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν εκείνα που «χρύσωσαν» τους μεριδιούχους το 2015. Από την αρχή λοιπόν της φετινής χρονιάς ακολουθούν μικτή πορεία, με τα 9 από τα 18 να σημειώνουν θετικές αποδόσεις (Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού +2,31%, Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού +1,18% και Alpha Ελληνικό Ομολογιακό +1,16) και τα υπόλοιπα απώλειες.

• Οι επενδυτές που προτίμησαν τα Α/Κ που επενδύουν είτε σε ελληνικές μετοχές, είτε σε μετοχές ξένων ανεπτυγμένων χωρών καταγράφουν, σε γενικές γραμμές, μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες. Ειδικότερα, από τα μετοχικά Α/Κ ΗΠΑ καταγράφουν και τα δύο ζημίες από 4,4% έως 10,08%, από τα μετοχικά Α/Κ των ανεπτυγμένων αγορών σημειώνουν απώλειες και τα 13 (καλύτερες επιδόσεις για Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities με -5,51% και Interamerican Ανεπτυγμένων Αγορών με -7,27%), όπως επίσης ζημίες καταγράφουν τα 29 από τα 30 Α/Κ που επικεντρώνονται σε ελληνικές μετοχές (καλύτερες επιδόσεις για Allianz Επιθετικής Στρατηγικής με +0,08%, Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό με -0,57%, 3Κ Greek Value με -2,57%, MetLife Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης με -3,37% και Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων με -3,83%). Σχετικά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε τίτλους της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

• Από τα μικτού τύπου Α/Κ ξεχώρισαν στις κατηγορίες τους τα Attica Dynamic Asset Allocation F&F (+0,12%) και το Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μικτό Εσωτερικού (+4,17%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων κρίνονται σε σαφώς ευρύτερο χρονικό ορίζοντα από αυτόν του ενός τετραμήνου και επίσης θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες όπως το αναλαμβανόμενο ρίσκο κάθε Α/Κ και το ύψος των προμηθειών με το οποίο επιβαρύνει τους μεριδιούχους του.

ΥΓ: Οι αποδόσεις των δολαριακών Α/Κ είναι σε όρους ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v