Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία κεφάλαια: Εννεάμηνο-χρυσάφι για τα ομόλογα

Τα ομόλογα και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έκλεψαν την παράσταση κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο. Πώς κινήθηκαν οι αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ποια αναδείχτηκαν «πρωταθλητές» στις κατηγορίες τους.

Αμοιβαία κεφάλαια: Εννεάμηνο-χρυσάφι για τα ομόλογα

Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα ελληνικά και ξένα ομόλογα, καθώς και εκείνοι που επέλεξαν τις μετοχές αναπτυσσόμενων οικονομιών, είναι οι πλέον κερδισμένοι του πρώτου φετινού εννεαμήνου, όπως προκύπτει και από τις αποδόσεις των αντίστοιχων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Γενικότερα στην ελληνική αγορά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα υπέρ των ομολογιακών επενδύσεων, εξέλιξη που επηρεάζεται από:

α) Την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

β) Τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι εγχώριες προθεσμιακές καταθέσεις, όταν οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολογιακών τίτλων είναι πολλαπλάσιες.

γ) Την προσδοκία μέρους των επενδυτών ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και η αβεβαιότητα θα καμφθεί.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε άλλωστε από την πρόσφατη κάλυψη της εγχώριας έκδοσης της Housemarket (είχε προηγηθεί εκείνη της MLS τον περασμένο Ιούλιο) και από τις ομολογιακές εκδόσεις στις οποίες προέβησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Intralot.

Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν και τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς από την αρχή του έτους έως και την 3η Οκτωβρίου:

• Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν όσοι τοποθετήθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού και Εξωτερικού, αλλά και οι περισσότεροι από όσους επέλεξαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Χωρών.

• Τα καταγεγραμμένα κέρδη των ομολόγων ώθησαν ως ένα βαθμό προς τα πάνω και τις αποδόσεις εκείνων των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που είχαν κάποια έκθεση σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου.

• Αντίθετα, σε απώλειες υποχρεώθηκαν οι μεριδιούχοι των περισσότερων Μετοχικών Α/Κ, είτε αυτοί επέλεξαν εγχώριες τοποθετήσεις, είτε προτίμησαν να επενδύσουν στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και την 3η Οκτωβρίου:

• Και τα 13 Α/Κ της κατηγορίας «Μετοχικά Ανεπτυγμένων Χωρών» υποχρεώθηκαν σε απώλειες, με τις μικρότερες να καταγράφονται από Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (-1,48%), Alpha Global Blue Chips (-2,75%) και Interamerican Ανεπτυγμένων Αγορών (-3,04%).

• Από τα δύο «Μετοχικά Α/Κ Αμερικής», το ένα (Πειραιώς US Μετοχικό Εξωτερικού) κατέγραψε κέρδη 1,34% και το άλλο σημείωσε πτώση.

• Απώλειες χαρακτήρισαν και τα έξι Α/Κ της κατηγορίας «Μετοχικά Ευρωζώνης», με τις μικρότερες να εντοπίζονται σε NBG International Funds SICAV/European Allstars/B (-8,51%) και Πειραιώς Eurozone (-8,52%).

• Πολύ καλύτερα τα πήγαν οι μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, με αποτέλεσμα τα 9 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας «Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών» να εμφανίζουν θετικές αποδόσεις, με υψηλότερες αυτές των Private Banking (LF) Equity - Emerging Europe Fund (+21,81%), Eurobank I (LF) Equity Emerging Europe (+13,47%), Interamerican Νέα Ευρώπη (+13,05%) και Alpha Select ΝΑ Ευρώπης (+12,69%).

• Μόνο δύο από τα τριάντα «Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού» είχαν θετικές αποδόσεις, επηρεαζόμενα από την πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σχετικά καλύτερα πήγαν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (+1,48%), MetLife μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (+0,01%), Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (-2,03%), 3Κ Greek Value (-3,73%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (-4,95%), Δήλος Small Cap (-5,18%) και Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (-7,42%). Όπως φαίνεται, σχετικά καλύτερη απόδοση είχαν όσα Α/Κ τοποθετήθηκαν περισσότερο σε τίτλους της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ή εναλλακτικά είχαν περιορισμένη έκθεση σε τραπεζικούς τίτλους.

• Από τα 18 Α/Κ της κατηγορίας «Ομολογιακά Ελλάδας», κέρδη σημείωσαν τα 17, με τις πρώτες θέσεις στη σχετική κατάταξη να καταλαμβάνουν τα Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού (+5,81%), Eurobank I LF Greek Corporate Bond (+5,45%) και Πειραιώς Ομολόγων Ελληνικής Επιχειρηματικότητας (+5,43%). Να σημειωθεί πως τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού είχαν καταγράψει σημαντικά κέρδη και μέσα στο 2015.

• Τα δέκα από τα δώδεκα «Διεθνή Ομολογιακά Α/Κ» είχαν άνοδο, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται από τα Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέρειας (+4,87%), Eurobank NTT Global Bond (+3,72%), Δήλος Eurobond (+3,30%) και Alpha Trust Strategic Bond Fund (+2,89%).

• Με «συν» έκλεισαν τα οκτώ από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας «Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών». Καλύτερες αποδόσεις είχαν τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+5,31%), Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων (+4,66%), Attica Ομολογιακό Εξωτερικού (+3,33%) και Triton Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Ανεπτυγμένων Χωρών (+2,59%).

• Στα «Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης» κέρδη σημείωσαν τα 4 από τα 6 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων (+4,54%), MetLife Εταιρικών Ομολογιών (+2,83%) και Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων (+2,37%).

• Από τις άλλες κατηγορίες Α/Κ, ενδεικτικά αναφέρουμε τις αποδόσεις των Alpha Fund of Funds Cosmos Stars BRIC Μετοχικό (+10,49%), MetLife Fund of Funds Εμπορευματικών Αξιών (+9,68%), Eurobank I (LF) Income Plus Euro Fund (+6%), Alpha Energy Μετοχικό (+10,43%), Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακό (+9,86%), Ευρωπαϊκή Πίστη High Yield Εταιρικών Ομολόγων Ευρώ (+3,64%), Eurobank Ι LF SP Best Performers IV (+12,77%) και Eurobank I LF Special Purpose Best Performers III (+11,3%).

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπενθυμίσουμε πως: α) Οι αποδόσεις των Α/Κ κρίνονται σε βάθος χρόνου, ανάλογα με την κατηγορία και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους,

β) Συχνά οι αποδόσεις επηρεάζονται και από το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι διαχειριστές κάθε χαρτοφυλακίου και

γ) Οι αποδόσεις των τοποθετήσεων του εξωτερικού είναι προσαρμοσμένες σε όρους ευρώ, άρα έχουν επηρεαστεί και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v