Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 7+7 μετοχές της… αριστοκρατίας

Ποιες ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να ενταχθούν στον δείκτη S&P Dividend Aristocrats. Οι εταιρείες που διανέμουν αδιαλείπτως χρήματα στους κατόχους τους από το 2000 έως και σήμερα. Αναλυτικοί πίνακες από τη Μεσογειακή ΑΕΕΔ.

Οι 7+7 μετοχές της… αριστοκρατίας

Διασπορά χαρτοφυλακίου σε μετοχές που είναι κερδοφόρες και μοιράζουν κάθε χρόνο μέρισμα, πρότεινε ο  πρόεδρος της Μεσογειακής ΑΕΕΔ κ. Γιάννης Πολυχρονίου, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, συμπληρώνοντας πως αυτή θα πρέπει να αφορά μετοχές διαφόρων χωρών, αποτιμημένες τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια, ενώ όλα τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να περιλαμβάνουν και μετρητά.

Οι επιλογές των επενδυτών θα πρέπει να γίνονται με χρηματοοικονομικά και όχι με ψυχολογικά κριτήρια, ενώ επίσης επιβάλλεται και η συνεργασία με εξειδικευμένους επενδυτικούς συμβούλους.

Ο κ. Πολυχρονίου αναφέρθηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον πολλών και σημαντικών κινδύνων, ενώ -μεταξύ άλλων- σημείωσε:

* «Οσμίζεται» την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο 2017, εξέλιξη που δεν θα ήταν αρνητική, αν από αυτές προέκυπτε αυτοδύναμο κυβερνητικό σχήμα.

* Φοβάται ότι η υιοθέτηση του Global Reporting ενδεχομένως να διώξει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές την επόμενη διετία.

* Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ μέσω του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) θα πρέπει να γίνονται με διαδικασίες που να μην πλήττουν τις επενδύσεις.

Μετοχές για «αριστοκράτες» και «βασιλείς»

Ειδικότερα, ο κ. Πολυχρονίου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι, σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, η επιλογή μετοχών που διανέμουν κάθε χρόνο μέρισμα. Ενδεικτικά μάλιστα επεσήμανε τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που από το 2000 έως σήμερα (περίοδο κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε κατά περίπου 90%), έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρήσει την αξία της, αν κάποιος συνεκτιμήσει τα μερίσματα που έχει διανείμει στους μετόχους του. 

Ο πρόεδρος της Μεσογειακής ΑΕΕΔ πρότεινε μάλιστα να γίνουν και στην Ελλάδα δείκτες που να περιλαμβάνουν τέτοιες μετοχές. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, υπάρχει ο S&P Dividend Aristocrats (περιλαμβάνει μετοχές που διανέμουν μέρισμα αδιαλείπτως κατά τα τελευταία 25 χρόνια) και ο S&P Dividend Kings (τίτλοι που μοιράζουν μετρητά αδιαλείπτως κατά τα τελευταία 50 χρόνια).

O κ. Πολυχρονίου πρότεινε τη δημιουργία ανάλογων δεικτών και στην Ελλάδα, με χαλαρότερα προφανώς κριτήρια λόγω της έλλειψης βάθους της αγοράς μας, με σκοπό: α) Την ενημέρωση των επενδυτών, β) τη δυνατότητα δημιουργίας επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετούνται στους συγκεκριμένους δείκτες και γ) την παρακίνηση των εισηγμένων εταιρειών να διανέμουν σε συστηματική βάση κεφάλαια στους μετόχους.

Αν υπήρχε δείκτης S&P Dividend Aristocrats στην Ελλάδα, σ’ αυτόν θα συγκαταλέγονταν επτά τουλάχιστον μετοχές (μοιράζουν συνεχώς μετρητά εδώ και πολλά χρόνια) και συγκεκριμένα οι τίτλοι των εταιρειών: ΟΠΑΠ, Καρέλιας, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ και ΟΛΘ.

Επίσης, εταιρείες που έχουν μοιράσει χρήματα στους μετόχους τους κατά τα περισσότερα χρόνια της ίδιας περιόδου είναι η ΕΧΑΕ, η ΤΙΤΑΝ (δεν διένειμε την περίοδο 2012-2013), τα Ελληνικά Πετρέλαια (δεν διένειμαν κατά τη διετία 2015-2016), ο ΟΛΠ (δεν μοίρασε το 2010), η Jumbo (δεν διένειμε το 2013), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μοιράζει συνεχώς χρήματα από τότε που εισήλθε στο ΧΑ, αλλά αυτό έγινε το 2007), η Grivalia (δεν διένειμε μια χρονιά μέρισμα επειδή της απαγορευόταν από το θεσμικό πλαίσιο) αλλά και τίτλοι χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως π.χ. το Πλαίσιο και ο Κανάκης.  

Έτσι, με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (στοιχεία EXAE, επεξεργασμένα από τη Μεσογειακή ΑΕΕΔ), από το 2000 έως και φέτος, οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν εισπράξει αθροιστικά 4,7429 ευρώ, της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ 16,246 ευρώ, του ΟΛΠ 2,1564 ευρώ, της Motor Oil 10,143 ευρώ, της JUMBO 3,6091 ευρώ, της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας 80,5343 ευρώ, του ΟΛΘ 10,6056 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ 2,6175 ευρώ, της ΕΥΑΘ 3,056 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ 6,3167 ευρώ, του ΟΠΑΠ 17,5355 ευρώ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 0,71 ευρώ.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v