Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία κεφάλαια: Ελληνικό χρυσό στις αποδόσεις

Απίστευτα κέρδη για όσους τοποθετήθηκαν σε Μετοχικά και Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι διακυμάνσεις των επιδόσεων και τα πρώτα Α/Κ ανά κατηγορία.

Αμοιβαία κεφάλαια: Ελληνικό χρυσό στις αποδόσεις

«Χρυσό» μετάλλιο στις αποδόσεις έλαβαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα Αμοιβαία Κεφάλαια που εστίασαν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς στο πολυετές πάρτι των Ομολογιακών Εσωτερικού, ήρθαν φέτος να προστεθούν και οι μεγάλες αποδόσεις των αντίστοιχων Μετοχικών Α/Κ.

Με την απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων να έχει πέσει κάτω από το επίπεδο του 5,4% (χαμηλότερη τιμή από το 2009), οι επενδυτές απολαμβάνουν και φέτος ένα σερί αποδόσεων που ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τα μέσα του 2012 και -παρά τις αξιοσημείωτες διακυμάνσεις- συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο θετική απόδοση της τάξεως του 28%, αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου. Έτσι, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα ανέβαιναν μόνο οι μη τραπεζικές μετοχές (βλέπε υπεραπόδοση των Α/Κ που εστίαζαν στη μεσαία και στη μικρή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ), φέτος τα κέρδη είναι μεγάλα και αφορούν όλες τις υποκατηγορίες των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού.

Κατά τα λοιπά, τα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων χωρών φαίνεται πως τα πήγαν κάπως καλύτερα από εκείνα των αναδυόμενων αγορών, ενώ από τα ομολογιακά Α/Κ Εξωτερικού, περισσότερα ήταν εκείνα που κατέγραψαν αρνητικές αποδόσεις κατά το πρώτο μισό του 2017 παρά θετικές.

Επίσης, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη διέψευσε τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν για φέτος ύφεση και πολιτικές περιπέτειες, απέφερε κέρδη σε όσους επέλεξαν τα αντίστοιχα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας: Από 31 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, όλα κατέγραψαν θετικές αποδόσεις που κυμαίνονται από +8,15% έως και +35,1%. Το γεγονός ότι μόνο 9 Α/Κ υπερέβησαν σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη οφείλεται κυρίως στο ότι τα Α/Κ δεν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μόνο μετοχές αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις). Πάντως, τα Α/Κ της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν για ένα ακόμη εξάμηνο.

Πρώτα σε αποδόσεις Α/Κ ήταν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (+35,1%), Δήλος Small Cap (33,34%), Alpha Blue Chips Ελληνικό (29,82%), Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (29,17%), Attica Μετοχικό (29,13%), Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (28,30%), MetLife Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης (28,27%) και 3Κ Greek Value (28,13%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Κέρδη από 2,31% έως και 16,94% κατέγραψαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και τα 18 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πρώτα σε αποδόσεις ήταν τα Ελληνικό (16,94%), Alpha Trust (16,41%), Alpha Ελληνικό (15,26%), Πειραιώς (14,78%) και Eurobank I (LF) Greek Government Bond (14,58%).

Μετοχικά Αναπτυγμένων Χωρών: Κέρδη σημείωσαν τα 11 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας, με τις καλύτερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να επιτυγχάνονται από τα Ευρωπαϊκή Πίστη Global Opportunities (11,97%), Eurobank I (LF) Global Equities (+2,61%) και Interamerican Αναπτυγμένων Αγορών (2,40%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Με θετικές αποδόσεις από 3,85% έως και 10,79% έκλεισαν και τα έξι Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Δήλος Νότια Ευρώπη (10,79%), NBG International Funds Sicav/European Allstars (6,02%) και Triton Πανευρωπαϊκό (5,92%).

Μικτά: Οι θετικές αποδόσεις σε Ελλάδα και μετοχές Ευρωζώνης επηρέασαν θετικά και τα περισσότερα Μικτά Α/Κ (ιδίως τα Εσωτερικού), καθώς από τα 33 της κατηγορίας, κέρδη κατέγραψαν τα 28 (χειρότερη επίδοση το -2,74%). Τις καλύτερες αποδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο έφεραν τα Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Εσωτερικού (27,15%), Allianz (23,12%), Interamerican Ελληνικό (20,72%), Alpha Ελληνικό (20,46%), Πειραιώς Εσωτερικού (20,27%) και 3Κ Μικτό (20,13%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, κέρδη κατέγραψαν τρία από τα 13 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας: MetLife Αναδυόμενων Αγορών (2,78%), Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ (1,12%) και Πειραιώς China Growth (0,81%). H μικρότερη απόδοση της κατηγορίας ήταν -8,27%.

Ομολογιακά Διεθνή: Μόνο 4 από τα 15 Α/Κ της κατηγορίας κατέγραψαν κέρδη (Allianz Ευρωπεριφέρειας 15,03%, Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων 4,69%, Δήλος Eurobond 1,16% και Alpha Trust Strategic Bond 1,09%). H μεγαλύτερη αρνητική απόδοση διαμορφώθηκε στο -7,54%.

Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών: Κατά το πρώτο εξάμηνο είχαμε αποδόσεις από το +9,46% έως το -7,66%. Κέρδη σημείωσαν μόνο δύο (Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων και Triton Εισοδήματος Ομολογιών Ευρώ Αναπτυγμένων Χωρών με +5,87%) από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας.

Μεταξύ των Α/Κ των υπόλοιπων κατηγοριών ξεχώρισαν μεταξύ άλλων τα Α/Κ:

• Στα Μετοχικά Funds of Funds, τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia (10,32%), Alpha Cosmos Stars Europe (7,0%) και Eurobank I (LF) Global Emerging Markets (6,76%).

• Στα Μικτά Funds of Funds, τα Alpha Trust Electric Balanced (4,92%), Eurobank I (LF) Balanced Blend Europe (3,68%).

• Στα Ομολογιακά Funds of Funds, το CPB Euro Global Bond (1,36%).

• Στα Διαχείρισης Διαθεσίμων, τα Eurobank I (LF), Income Plus (3,01%) και Interamerican (LF) Income Plus (2,93%).

• Στα Μετοχικά Διεθνή, το Alpha Trust Global Leaders (3,52%).

• Στα Ομολογιακά Κρατικά-Αναπτυσσόμενων Χωρών, το Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών (3,72%).

• Στα Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, τα Ευρωπαϊκή Πίστη Εταιρικών Ομολόγων Investment Grade (0,46%) και Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων (0,18%).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των έξι μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνεται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v