Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκρίζες» οι επιδόσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Αρνητικές οι μέχρι τώρα φετινές αποδόσεις για την πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων. Σε ποιες κατηγορίες κρύβονται οι μεγαλύτερες ζημίες και ποιες κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα καταγράφοντας κέρδη. Οι «πρωταθλητές» ανά κατηγορία.

«Γκρίζες» οι επιδόσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Κέρδη βγαλμένα από το αμερικανικό χρηματιστήριο και το δολάριο αποκομίζουν οι μεριδιούχοι των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο. Αντίθετα, απώλειες καταγράφουν όσοι τοποθετήθηκαν σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια τόσο της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), όσο και των αναπτυσσόμενων αγορών, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια (από τα μέσα του 2012) στο μείον βρίσκονται και οι κάτοχοι ομολογιακών Α/Κ εσωτερικού.

Ειδικότερα, με βάση τις αποδόσεις από την αρχή του έτους έως και την 8η Οκτωβρίου:

• Από τα σαράντα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, κέρδη σημειώνουν μόνο δύο: Πρόκειται για τα 3K Greek Value Θεσμικών Επενδυτών με +8,37% και το 3K Greek Value με +6,77%. Κατά τα λοιπά, τις μικρότερες απώλειες υπέστησαν κυρίως Α/Κ που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αρνητικά επηρέασε τις αποδόσεις των Α/Κ η πτωτική πορεία των τραπεζικών τίτλων, αλλά και εκείνη άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων η Folli Follie και η ΔΕΗ.

• Από τα 32 ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού, άνοδο σημειώνουν μόνο τα τέσσερα, με πρώτα τα Δήλος Ελληνική Ανάπτυξη (+0,73%) και Eurobank Greek Corporate Bond Fund (+0,68%). Αρνητικά επηρέασε ο συνδυασμός του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα και των εξελίξεων στη γειτονική Ιταλία.

• Υψηλές αποδόσεις έχουν αποφέρει τα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων που εστιάζουν σε δολαριακές τοποθετήσεις, λόγω και της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ. Πρώτα σε αποδόσεις τα Eurobank LF Income Plus $ με +5,67% και το Eurobank GF Dollar Plus με +5,59%.

Ο συνδυασμός θετικού χρηματιστηριακού κλίματος στις ΗΠΑ και της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ ευνόησε και τις αποδόσεις πολλών μετοχικών Α/Κ εξωτερικού και των ομολογιακών που εστιάζουν στο δολάριο.

Ως αποτέλεσμα:

• Από τα 33 μετοχικά Α/Κ funds of funds, κέρδη σημείωσαν τα 21. Καλύτερες επιδόσεις είχαμε για τα Alpha Cosmos Stars USA Institutional και Classic (+11,47% και +10,8%, αντίστοιχα) και το Eurobank LF Equity Blend με +7,32%.

• Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και τα μικτά Α/Κ funds of funds. Από τα 41 της κατηγορίας ανέβηκαν τα 24, με πρώτο το Eurobank LF Balanced Blend USA (+7,67%).

• Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και τα τρία μετοχικά Α/Κ Αμερικής (Πειραιώς USA I +16,3%, Πειραιώς USA R +11,42% και Triton American +4,19%).

• Από τα 15 Α/Κ της κατηγορίας «μετοχικά αναπτυγμένων αγορών», άνοδο σημείωσαν τα 14, με πρώτα τα Alpha Global Blue Chips Institutional και Classic (+8,47% και 7,5%, αντίστοιχα) και το NBG International Sicav Global Equity Β και Α (με +4,71% και +4,69%, αντίστοιχα).

• Από τα πέντε μετοχικά διεθνή Α/Κ, κέρδη πέτυχαν τα τέσσερα, με πρώτα τα Alpha Energy Institutional και Classic (+10,39% και +9,51%, αντίστοιχα) και το Alpha Trust Global Leaders (+4,09%).

• Από τα 19 ομολογιακά διεθνή Α/Κ, με «συν» έκλεισαν τα οκτώ, με πρώτα τα Πειραιώς Invest Enhanced Liquidity USD Retail (+5,5%) και το Δήλος Δολαριακό (+3,97%).

• Από τα 10 Α/Κ της κατηγορίας «ομολογιακά κρατικά αναπτυγμένων χωρών», κέρδη σημείωσαν τα δύο (MetLife Δολαριακό με +2,40% και Interamerican Δολαρίου με +2,33%).

Αντίθετα, «χλωμή» ήταν η πορεία των χρηματιστηρίων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Έτσι:

• Από τα επτά μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, κανένα δεν εμφάνισε κέρδη (καλύτερη επίδοση το -1,84% για το Πειραιώς Eurozone).

• Απώλειες κατέγραψαν και τα οκτώ μετοχικά Α/Κ αναπτυσσόμενων αγορών, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ (-1,63%) και MetLife Αναδυόμενων Αγορών BRIC (-2,01%).
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μικτά Α/Κ, από τα 42, κέρδη κατέγραψαν μόνο τα οκτώ, με πρώτα τα Πειραιώς Διεθνές (+4,90%) και Alpha Global Allocation Institutional και Classic (+4,13% και +3,62%, αντίστοιχα).

ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v