Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Εξετάζει επιτάχυνση στο πλάνο μείωσης των NPEs

Συνδυασμό κινήσεων για επιτάχυνση στη μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εξετάζει η τράπεζα. Το guidance για τις προβλέψεις. Δεν παρατηρούνται πωλήσεις βασικών μετόχων. Αβάσιμα τα σενάρια συγχώνευσης. Η τράπεζα αποτιμά τα καθαρά ανοίγματα NPEs άνω του 100%.

Alpha Bank: Εξετάζει επιτάχυνση στο πλάνο μείωσης των NPEs

Η Alpha Bank επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να τηρήσει το αναθεωρημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως αναφέρει η Euroxx, επικαλούμενη σχετική τηλεδιάσκεψη της τράπεζας με τους αναλυτές.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα στελέχη της τράπεζας σημείωσαν τα εξής:

- Παρακολουθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και εξετάζουν τις επιλογές επιτάχυνσης του πλάνου μείωσης το 2019 μέσω ενός συνδυασμού μέτρων και δομικών λύσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρξει ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε στον SSM κάνει λόγο για μείωσή τους κατά 63% ή κατά 13,8 δισ. ευρώ ως το 2021, στα 8 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 20% στα τέλη 2021, από 49,9% στο εννεάμηνο του 2018. Η μείωση των NPEs το 2019 αναμένεται να επέλθει κατά πλειοψηφία μέσω πωλήσεων και ρευστοποιήσεων (το 56%), ενώ το 32% αναμένεται να επιτευχθεί μέσω διαγραφών.

- Οσον αφορά στα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, η τράπεζα ανέφερε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και, δεδομένων των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της Alpha, θα μπορούσε να συμβάλει στο σχέδιο της ΤτΕ με χορηγήσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει ένα πλήγμα περίπου 3% στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες (CET1).

- Μετά από οποιαδήποτε διάθεση δανείων, η Αlpha Βank αναμένεται να επωφεληθεί από τη χρήση τυποποιημένου μοντέλου στον υπολογισμό των σταθμισμένων σε κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού της, καθώς η τράπεζα αποτιμά τα καθαρά ανοίγματα NPEs άνω του 100%.

- Στο μέτωπο των προβλέψεων, η τράπεζα έδωσε guidance για κόστος ρίσκου ύψους 2,2-2,3% επί των ακαθάριστων δανείων το 2018, ενώ επανέλαβε το guidance για κόστος ρίσκου στις 160-180 μονάδες βάσης το 2019, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την κερδοφορία της.

- Οσον αφορά στις συναλλαγές στο ΧΑ, η τράπεζα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δεν παρατηρούνται πωλήσεις βασικών μετόχων. Παράλληλα, η τράπεζα διέψευσε ως αβάσιμα τα σενάρια περί συγχώνευσης με άλλη ελληνική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v