Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρει για ανάπτυξη το εγχώριο asset management

Προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης, υπό προϋποθέσεις, βλέπουν στην εγχώρια αγορά διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων παράγοντες του κλάδου. Ποια ήταν η πορεία των ΑΕΔΑΚ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Πού ποντάρει για ανάπτυξη το εγχώριο asset management

Σχετικά βελτιωμένο είναι φέτος το κλίμα στον κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων, λόγω κυρίως των θετικών αποδόσεων που παρουσιάζουν οι πλείστες επενδυτικές κατηγορίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ καλύτερα στο μέλλον (προς όφελος της οικονομίας, των αποδόσεων των μικροεπενδυτών και με δημιουργία νέων θέσεων εξειδικευμένης απασχόλησης), στον βαθμό που το ΑΕΠ ανακάμψει ουσιαστικά και η πολιτεία άρει μια σειρά αντικινήτρων, όπως για παράδειγμα η υψηλότατη φορολογία.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν θετικά στο μέλλον για τον κλάδο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο του δεύτερου (Επαγγελματικά Ταμεία) αλλά και του τρίτου (φορολογικά κίνητρα στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια) πυλώνα, καθώς και η παρέμβαση για αποκλιμάκωση της τρέχουσας υπερβολικής φορολόγησης.

Και όλα αυτά, για έναν κλάδο που ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση, καθώς η διείσδυσή του στην οικονομία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στοιχεία που περιγράφουν το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρέθεσε η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (βλέπε παρατιθέμενους πίνακες), στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασής της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Με βάση τον πρώτο πίνακα, φαίνεται όχι μόνο η πολύ χαμηλή θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά κεφαλή, αλλά επίσης:

α) Το γεγονός ότι βρίσκεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και της κεντροανατολικής Ευρώπης.

β) Την επιδείνωση που σημειώθηκε κατά την περίοδο 2008-2018, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων χωρών του πίνακα. Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τα υπό διαχείριση κεφάλαια στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 148%, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 40%.

Στον δεύτερο πίνακα παρουσιάζεται η μείωση τόσο του αριθμού των εγχώριων ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) από 22 σε 14, όσο και του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου από τα 236,26 στα 73,8 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο των ΑΕΕΧ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου) δραστηριοποιείται σήμερα μόλις μία εταιρεία με ενεργητικό γύρω στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάπτυξη που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στις ΑΕΕΑΠ (Επενδύσεις Ακινήτων) φαίνεται πως θα ανακοπεί φέτος, λόγω της απορρόφησης μιας μεγάλης εταιρείας (της Grivalia) από τράπεζα (Eurobank).

To θετικό πάντως στοιχείο (βλέπε τρίτο πίνακα) είναι ότι η πλειονότητα των ΑΕΔΑΚ συνέχισε να καταγράφει κέρδη κατά τη διετία 2017-2018, μετά και από τις δραστικές περικοπές δαπανών που έλαβαν χώρα κατά τα χρόνια της κρίσης.

ΥΓ: Οι προαναφερόμενες επιδόσεις της περιόδου 2008-2018 δεν συνάδουν καθόλου με παλαιότερους στόχους που είχε οραματιστεί η Πολιτεία για μετεξέλιξη της Ελλάδας σε Περιφερειακό Χρηματοοικονομικό-Επενδυτικό κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v