Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χρυσοφόρα» στο ταμπλό η στρατηγική του stock picking 

«Τρελές» ετήσιες αποδόσεις για όσους αγόρασαν στα χαμηλά της κρίσης τις «σωστές» μετοχές. Αναλυτικός πίνακας. Πώς σε μια περίοδο στάσιμου Γενικού Δείκτη, άλλοι επενδυτές γέμισαν κέρδη και άλλοι υποχρεώθηκαν σε βαριές απώλειες.

ΧΑ: «Χρυσοφόρα» στο ταμπλό η στρατηγική του stock picking

Κλίμα σαφούς ικανοποίησης επικρατεί στο ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μέσα στο Δεκέμβριο να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 900 μονάδων.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι μέσα στο 2019 το ΧΑ υπήρξε «πρωταθλητής» αποδόσεων μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων. Ωστόσο το συγκεκριμένο επίπεδο του Γενικού Δείκτη, κάθε άλλο, παρά… ζαλίζει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, γιατί αρκετά κοντά στο επίπεδο της 23ης/12/2019 (912,52 μονάδες) είχαμε βρεθεί επίσης, για παράδειγμα, στις 29/7/2019 (892,98 μονάδες), στις 29/1/2018 (879,05 μονάδες), ή ακόμη στις 23/2/2015 (911,5 μονάδες) και στις 29/12/2014 (825,6 μονάδες).

Όμως, παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία πενταετία, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σχετικά μικρή μεταβολή (+10,5%, ποσοστό που μηδενίζεται αν συγκρίνουμε με την 23η/2/2015) οι επενδυτές του ΧΑ βίωσαν πολύ συχνά… αντιδιαμετρική εμπειρία, καθώς άλλοι εξ’ αυτών έχουν καταγράψει υψηλότατα κέρδη και άλλοι υποχρεώθηκαν σε βαριές απώλειες.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή ATHEX Group), στον οποίο εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδόσεις των μετοχών της υψηλής (εξαιρούνται οι ΑΔΜΗΕ και Cenergy) και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τα χαμηλά επίπεδα του έτους 2012 έως και την 29η Νοεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα, ενώ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο  υπήρξαν εννέα τίτλοι (οι τέσσερις της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε και την Folli-Follie) που υποχρέωσαν τους κατόχους τους σε απώλειες, οι υπόλοιποι 34 έδωσαν από ικανοποιητικά έως και «τρελά» κέρδη σε όσους τις αγόρασαν στα χαμηλά του 2012 και τις διακράτησαν μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, η μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει αποδώσει κατά μέσο όρο 47,1% το χρόνο, η Sarantis 42,9% ετησίως, ο ΟΤΕ 42,7%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 36,8%, η Fourlis 34,7%, η ΚΡΙ-ΚΡΙ 38,5%, η Quest Holdings 37,5%, η PROFILE 34,9% και η AS Company 32,3%!

Μάλιστα, οι αναγραφόμενες αποδόσεις είναι στην πράξη αρκετά υψηλότερες για όσες εταιρείες προχώρησαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σε διανομές μερισμάτων, με ενδεικτικές περιπτώσεις την ΕΧΑΕ, τη Motor Oil, τον ΟΤΕ, την Coca-Cola HBC, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Αεροπορία Αιγαίου, την Jumbo και τον ΟΛΠ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός αναλυτής: «Όσοι επενδυτές δεν επιλέγουν έχουν ένα χαρτοφυλάκιο που προσομοιάζει στο Γενικό Δείκτη, πολύ λίγο θα πρέπει να τους ενδιαφέρει η πορεία του. Στην περίπτωση αυτή, το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή επιλογή τίτλων -το λεγόμενο stock picking- ανάλογα με τα θεμελιώδη δεδομένα, τις προοπτικές αλλά και την αποτίμηση κάθε εταιρείας. Άρα, είναι λάθος να πιστεύουμε πως αν ανεβεί ο Γενικός Δείκτης στο μέλλον εμείς θα βγούμε κερδισμένοι, ανεξάρτητα από το ποιες μετοχές έχουμε επιλέξει να αγοράσουμε».

Πάντως, από το 2020, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να δούμε μια περισσότερο ισορροπημένη εικόνα στον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα έχει ενδεχομένως επίδραση και στο ΧΑ. 

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, «τα επόμενα έτη αναμένεται μία ανασύνθεση του μίγματος της οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί μεν σε θετικό έδαφος, αλλά παράλληλα αναμένεται ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη ισχυροποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας, η οποία δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά αφενός στη δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας σε κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

Με άλλα λόγια, προβλέπεται να αντιμετωπίσουν αύξηση της ζήτησης όχι μόνο οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά επίσης και εκείνες που: α) Απευθύνονται στην εγχώρια αγορά β) Η δραστηριότητά τους επηρεάζεται σημαντικά από το ύψος των επενδύσεων που υλοποιείται στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v