Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες επενδύσεις προτείνουν τώρα οι τραπεζίτες στους πελάτες

Σε σειρά επενδυτικών προϊόντων στρέφουν τους πελάτες τους τα τραπεζικά στελέχη, δεδομένης της μηδενικής απόδοσης των προθεσμιακών καταθέσεων. Ποιες επιλογές παρουσιάζουν στους αποταμιευτές.

Ποιες επενδύσεις προτείνουν τώρα οι τραπεζίτες στους πελάτες

Εντείνουν οι τράπεζες τις προσπάθειές τους προκειμένου να ανεβάσουν περαιτέρω μέσα στη φετινή χρονιά τις επιδόσεις τους στο πεδίο του asset management, αυξάνοντας έτσι τα ποσά των κεφαλαίων που διαχειρίζονται για λογαριασμό των πελατών τους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής των τραπεζών να ενισχύσουν δραστικά τα έσοδά τους από προμήθειες, σε μια περίοδο όπου τα περιθώρια (spread) στις χορηγήσεις πιέζονται ιδίως σε περιπτώσεις εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς.

Καταλυτικά στην προσπάθεια των τραπεζών για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων λειτουργούν τα μηδενικά -στην πράξη- καταθετικά επιτόκια, (ακόμη και για προθεσμιακούς λογαριασμούς μεγάλων ποσών), τα οποία δεν προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη και στο σενάριο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάσει φέτος το βασικό της επιτόκιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών μειώνονται μήνα με τον μήνα κατά την τελευταία διετία, καθώς οι αποταμιευτές επιλέγουν να θυσιάσουν το οριακό επιτόκιο που τους προσφέρεται, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Ένα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες προκειμένου να πείσουν τους πελάτες τους να μετατρέψουν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε επενδυτικά προϊόντα είναι η εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού.

«Τώρα που τα επιτόκια είναι μηδενικά και ο πληθωρισμός μεγάλος, πρέπει να κάνετε κάτι για να διαφυλάξετε την πραγματική αξία των αποταμιεύσεών σας» είναι ένα επιχείρημα που παρατίθεται, καλώντας στη συνέχεια τους πελάτες τους να αναλάβουν «λελογισμένο ρίσκο».

Βασικές κατηγορίες

Μερικές από τις κατηγορίες προϊόντων που προσφέρονται στα νοικοκυριά είναι οι παρακάτω:

  • Προϊόντα που συνδυάζουν προθεσμιακές καταθέσεις με «προνομιακό» επιτόκιο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • • Δημιουργία «αμυντικών», «ισορροπημένων» και «επιθετικών» χαρτοφυλακίων μέσα από καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων, των οποίων μεταβάλλεται η ποσοστιαία σύνθεση ανάλογα με το χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου.
  • Σε αντικατάσταση των παλαιότερων προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου και ενδεχόμενων υπεραποδόσεων, αυτή την περίοδο προσφέρονται προϊόντα που: α) Είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας και συνδέουν την απόδοσή τους με ένα συγκεκριμένο δείκτη, ή την πορεία ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, ή ενδεχομένως μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας β) Οι τράπεζες εγγυώνται στον επενδυτή το 80% ή το 90% του επενδεδυμένου κεφαλαίου του στη λήξη της επένδυσης γ) Ο επενδυτής αναλαμβάνει το σύνολο των ενδεχόμενων απωλειών έως το όριο του θέτει το προϊόν (πχ το 20%, ή το 10%) και καρπώνεται ποσοστό των ενδεχόμενων κερδών της επένδυσης.
  • Ασφαλιστικά-επενδυτικά μακροπρόθεσμης διάρκειας προϊόντα περιοδικών καταβολών, που επενδύονται σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια (το ρίσκο της επένδυσης το αναλαμβάνει ο επενδυτής).

Ως επιχειρήματα στην ενδεχόμενη απροθυμία πολλών αποταμιευτών να αναλάβουν το ρίσκο μιας κεφαλαιακής απώλειας, οι τράπεζες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων: α) Συνήθως, ο κίνδυνος ζημίας μειώνεται όταν υπάρχει τοποθέτηση σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια β) Συνήθως, το επενδυτικό ρίσκο περιορίζεται όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας μιας επενδυτικής τοποθέτησης γ) Ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά στις περιπτώσεις προϊόντων περιοδικών καταβολών δ) Σε μακροπρόθεσμη βάση, συνήθως (με βάση τη διεθνή εμπειρία) τα μετοχικού και μικτού τύπου προϊόντα υπεραποδίδουν έναντι των αποδόσεων των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v