Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ο μύθος των αμυντικών κλάδων

Όσοι πίστευαν ότι σε περίοδο μεγάλης κρίσης θα υπήρχαν αμυντικοί κλάδοι έπεσαν έξω και οι περισσότεροι από αυτούς τους κλάδους έχασαν κι από πάνω - Διαφωτιστικός πίνακας με την πορεία 35 «recession stories»…

Σοφοκλέους: Ο μύθος των αμυντικών κλάδων
Όσοι πίστευαν ότι σε περίοδο μεγάλης κρίσης θα υπήρχαν αμυντικοί κλάδοι έπεσαν έξω και οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς που τοποθετήθηκαν σε μετοχές αυτών των κλάδων έχασαν κι από πάνω - Διαφωτιστικός πίνακας με την πορεία 35 «recession stories»…

Προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε έναν πίνακα 35 από τις εισηγμένες εταιρίες του Χ.Α. για τις οποίες έχει κατά καιρούς ακουστεί ότι -θεωρητικά τουλάχιστον- διαθέτουν αμυντικά χαρακτηριστικά απέναντι στην κρίση και πως θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη συγκυρία με συγκριτικά πολύ μικρότερες απώλειες από τον μέσο όρο.

Στη συνέχεια μετρήσαμε τις αποδόσεις αυτών των μετοχών από την αρχή του έτους έως και την 9η Δεκεμβρίου του 2010 και διαπιστώσαμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η μέση απώλεια του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στο 22,7%, όταν κατά την ίδια χρονική περίοδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 30,6%.

Δεύτερον, η πλέον «αμυντική» κατηγορία μετοχών είναι αυτή των «εξαγωγικών εταιριών», δηλαδή εκείνων που το μεγαλύτερο (ή έστω ένα μεγάλο) τμήμα των πωλήσεών τους κατευθύνεται στο εξωτερικό. Ενδεικτικά από τον παρατιθέμενο πίνακα αναφέρουμε τις περιπτώσεις των: Folli Follie +31%, Coca Cola Τρία Έψιλον +22,3%, Crown Hellas Can +17,6%, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά +2,2%, Πλαστικά Κρήτης +1,3%, Μέτκα -2%, Καρέλιας -4%, Ικτίνος +10,8%, Πλαστικά Θράκης -37,6%.

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι εταιρίες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας (Νηρέας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Ιχθυοτροφεία Σελόντα), όπου -εκτός των άλλων- επέδρασε θετικά και το αγοραστικό ενδιαφέρον που εξεδήλωσε το Linnaeus Fund.

Τρίτον, κάθε άλλο παρά αμυντική συμπεριφορά επέδειξαν στο ταμπλό του Χ.Α. οι εταιρίες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας (Ιατρικό Αθηνών -43,5%, Υγεία -49,7%, ΙΑΣΩ -64%, Euromedica -68,7%).

Τέταρτον, όπως προκύπτει, οι Έλληνες περιόρισαν ακόμη και το ψωμί, ή έστω σε κάποιον βαθμό κατευθύνθηκαν σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής και περιθωρίου κέρδους για τις αρτοβιομηχανίες. Στο ταμπλό του Χ.Α. από την αρχή του χρόνου έως και την 9η Δεκεμβρίου είχαμε το -22% της Καραμολέγκος, το -23,3% της ELBISCO και το -64,4% της Nutriart.

Πέμπτον, όσοι πίστευαν ότι οι εταιρίες που πουλούσαν προϊόντα χαμηλών τιμών «δεν θα έβρεχαν τα πόδια τους» στην κρίση, θα πρέπει να δουν την πορεία των μετοχών σε εταιρίες της συγκεκριμένης κατηγορίας: Fourlis Συμμετοχών -36,6%, Jumbo -40,2%, Sprider -71,9% κ.ά.

Έκτον, οι αναλυτές θεωρούσαν «αμυντικά stories» τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς αυτοί είχαν μεγάλα ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων και «εξασφαλισμένα» έσοδα από αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις. Στην πράξη, όμως, η κρίση επηρέασε αρνητικά την αποδοτικότητα αυτών των συμβάσεων και επιπλέον το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων έργων έχει περιοριστεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά το ταμπλό έχουμε το -33,8% της Ελλάκτωρ, το -43,8% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και το -53,1% της J&P Άβαξ.

Έβδομον, ποιος είπε ότι και ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την οικονομική κρίση; Στο -9,4% η μετοχή του ΟΠΑΠ και στο -48,7% ο τίτλος της Vivere.

Όγδοον, σχετικά περιορισμένες ήταν οι απώλειες -και σαφώς χαμηλότερες από αυτήν του Γενικού Δείκτη- στις οποίες υποχρεώθηκαν τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», λόγω προφανώς του χαμηλότερου (ή και ανύπαρκτου) ανταγωνισμού αλλά και της δεδηλωμένης κυβερνητικής πρόθεσης για προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι οι απώλειες αυτές ήταν ευκαταφρόνητες. Κάθε άλλο μάλιστα… Έτσι, είχαμε το -9,4% του ΟΠΑΠ, το -10,2% της ΔΕΗ, το -18,6% της ΕΥΑΘ, το -20,4% της ΕΥΔΑΠ, το -21,5% του ΟΛΠ και το -25,2% του ΟΛΘ.

Ένατον, σε σημαντικές απώλειες υποχρεώθηκαν και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με τη ΔΕΗ να χάνει 10,2% και την Τέρνα Ενεργειακή 53,2% (λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην προώθηση των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Και τέλος, δεν απέφυγαν τις μετοχικές απώλειες και οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ (εταιρίες επενδύσεων ακινήτων), παρά την επικέντρωσή τους στην ενοικίαση ακινήτων, τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις τους τα μεγάλα discounts με τα οποία ήδη διαπραγματεύονταν και στις αρχές του 2010. Έτσι είχαμε το -26,4% της Eurobank Properties και το -37,3% της Trastor ΑΕΕΑΠ

 Τα 35 «αμυντικά» χαρτιά του Χ.Α.:

Μεταβολή από 1/1 έως 9/12/2010

% Change YTD

Folli Follie S.A.

31,0%

Coca Cola Hellenic Bottling Co. S.A.

22,3%

Crown Hellas Can S.A.

17,6%

Nireus S.A.

16,7%

Selonda Aquaculture S.A.

16,7%

Dias Aquaculture S.A.

14,9%

Iktinos Hellas S.A.

10,8%

S&B Industrial Minerals S.A.

2,2%

Crete Plastics S.A.

1,3%

METKA S.A.

-2,0%

Karelia Tobacco Co. Inc. S.A.

-4,0%

OPAP S.A.

-9,4%

Public Power Corp. S.A.

-10,2%

Thessaloniki Water Supply & Sewerage Co. S.A.

-18,6%

Athens Water Supply & Sewerage Co. S.A.

-20,4%

Piraeus Port Authority S.A.

-21,5%

Karamolegos Bakery Industry S.A.

-22,0%

Elbisco Holding S.A.

-23,3%

Thessaloniki Port Authority S.A.

-25,2%

Eurobank Properties Real Estate Investment Co.

-26,5%

Ellaktor S.A.

-33,8%

Fourlis Holdings S.A.

-36,2%

Trastor Real Estate Investment Co. S.A.

-37,3%

Thrace Plastics Co. S.A.

-37,6%

Jumbo S.A.

-40,2%

Athens Medical Centre S.A.

-43,5%

GEK TERNA Holding, Real Estate, Construction S.A.

-43,8%

Vivere Entertainment S.A.

-48,7%

Diagnostic & Therapeutic Center of Athens Hygeia S.A.

-49,7%

J&P Avax S.A.

-53,1%

Terna Energy S.A.

-53,2%

IASO S.A.

-64,0%

Nutriart S.A.

-64,4%

Euromedica S.A.

-68,7%

Sprider Stores S.A.

-71,9%

Μέσος όρος "αμυντικών" μετοχών

-22,7%

Athex Composite (GR)

-30,6%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v