Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Όλος ο χάρτης των απολύσεων

Πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας πήρε το "μαχαίρι" στις εισηγμένες. Ψηλά στη λίστα τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική και εταιρίες του δημόσιου τομέα - Οι λίγοι που προσλαμβάνουν ακόμη!

Εισηγμένες: Όλος ο χάρτης των απολύσεων
Δεν είναι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών που πλήττονται από την κρίση, αλλά φυσικά και οι εργαζόμενοι, που βλέπουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας να μειώνεται σημαντικά, ακόμη και στις κατά τεκμήριο ισχυρές επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου.

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (τα στοιχεία προέρχονται από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών, αφού αφαιρέθηκαν οι εταιρίες επενδύσεων αλλά και οι θυγατρικές εισηγμένων ομίλων, προκειμένου να αποφευχθεί ο διπλός υπολογισμός), οι αναφερόμενες 207 εταιρίες του Χ.Α. απασχολούσαν στις 30 Ιουνίου 22.533 λιγότερους εργαζομένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2010!

Βέβαια, ο αριθμός αυτός έχει επηρεαστεί πλασματικά από το γεγονός ότι ορισμένοι όμιλοι πούλησαν κάποιες θυγατρικές τους, άρα στην ουσία δεν προχώρησαν σε απολύσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. της Eurobank (δεν συμπεριλαμβάνει την πολωνική θυγατρική), της MIG (απουσιάζουν η παλιά Chipita, κάποιες θυγατρικές του Υγεία κ.λπ.), της Alapis, της Sato (πουλήθηκαν οι δύο θυγατρικές σε Γερμανία και Τουρκία) κ.ά. Αν συνεκτιμηθούν όλα αυτά, τότε οι μειώσεις θέσεων εργασίας πέφτουν σημαντικά μεν, αλλά δείχνουν να παραμένουν σε επίπεδα άνω των 10.000!

Το νούμερο αυτό βέβαια δεν προέρχεται μόνο από απολύσεις, αλλά και από συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώθηκαν (κυρίως στα κρατικόχαρτα και δευτερευόντως στις τράπεζες και στις άλλες εταιρίες) ή και από οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι ότι μέρος των μεταβολών της απασχόλησης (είτε προσλήψεις είτε απολύσεις) μπορεί κάλλιστα να έγινε εκτός Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων- υπάρχουν και παράγοντες που ωραιοποιούν τα παρατιθέμενα στοιχεία, όπως οι παρακάτω:

• Η μείωση της απασχόλησης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει περιορισμός στους εξωτερικούς συνεργάτες, τα κοινώς αποκαλούμενα «μπλοκάκια».
• Περικοπές παρατηρούνται και στη λεγόμενη «ενοικιαζόμενη» απασχόληση.
• Σε πολλές εταιρίες είτε έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών στα στελέχη, είτε έχουν αντικατασταθεί... ακριβοί εργαζόμενοι με άλλους φθηνότερους…
• Σύμφωνα με εκτιμήσεις, νέες σημαντικές μειώσεις θέσεων εργασίας θα δούμε στις εισηγμένες το φετινό φθινόπωρο.

Παρατηρώντας τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, προκύπτει πως σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας είχαμε στις εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα («κρατικόχαρτα») κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώθηκαν. Έτσι, στο διάστημα από την 1η Ιουλίου του 2010 έως και την 30ή Ιουνίου του 2011 είχαμε 668 λιγότερες θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, 66 στην ΕΥΑΘ, 348 στην ΕΥΔΑΠ, 36 στον ΟΛΘ, 137 στον ΟΛΠ, 119 στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στάσιμος ήταν ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ. Στον ΟΤΕ οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 2.436!

Το «πάγωμα» των αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ύφεση που επικρατεί στον χώρο των επενδύσεων, επέδρασε αρνητικότατα στην απασχόληση. Έτσι, είχαμε π.χ. 546 λιγότερες θέσεις εργασίας στην J&P Άβαξ, 89 στην Αθηνά, 238 στην Αττικάτ, 541 στην Ελλάκτωρ, 284 στη Μηχανική, 101 στη Βωβός, 74 στην Τεχνική Ολυμπιακή κ.λπ.

Από την οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά γλίτωσαν οι δημοσιογράφοι, καθώς οι εταιρίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης προχώρησαν σε εκτεταμένες απολύσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα -στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον- να έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατηφορική πορεία των αποτελεσμάτων τους. Έτσι, είχαμε π.χ. 367 λιγότερες θέσεις εργασίας στον Δ.Ο. Λαμπράκη, 88 στην Καθημερινή, 117 στον Τεγόπουλο, 236 στον Πήγασο κ.ά.

Μειώσεις θέσεων εργασίας είχαμε στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δραστηριοτήτων της οικοδομής (π.χ. Τιτάν μείον 232 θέσεις, ΑΓΕΤ Ηρακλής μείον 290) όσο φυσικά και του γενικότερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα στις τράπεζες (πέρα από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε Citibank, T Bank κ.ά., είχαμε από την 1η/7/2010 έως και τις 30/6/2011 μειώσεις θέσεων εργασίας στη Eurobank 3.141 (έχει πουλήσει τη θυγατρική στην Πολωνία), στη Γενική 197, στην Εθνική 591, στην Πειραιώς 227, στην Alpha Bank 485, στην Αττικής 60 κ.ά.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε πως δεν έλειψαν και οι εταιρίες που στο ίδιο χρονικό διάστημα αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τη Folli Follie Group, τη Frigoglass, τη Mevaco, τη Fourlis, τη Motor Oil κ.ά.

* Ο πίνακας που αναφέρει πόσες θέσεις εργασίας περιέκοψαν οι εισηγμένοι όμιλοι δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v