«Κούρεμα» με την... ψιλή στις τιμές-στόχους

Oι εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους λόγω του συνδυασμού ύφεσης και κρίσης χρέους. Οι προβλέψεις για τις τιμές-στόχους εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά.

«Κούρεμα» με την... ψιλή στις τιμές-στόχους
* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις νέες τιμές - στόχους για τις ελληνικές μετοχές μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

εκτιμήσεις για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους λόγω του συνδυασμού ύφεσης και κρίσης χρέους. Οι προβλέψεις για τις τιμές-στόχους εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται προς ώρας ότι κάπου εδώ βρίσκεται και ο πάτος του βαρελιού.

Οι αποτιμήσεις για τον Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους σε καμία περίπτωση δεν είναι ευνοϊκό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σε μέσο επίπεδο οι τιμές-στόχοι έχουν σημειώσει πτώση 15% από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο, οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές του FTSE/ASE-20 έχουν καταγράψει σημαντική μείωση. Συνολικά, όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν θετικό upside potential, ωστόσο τρεις από αυτούς εμφανίζονται πλέον με σύσταση «υποαπόδοσης». Το υψηλότερο upside potential (περιθώριο μεταβολής), πάντως, αφορά στις μετοχές της Ελλάκτωρ, της Τράπεζας Κύπρου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στα τέλη Αυγούστου, η μέση τιμή-στόχος για την Ελλάκτωρ έχει διαμορφωθεί στα 4,29 ευρώ ανά μετοχή από 4,71 ευρώ προηγουμένως, έναντι μόλις 1,50 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται σε πάνω από 185%. Ταυτόχρονα, στο διάστημα 30 ημερών η μετοχή έχει ήδη αποδώσει -24%.

Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, επίσης εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανόδου, καθώς η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 14,22 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου αγγίζει το 62%, ωστόσο η μέση τιμή-στόχος παρουσιάζει μείωση 16% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σχετικά με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της EFG Eurobank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που εμφανίζουν σύσταση «υποαπόδοσης», οι μέσες τιμές-στόχοι μετά τα αποτελέσματα μειώθηκαν σε ποσοστά 21%, 28% και 8% αντίστοιχα, ενώ τα περιθώρια ανόδου που παρουσιάζουν είναι 65%, 119% και 167% αντίστοιχα.

Τέλος, για ακόμα δύο τίτλους (Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank), που εμφανίζουν σύσταση «υπεραπόδοσης», οι τιμές-στόχοι μετά τα εξαμηνιαία αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 21% και 17%, ενώ για τους τίτλους της Marfin Popular Bank και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν «ουδέτερη σύσταση», οι μέσες τιμές-στόχοι περικόπτονται κατά 34% και 17% αντίστοιχα.
 
Για τις μετοχές της Βιοχάλκο και του Μυτιληναίου, οι μέσες τιμές-στόχοι έμειναν αμετάβλητες και τα περιθώρια ανόδου στο 54% και στο 99% αντίστοιχα.

Άμυνα ενάντια στην απαξίωση συνεχίζουν να... παίζουν οι μετοχές της Motor Oil, του Folli Follie Group, της Jumbo και των ΕΛΠΕ. Με εξαίρεση την Jumbo, η οποία θα ανακοινώσει αποτελέσματα έτους μέχρι τα τέλη του μήνα, οι άλλες τρεις εταιρείες δείχνουν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, αφού τα δύο διυλιστήρια εμφάνισαν υψηλά περιθώρια, ενώ η Folli Follie συνεχίζει τη θετική της πορεία. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, την Coca Cola 3E και τον Τιτάνα, οι μέσες τιμές-στόχοι μειώθηκαν λίγο περισσότερο από 10%.

--- Αδυνατίζουν και οι μεσαίοι

Υψηλά περιθώρια ανόδου εξακολουθούν να εμφανίζουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρά την ισχυρή αναπροσαρμογή τους σε όλη τη διάρκεια του έτους. Από την αρχή της χρονιάς, τα midcaps δείχνουν τη... γύμνια τους με αποδόσεις σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερες και από αυτές των blue chips.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι τίτλοι της J&P Άβαξ, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και της Intralot, για τους οποίους η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους είναι πολύ μεγάλη, αφού η πτώση στο ταμπλό έχει ξεπεράσει την αναμενόμενη, και οι τρεις σημειώνουν απώλειες σε ποσοστά 43%, 62% και 68% αντίστοιχα.

Για τη μετοχή της Intralot, η μέση τιμή-στόχος έχει τεθεί στα 2,52 ευρώ έναντι 3,06 ευρώ προ αποτελεσμάτων, ενώ στο ταμπλό η τιμή είναι 0,81 ευρώ. Όσον αφορά στη Σιδενόρ, το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή είναι 48%, ενώ η μέση τιμή-στόχος μειώθηκε 14%. Για τη Frigoglass η μέση τιμή-στόχος είναι 11,90 ευρώ από 13,32 ευρώ πριν, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η τιμή-στόχος κυμαίνεται στα 3,96 ευρώ, με το upside στο 103%. Για τον τίτλο της Μέτκα η μέση τιμή-στόχος ξεπερνάει τα 12,50 ευρώ, ενώ η τιμή στο ταμπλό είναι κάτω από τα 6 ευρώ και το upside potential διαμορφώνεται στο 112%. Αναφορικά με την ΕΥΑΘ, το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό στο 41%, με την τιμή-στόχο σταθερή στα 4,85 ευρώ ανά μετοχή. Για τη Σαράντης, η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε στα 3,68 ευρώ ανά μετοχή από 3,60 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 37%.

* Ο σχετικός πίνακας που αφορά στις νέες τιμές - στόχους για τις ελληνικές μετοχές μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v