Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα: Οι πάνω, οι κάτω & η επόμενη μέρα

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, η υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ.

Αποτελέσματα: Οι πάνω, οι κάτω & η επόμενη μέρα
Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων, η υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως αναμενόταν, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη πτώση στις συγκρινόμενες πωλήσεις για όσες εταιρείες απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και διεύρυνση των ζημιογόνων τους αποτελεσμάτων.

Για μια ακόμη περίοδο, για μια ακόμη χρονιά, ζημιογόνο εμφανίστηκε το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, της ακτοπλοϊας, του κλάδου οχημάτων (Σφακιανάκης, Μοτοδυναμική, Πετρόπουλος) και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ειδικότερα για τα media, αποδείχτηκε στην πράξη που σε μια περίοδο όπου η διαφημιστική δαπάνη υποχωρεί περίπου κατά 30%-35%, οι περικοπές κόστους δεν είναι σε θέση να αναστρέψουν την κατάσταση.

Δεν απέφυγαν τα ζημιογόνα αποτελέσματα και πολύ γνωστά ονόματα του εμπορικού χώρου. Έτσι, είδαμε για πρώτη φορά εξάμηνο με ζημία στην Fourlis των ΙΚΕΑ και Intersport και για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια απώλειες για Sprider, Sato (αλυσίδα Εντός), Yalco, κ.λπ.

Σημαντικές ζημιές κατέγραψαν όλες οι εταιρείες ακινήτων, εκτός της Alpha Αστικά Ακίνητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ζημίες οφείλονται στις επανεκτιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων και όχι στο λειτουργικό αποτέλεσμα των εταιρειών. Έτσι είχαμε ζημίες 62,2 εκατ. για την Lamda Development, 539 χιλ. για την Κέκρωψ, 3,04 εκατ. για την Trastor, 27,1 εκατ. για την Eurobank Properties, 5,9 εκατ. για την MIG Real Estate, 9,6 εκατ. για την Pasal, 1,67 εκατ. για την REDS.

Σε ζημίες και μάλιστα αρκετά ανώτερες από τις περυσινές υποχρεώθηκε το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την πορεία της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας.

Έτσι, στον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα είχαμε τις ζημίες των Αφοί Κορδέλλου (-1,03 εκατ. από -84 χιλ.), Ελαστρον (-3,42 εκατ. από -590 χιλ.), ΣΙΔΜΑ (-6,78 εκατ., από -3,5 εκατ.). Στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, αρνητικά αποτελέσματα είχαμε για την Alco Hellas (-3,25 εκατ. από -2,16), για τη Βιοκαρπέτ (-6,7 εκατ. από -3,86 εκατ.), για την ΕΤΕΜ, κ.α. Επίσης, μεγαλύτερες ζημίες από πέρυσι είχαμε για την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής (-63,3 εκατ.), για τη Σιδενόρ (-34,5 εκατ. ευρώ), κ.α.

Για πρώτη φορά είδαμε ζημιογόνο εξάμηνο και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες (παραγωγή καυσίμων-λιπαντικών, ναυτιλία, κ.λπ.). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της νέας δραστικής μείωσης που σημειώνει η ζήτηση καυσίμων, των αυξημένων επισφαλειών και των πολύ χαμηλών περιθωρίων μικτού κέρδους. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο είχαμε ζημίες 301 χιλ. ευρώ για την Revoil, 272 χιλ. ευρώ για την Cyclon και 940 χιλ. ευρώ για την ΕΛΙΝΟΪΛ.

Τα θετικά μηνύματα

Τα θετικά μηνύματα προήλθαν κυρίως από τις εταιρείες που κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Βέβαια, η διεθνής κατάσταση φέτος είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή, ωστόσο πολλές από τις εξαγωγικές εταιρείες συνέχισαν να καταγράφουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μεταξύ των εταιρειών της κατηγορίας αυτής που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις ήταν ο Καρέλιας (διπλασιασμός κερδών, αύξηση εξαγωγών κατά 35%), η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, τα Σωληνουργεία Κορίνθου (6,69 εκατ. κέρδη έναντι 3,2 εκατ. με θετικές ταμειακές ροές 21 εκατ. ευρώ), τα Πλαστικά Κρήτης (5,86 έναντι 5,76 εκατ.), τα Πλαστικά Θράκης (4,7 έναντι 3,1 εκατ.), η Folli-Follie, η Flexopack (κυρίως στο μέτωπο των ταμειακών ροών), κ.λπ.

Ένα ακόμη καλό εξάμηνο είχαμε για τα κρατικόχαρτα και ιδίως για εκείνα της Θεσσαλονίκης, καθώς ΟΛΘ και ΕΥΑΘ όχι μόνο αύξησαν τις κερδοφορίες τους, αλλά και βελτίωσαν ακόμη περισσότερο το πλεονάζον ταμείο τους.

Οι εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στο μέτωπο των ταμειακών ροών (θετικά νούμερα για ΟΤΕ, Forthnet και Hellas On Line), ενώ ο ΟΤΕ έδειξε πολύ καλά δείγματα και στο μέτωπο περιορισμού των δαπανών του.

Σαφώς ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) αν αφαιρεθεί η αρνητική επίπτωση λόγω των λογιστικών ζημιών στα αποθέματα.

Η αλυσίδα Πλαίσιο συνέχισε και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο να αυξάνει την κερδοφορία της, έστω και με μειωμένο τζίρο, έχοντας πλέον «περισσευούμενα» κεφάλαια στο ταμείο της.

Ο Όμιλος Τιτάν έδειξε για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση πως τείνει να σταθεροποιήσει τα αποτελέσματά του και αυτό σε συνδυασμό με πολύ θετικές ταμειακές ροές.

Η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της (3,98 έναντι 3,05 εκατ.) υλοποιώντας ταυτόχρονα επενδύσεις και διατηρώντας θετικό καθαρό ταμείο.

Ο Καραμολέγκος συνεχίζει να σημειώνει ικανοποιητικά κέρδη, εκμεταλλευόμενος στην Ελλάδα και τη δυσχερή θέση της Nutriart.

Εταιρείες όπως η Quest Holdings, η Profile, ο Κανάκης, κ.α., κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά τους, αλλά και το θετικό τους καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον δάνεια μεγαλύτερα του μηδενός).

Για μια ακόμη χρονιά, ικανοποιητικά τα κέρδη της MEVACO, που συνεχίζει μέσα από τις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που παράγει, να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Η επόμενη μέρα

Στις πλείστες των περιπτώσεων, η πολιτική των εταιρειών για συνεχή μείωση κόστους αποδείχτηκε (για ένα ακόμη εξάμηνο) πως δεν αρκεί προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Και το χειρότερο είναι πως όλες οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών συμφωνούν στην εκτίμηση πως η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Όπως επίσης προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, δεκάδες εισηγμένων εταιρειών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες και έτσι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με αυτές, αιτούμενες για μία ακόμη φορά επιμήκυνση δανείων και περαιτέρω διευκολύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v