Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποιες μετοχές νίκησαν την κρίση!

Τα παραδείγματα 14+14 μετοχών που απέφεραν θετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης ή περιόρισαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις απώλειες. Τα μεγάλα θύματα και οι εκπλήξεις. Αναλυτικός πίνακας για όλο το ταμπλό.

XA: Ποιες μετοχές νίκησαν την κρίση!
Έντονες ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις τιμές των ελληνικών μετοχών, καθώς την τελευταία πενταετία (στοιχεία BETA Χρηματιστηριακή):

• Αρκετές (για διάφορους λόγους) έχουν σταματήσει να τελούν υπό διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα η ΑΤΕbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Σάνυο, η Ηλεκτρονική, η Εδραση, ο Κούμπας, το Νεώριον Σύρου, η Κλωνατέξ, οι Ευρωσυμμετοχές, η Ελφίκο και η Avenir.

• Από τις υπόλοιπες 235 εισηγμένες, οι 51 (δηλαδή περίπου δύο στις δέκα) υπέστησαν απώλειες που ξεπέρασαν το 90%, άλλες 55 έχασαν το 80% - 90% της αξίας τους, ενώ 38 τίτλοι είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν από 70% έως 80%. Αθροιστικά, δηλαδή, οι 6 στις 10 μετοχές του Χ.Α έχασαν πάνω από το 70% της αξίας τους.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων ήταν και οι μέτοχοι των τραπεζών, με ενδεικτικές επιδόσεις το -99,93% της Γενικής, το -98,3% της Λαϊκής, το -97,3% της Πειραιώς, το -97% της Eurobank, το -96,99% της Κύπρου και το -95,94% της Εθνικής.

Να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη περίοδο οι μέτοχοι των τραπεζών δεν εισέπραξαν μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, αλλά αντίθετα έβαλαν το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας σε σειρά ΑΜΚ και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων.

Βασικά αίτια της καταβαράθρωσης του Χ.Α. ήταν η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και ενδεχομένως οι -εκ του αποτελέσματος υπερβολικά θετικές- προσδοκίες που επικρατούσαν στα τέλη του 2007 για το μέλλον.

Ωστόσο, υπήρξαν και μετοχές που κόντρα στη βαθιά οικονομική κρίση κατάφεραν να προστατέψουν σημαντικά τους κατόχους τους, είτε περιορίζοντας τις απώλειες σε σχετικά χαμηλά νούμερα, είτε ακόμη σημειώνοντας και θετικές αποδόσεις.

Ενδεικτικός είναι ο παρατιθέμενος πίνακας, όπου παρουσιάζονται οι μεταβολές των τιμών των μετοχών του Χ.Α. από την 31η Δεκεμβρίου 2007 έως και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή περίπου από την έναρξη της κρίσης έως την τρέχουσα περίοδο.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του, 16 μετοχές σημείωσαν άνοδο, όμως σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητάς τους.

Πάντως, ξεχωρίζουν το +198% της Alpha Trust Ανδρομέδα (η εταιρεία σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά), το +165,4% της MLS (μεγαλύτερη απόδοση αν συνυπολογιστούν μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου), το +99% του Καρέλια (πέραν των πολύ υψηλών μερισμάτων) αλλά και το +45,9% της Eurodrip (εξαγωγική εταιρεία, που πουλήθηκε φέτος).

Ακολουθούν οι Μύλοι Κεπενού (+40,6%), το +22,8% του Καράτζη, το +20,4% της ΓΕΚΕ (πέραν των μερισμάτων που διανεμήθηκαν), το +20% της Ικτίνος (συν μερίσματα), το +17,1% της Κρι Κρι (συν μερίσματα - επιστροφές κεφαλαίου), το +11,9% των Πλαστικών Κρήτης, το +9,4% των Μύλων Λουλη και το +3,9% της πιο πριν προβληματικής Παπουτσάνης, που τώρα δείχνει να ανακάμπτει σημαντικά.

Με τον συνυπολογισμό των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου, θετικές αναδεικνύονται και οι αποδόσεις άλλων μετοχών, όπως για παράδειγμα της ΕΥΑΘ (-2,38% στο ταμπλό) και της Ελτον Χημικά (-5,3%).

Επίσης, λόγω των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου, πολύ καλύτερες είναι οι συνολικές αποδόσεις αρκετών άλλων εταιρειών σε σχέση με τις αναγραφόμενες στον παρατιθέμενο πίνακα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Alpha Αστικά Ακίνητα (-20,6%), Πλαστικά Θράκης (-21,2%), Καραμολέγκος (-27,6%), Coca Cola Hellenic (-33%), ΟΛΘ (-34,5%), Ελληνικά Πετρέλαια, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μέτκα, Quest Holdings, Mevaco, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo και Eurobank Properties.


***Αναλυτικά ο πίνακας με τις ελληνικές μετοχές κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v