Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής, με 283 ψήφους, κατέρριψε το «ρεκόρ» που μέχρι τώρα είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε εκλεγεί με 235 ψήφους. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Με ευρύτατη ψηφοφορία -υπέρ ψήφισαν 283 βουλευτές- εξελέγη νέος πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας, καθώς ψηφίστηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Όλα τα κόμματα είπαν «ναι», με εξαίρεση το ΚΚΕ που «παραδοσιακά» λέει «παρών» σε αυτές τις ψηφοφορίες.

Ο νέος πρόεδρος κατέρριψε το «ρεκόρ» που μέχρι τώρα είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε εκλεγεί με 235 ψήφους. Το νέο προεδρείο θα συμπληρωθεί από τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα (Νέα Δημοκρατία), Δημήτρη Βίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (Κίνημα Αλλαγής), Γιώργο Λαμπρούλη (ΚΚΕ), Απόστολο Αβδελά (ΚΚΕ) και Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Κεντρικός στόχος του νέου προέδρου είναι η ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών αλλά και ο περιορισμός του φαινομένου «άσχετες» τροπολογίες να μπαίνουν σε νομοσχέδια. Παράλληλα βάρος θα πέσει στον περιορισμό των... απουσιών των υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ σκοπεύει να φροντίσει για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής μίλησε στην Ολομέλεια επισημαίνοντας “η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της”.

Συνέχισε τονίζοντας πως “στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού” και μίλησε για την “έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών” και την “καλή νομοθέτηση κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πως στην ανάγκη υπεύθυνου και τεκμηριωμένου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σημειώνοντας “να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί”.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος σε μία συνομιλία που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον πατέρα του για το αν θα έπρεπε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Ο απερχόμενος Νίκος Βούτσης παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον νεοεκλεγέντα Κωνσταντίνο Τασούλα, αναφερόμενος «στη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις».

Στη σύντομη ομιλία του ο Νικος Βούτσης τόνισε τη διαφορά της νέας Βουλής λόγω της απουσίας της Χρυσής Αυγής αλλά και του τέλους της εποχής των μνημονίων.

«Ενώ εσείς με καλωσορίζετε εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω» είπε λαμβάνοντας το λόγο ο νέος Πρόεδρος, τονίζοντας πως ο Ν. Βούτσης θα είναι εκ νέου βουλευτής.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Ν. Βούτση και τους συνεργάτες του γιατί με τρόπο περιεκτικό, ειλικρινή και «φιλικό» τον ενημέρωσαν πλήρως για όλο το έργο που έγινε και «το οποίο αξίζει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί».

Χαρακτηριστικά δε τόνισε πως «η Βουλή έχει δύο πρόσωπα: το συμβολικό και το κυριολεκτικό».

Παράλληλα μίλησε «για έργο δύσκολο, Κολοσσιαίο αλλά όχι Σισύφειο» σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια καλή αφετηρία» και «έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς».

Συναίνεση και στην εκλογή των αντιπροέδρων

Το συναινετικό κλίμα επικράτησε και στην εκλογή των αντιπροέδρων, όπου  «ρεκόρ» σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με 290 “ναι” και πέντε μόνο “παρών”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v