Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Περικοπές σε «πόλεις ανταρσίας» σχεδιάζει ο Τραμπ

Η κίνηση αυτή του κλιμάκωσε την πολιτική διαμάχη κατά των πόλεων διοικούνται από Δημοκρατικούς. Η ντιρεκτίβα του Λευκού Οίκους. Ποιες περιοχές απειλούνται με χρηματοδοτική τιμωρία.

ΗΠΑ: Περικοπές σε «πόλεις ανταρσίας» σχεδιάζει ο Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει εκατομμύρια δολάρια από την οικονομική βοήθεια για τον νέο κορονοϊό, τη θεραπεία του HIV, τις εξετάσεις για τα νεογέννητα βρέφη, αλλά και άλλα προγράμματα στις πόλεις στις οποίες ηγούνται Δημοκρατικοί και τις οποίες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει “αναρχικές δικαιοδοσίες” σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico.

Η Νέα Υόρκη, το Πόρτλαντ του Όρεγκον, η Ουάσινγκτον, αλλά και το Σιάτλ είναι ενδεχόμενο να χάσουν χρηματοδοτήσεις για ένα ευρύ πλαίσιο προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των πιο φτωχών και αρρώστων κατοίκων τους, μετά την κίνηση του Αμερικανού προέδρου τον προηγούμενο μήνα για τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων.

Η κίνηση αυτή του Τραμπ κλιμάκωσε την πολιτική του διαμάχη κατά των προοδευτικών πόλεων.

Το υπουργείο Υγείας έχει εντοπίσει τις ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις που καλύπτουν την προσφορά των παραπάνω υπηρεσιών και μπορούν να συμπεριληφθούν στα περίπου 200 προγράμματα υγείας, τα οποία μπορεί να βρεθούν εντός του πλαισίου των οικονομικών περικοπών.

Οι περικοπές δρομολογούνται υπό την ευρεία εφαρμογή μιας οδηγίας που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εκστρατείας επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 εντείνεται, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ την υποβαθμίζει.

Ο ίδιος με μία διαταγή του στις 2 Σεπτεμβρίου ζήτησε από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μειώσουν τη χρηματοδότηση προς τις διοικήσεις που “αποδυναμώνουν” τα αστυνομικά τμήματα και προωθούν την “ανομία.”

Το σχετικό υπόμνημα υποστήριζε ότι οι (αναφερόμενες) πόλεις δεν έχουν κάνει αρκετά για την καταστολή των ταραχών, που προκλήθηκαν από τις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Η λίστα του υπουργείου Υγείας προσφέρει την πιο λεπτομερή εικόνα για τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί άμεσα με τη ντιρεκτίβα του Τραμπττ, αλλά και τις ενδεχόμενες μεγάλες περικοπές με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι παραπάνω αναφερόμενες πόλεις, ακόμη και στην περίπτωση που η εξάπλωση της πανδημίας εξαντλεί τους τοπικούς προϋπολογισμούς.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το γραφείο του προϋπολογισμού για να αξιολογήσει τις παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις ούτε το πώς, αλλά και το πότε είναι ενδεχόμενο να γίνουν οι περικοπές.

“Η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει τους αδύναμους δημάρχους και τις άνομες πόλεις από το να λαμβάνουν ομοσπονδιακά δολάρια, ενώ επιτρέπουν στους αναρχικούς να βλάπτουν ανθρώπους, να καίνε κτίρια και να καταστρέφουν τη ζωή [των πόλεων] και τις επιχειρήσεις,” έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του υπομνήματος της 2ας Σεπτεμβρίου για τη μείωση των χρηματοδοτήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v