Η νέα επικεφαλής χρηματοπιστωτικής εποπτείας της Fed υποσχέθηκε σημαντική αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων των ΗΠΑ, δεσμευόμενη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του κλάδου ότι οι κανονισμοί που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 είναι υπερβολικά αυστηροί.
Η Μισέλ Μπόουμαν, αντιπρόεδρος τoυ εποπτικού βραχίονα της Fed, χρησιμοποίησε την πρώτη της ομιλία για να παρουσιάσει σχέδια για μια ευρεία επανεξέταση κρίσιμων κανονισμών.
H Μπόουμαν, η οποία ασκεί εδώ και καιρό κριτική στους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, δήλωσε ότι οι κανονισμοί που εισήχθησαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση «ωθούν τις θεμελιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες εκτός του ρυθμιζόμενου τραπεζικού συστήματος στις λιγότερο ρυθμιζόμενες γωνιές του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
«Με πάνω από μια δεκαετία να έχει πλέον περάσει μετά την εφαρμογή των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, είναι καιρός να αξιολογήσουμε εάν όλες αυτές οι αλλαγές εξακολουθούν να είναι επίκαιρες» τόνισε.
Τα σχόλιά της έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των τραπεζικών λόμπι. «Η Μπόουμαν τόνισε τον σημαντικό αντίκτυπο των τραπεζικών κανονισμών σε όλους τους Αμερικανούς, που εκτείνεται πολύ πέρα από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε η Μπάρμπαρα Χάγκενμπαου, επικεφαλής επικοινωνίας στο Φόρουμ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. «Αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις και άλλους, πνίγοντας την οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε.
Η Fed και άλλες ρυθμιστικές αρχές θα παρουσιάσουν «στο εγγύς μέλλον» προτάσεις για τη μεταρρύθμιση ενός από τους κύριους κανόνες που καθορίζουν το ύψος του κεφαλαίου που πρέπει να έχουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες - τον λεγόμενο ενισχυμένο δείκτη συμπληρωματικής μόχλευσης, δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times.
Αυτός ο κανόνας απαιτεί από τις μεγάλες τράπεζες να διαθέτουν ένα προκαθορισμένο ποσό κεφαλαίου υψηλής ποιότητας έναντι της συνολικής τους μόχλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων όπως δάνεια και ανοίγματα εκτός ισολογισμού, όπως παράγωγα.
Η Μπόουμαν, επαναλαμβάνοντας παράπονα στελεχών της Wall Street, δήλωσε ότι ο κανόνας σημαίνει ότι «οι τράπεζες είναι λιγότερο διατεθειμένες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, όπως η διαμεσολάβηση στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου, και αναθεωρούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τρόπο που δεν δικαιολογείται ούτε ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών τους».
Υποδεικνύοντας ότι είναι επίσης πιθανές ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια, η Μπόουμαν δήλωσε ότι η Fed θα διοργανώσει ένα συνέδριο «για να εξετάσει εάν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως είναι δομημένες και βαθμονομημένες επί του παρόντος, λειτουργούν όπως προβλέπεται — με συμπληρωματικό τρόπο».
«Η απομάκρυνση όλων των κινδύνων από το τραπεζικό σύστημα έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη φύση της τραπεζικής δραστηριότητας», είπε. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποκομίζουν κέρδος και να αναπτύσσονται, διαχειριζόμενες παράλληλα τους κινδύνους τους».
Υποσχέθηκε να αφαιρέσει «οποιουσδήποτε ξεπερασμένους ή υπερβολικά αυστηρούς κανονισμούς».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin