Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επιμέρους μετοχές το αγοραστικό ενδιαφέρον

Στο ενδεχόμενο της συσσώρευσης αναφέρονται οι αναλυτές στην πρωινή τους προσέγγιση της αγοράς. Στην περίπτωση που εκδηλωθεί προσφορά - ”ουρά” των χθεσινών πωλήσεων, εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση απορρόφηση και ενδεχομένως επαναπροσέγγιση των χθεσινών υψηλών τιμών ημέρας. Σε επιμέρους μετοχές επικεντρώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη σύγκριση της χθεσινής διόρθωσης του Γ.Δ. με τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί και τις διαθέσεις συσσώρευσης προχωρούν στην πρωινή τους αναφορά οι αναλυτές.

Η θετική διάθεση, που διαμορφώνεται με αφορμή την κυριαρχία ανάλογου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα στη Ν. Υόρκη αναφέρεται στο σχετικό θέμα.

Από τεχνικής πλευράς η Fortius εκτιμά πως ο Γ.Δ. βρίσκεται σε ”σταυροδρόμι”, ενώ μεταξύ των εκτιμήσεών της περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο της υποχώρησης προς τις 4.055 μονάδες, υπό προϋποθέσεις.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης θεωρείται όχι τόσο η παρουσία ορισμένων πωλητών, καθότι ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 165 εκατ. ευρώ, όσο η απουσία των αγοραστών.

Οι δεύτεροι έδειχναν διατεθειμένοι μετά την απόδοση περίπου 2 ευρώ που τους είχε αποφέρει η μετοχή της Εθνικής (τις τελευταίες δύο εβδομάδες) να διαπιστώσουν τη διάθεση των πωλητών και ενδεχομένως να επαναπροσεγγίσουν από χαμηλότερες, όμως, τιμές.

Ούτως ή άλλως, η αγορά κινείται με καταλυτική την παρουσία των ξένων και όσων εν πάση περιπτώσει κινούνται εκτός Ελλάδος, με γνώμονα τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών.

Σε αυτό αναφέρεται και η P&K στη χθεσινή της αναφορά (δες σχετικό θέμα), όπου εκτιμά ότι τα μεγέθη των τραπεζών θα ”τρέξουν” με 50% (σε ετήσια βάση).

Κατά την εκτίμηση των αναλυτών, η τάση στη σημερινή συνεδρίαση θα επηρεαστεί επιμέρους ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νεότερα που υπάρχουν για συγκεκριμένες εισηγμένες.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, η χθεσινή υποχώρηση της μετοχής προς τα 19,60 ευρώ αποδίδεται εν μέρει και στην αξιολόγηση από τη Moody’s (δες σχετικό θέμα).

Χαμηλότερα, όμως, διαμορφώθηκαν οι μετοχές των Εθνικής (35,54 ευρώ), Εurobank (26,30 ευρώ), Cosmote (18,70 ευρώ), στοιχείο που ενδέχεται να έχει… ουρά και σήμερα.

Στην περίπτωση που η όποια προσφορά εκδηλωθεί στην αρχή της συνεδρίασης, απορροφηθεί χωρίς σημαντική πίεση, κυριότερος στόχος για επιμέρους μετοχές θα είναι η επαναπροσέγγιση των χθεσινών υψηλών ημέρας.

Για τη μετοχή της Εθνικής, η μέγιστη τιμή καταγράφηκε χθες στα 36,08 ευρώ και η ελάχιστη στα 35,26 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν σημειωθούν θεαματικές διακυμάνσεις στην αρχή της συνεδρίασης, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές όπως Ηρακλής, Sprider, Κύπρου, Lamda Development, Blue Star Ναυτιλιακή, αλλά και Κλωστήρια Ναυπάκτου, Κleemann, Audiovisual, ΟΛΘ.

Η μετοχή του ΟΛΘ αναφέρεται επιπρόσθετα για ακόμη έναν λόγο. Η μετοχή του ΟΛΘ ενισχύθηκε χθες κατά 6,15% φτάνοντας στα 14,50 ευρώ, με συναλλαγές 51.305 μετοχών.

Η μετοχή του Οργανισμού είναι προτιμητέα, για διάφορους λόγους, από αυτήν του Πειραιά, και στην περίπτωσή του φαίνεται πως οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης (για περισσότερο από 20-30.000 κομμάτια) μπορεί να οδηγήσει σημαντικά υψηλότερα την τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v