Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει... χωρίς να φοβίζει

Διορθώνει αλλά χωρίς να φοβίζει η αγορά. Πιθανή θεωρεί μερίδα αναλυτών τη στάση και συσσώρευσης βασικών δεικτών και μετοχών ενόψει της ανακοίνωσης της επιτοκιακής πολιτικής της Fed. Στο limit up η Βαλκάν, ενώ για περίπου 110-115 μετοχές η τιμή γράφεται στο πράσινο. Ξεχωρίζουν ΟΛΘ-ΟΛΠ, Intralot, ΜΕΤΚΑ, ΕΤΕΜ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται αλλά μέχρι στιγμής δεν ανησυχεί η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών. Αυτό γιατί από την ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή των 4.151,2 μονάδων, η αγορά ”διορθώνει” κατά 0,57% (στις 13.40), ωστόσο διαμορφώνεται σε επίπεδο υψηλότερο των 4.099,66 μονάδων (χαμηλό ημέρας).

Όλα αυτά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Εθνικής, που οι απώλειες έφταναν μέχρι 1,2% χαμηλότερα, ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 12,8 εκατ. ευρώ.

Χαμηλός τζίρος δηλαδή σε σύγκριση με τις συναλλαγές των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Κάτι ανάλογο παρατηρείται όμως και για τις μετοχές των Alpha Bank, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς και ΟΤΕ, ενώ στην περίπτωση της Motor Oil, οι πιέσεις αποδίδονται κυρίως στην υποβάθμιση της Morgan Stanley (δες σχετικό θέμα).

Θα πρέπει ακόμα να προστεθεί πως λόγου χάρη στη μετοχή της Εθνικής, το εύρος διακύμανσης για σήμερα (χαμηλή - υψηλή συνεδρίασης) διαμορφώνεται στο περίπου 2,3%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πωλητές και αγοραστές, έπειτα από μία σημαντική άνοδο της μετοχής (από τα 33,5 ευρώ) συμφωνούν σε αρκετά υψηλές τιμές, όπου και κατοχυρώνονται θέσεις. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν λογική μία ”στάση” στα χρηματιστήρια διεθνώς εν όψει της ανακοίνωσης των επιτοκίων της Fed.

Με ορίζοντα τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις και μέχρι την Πέμπτη, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας μικρής διόρθωσης βασικών δεικτών… συσσώρευσής τους σε υψηλά επίπεδα και ανάλογης κίνησης στη συνέχεια.

Αυτό δεν σημαίνει πως στην… υπεραποδίδουσα μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν θα παραμείνουν ενεργοί οι ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως σε αυτή την κατηγορία μετοχών στρέφονται τις τελευταίες 2 εβδομάδες τελικοί πελάτες του Citigroup ενισχύοντας τη συμμετοχή τους σε μετοχές όπως Fourlis, Μηχανική, Ιατρικό Aθηνών, Frigoglass, Jumbo, Blue Star και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Στις 13.50 για περίπου 110-115 μετοχές η τιμή διαμορφώνεται θετικά, με τη Βαλκάν να παραμένει κλειδωμένη” στο 1,48 ευρώ.

Ξεχώρισαν ΕΤΕΜ, ΟΛΘ (εμφανής η θέση της Morgan Stanley), Κούμπας, Ναύπακτος (παραμένει φθηνή και χωρίς να χρωστά σέντσι), Ιμπέριο, Αθηνά, Intrakat αλλά και ΜΕΤΚΑ, Intralot, Τέρνα. Περίπου εκείνη την ώρα ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.010 (-0,46%) με εμφανέστερη τη διάθεση να ”μαζευτούν” ακόμη περισσότερο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως η σημερινή διόρθωση, απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη, επιβεβαιώνει τόσο τη μεσοπρόθεσμη τάση πωλητών - αγοραστών όσο και, τεχνικά, το σημείο στήριξης και περιοχών αντίστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v