Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικές εντολές - Μερική κατοχύρωση θέσεων

Ξεκίνησε λίγο χαμηλότερα από την Παρασκευή η αγορά, αλλά συνέχισε με οριακή υπέρβαση των 4.150 μονάδων. Σε αυτά τα επίπεδα, που αντιστοιχούν σε τιμές της Εθνικής υψηλότερες των 36 ευρώ, εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις - κατοχύρωση θέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διερευνητικού χαρακτήρα θεωρείται η οριακή υπέρβαση των 4.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Η αγορά ξεκίνησε από τη χαμηλότερη τιμή των 4.121,8 μονάδων για να διαμορφωθεί μετά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος.

Αυτό γιατί η μετοχή της Εθνικής, ξεκίνησε από τα 35,80 ευρώ, υποχώρησε αρχικά στα 35,70 ευρώ, αντέδρασε στη συνέχεια προς τα 36,08 ευρώ. Στο επίπεδο αυτό όμως, εκδηλώθηκε διάθεση κατοχύρωσης μέρους κερδοφόρων θέσεων με αποτέλεσμα ο τίτλος να διαμορφωθεί οριακά αρνητικά στα 35,78 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής αναφέρεται λόγω ειδικού βάρους αλλά και ενδεικτικά καθώς στα πρώτα 30 λεπτά ήταν εμφανής η διερεύνηση της πρόθεσης πωλητών – εν δυνάμει αγοραστών.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι μόλις πριν από 2 βδομάδες, γνωστοί ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι τοποθετούνταν από τιμές χαμηλότερα των 34 ευρώ.

Ανάλογη όμως είναι και η εικόνα και των άλλων βασικών τραπεζικών μετοχών, ενώ σε Alpha Bank, Eurobank, οι συναλλαγές παρέμειναν, ειδικότερα στην περίπτωση της 2ης, σε μετριότατο επίπεδο.

Σταδιακά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε από τα υψηλά των 4.151 μονάδων προς τις 4.135 καθώς αρνητικά διαμορφώνονταν Εθνική (στα 35,74 ευρώ), Cosmote (στα 18,90 ευρώ), ΔΕΗ (στα 19,90 ευρώ).

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών παρέμενε σταθερά υπέρ των πρώτων αν και με εξασθενημένη τη θέση για ορισμένους τίτλους του FTSE80 που ξεκίνησαν μεν υψηλότερα, έχαναν όμως σταδιακά σημαντικό μέρος των κερδών τους.

Ανοδικά διαμορφώνονταν η μετοχή της Βαλκάν στο 1,40 ευρώ (με συναλλαγές 252.000 ευρώ στις 11:05) ενώ ακολουθούσαν ΕΤΕ, Κούμπας, Μέτκα, Lavifarm, Reds, Εγνατία, Aspis, Sanyo, ΥΓΕΙΑ, Δέλτα Project, Altec και ορισμένων ακόμη.

Ωστόσο, στις 11:05 για τον Γενικό Δείκτη δινόταν… αντιπαράθεση προκειμένου να διατηρηθεί στο πράσινο, καθώς υποχωρούσαν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου.

Εκείνη την ώρα η αγορά διαμορφωνόταν, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, στις 4.132 μονάδες με συναλλαγές αξίας 20 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v