Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με χαμηλό τζίρο

Διορθωτική συνεδρίαση με κατεβασμένες συναλλαγές καθώς έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, φωτεινές εξαιρέσεις οι Αγροτική, Εμπορική και Intracom, ενώ το σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον στις επιμέρους μετοχές δημιούργησε την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών στο 1 προς 1,7. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μικρού εύρους διορθωτική συνεδρίαση με σημαντικό κατέβασμα της μικτής αξίας συναλλαγών, εν μέσω ελαφρώς αρνητικού διεθνούς κλίματος που όμως κατά γενική ομολογία δεν δημιούργησε ανησυχία στο σύνολο των εμπλεκομένων.

Ασφαλώς και αν συνεχιστεί η έλλειψη σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, ο πρώτος λόγος θα συνεχίσει να ανήκει στις διεθνείς αγορές και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, εν αναμονή της συνεδρίασης της FED, η οποία την Τετάρτη αποφασίζει για τα αμερικανικά επιτόκια.

Αν όμως η Wall Street δείξει να μην ανησυχεί για πιθανές αρνητικές εξελίξεις, είναι βέβαιο ότι η θετική ψυχολογία θα επανέλθει στις περισσότερες αγορές και θα έχει και θετικό αντίκτυπο στη Σοφοκλέους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, έλειψαν οι ουσιαστικές βοήθειες από τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, με φωτεινή εξαίρεση την Εμπορική (+3,48%) και κατά δεύτερο λόγο την Intracom (+2,72%). Απλά θετική μεταβολή για ΟΠΑΠ, Πειραιώς, αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank, Γερμανού, ΔΕΗ, ενώ ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας (+2,43%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αρκετά αυξημένες συναλλαγές.

Αντίθετα, απώλειες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τα Ελληνικά Πετρέλαια (μετά την έκθεση της Morgan Stanley που προχώρησε σε μείωση των τιμών στόχων για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, Cosmote, Motor Oil, ΟΤΕ (η υποβάθμιση συστάσεων από Moody’s) και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Eurobank, Κύπρου, Βιοχάλκο, ΚΑΕ, Τιτάνα, Folli-Follie.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, είδε σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας (4.151,18), από εκεί και πέρα περίπου μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι το χαμηλό (4.099,61) και κλείσιμο χαμηλότερα της μέσης και συγκεκριμένα στις 4.116,03 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 215 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 24,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 164 πτωτικών, ενώ μόλις 7 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Βαλκάν, ΕΤΕΜ, Κυριακούλης, ΕΒΖ, Nexans, ΟΛΘ, Κανάκης και Kleemann.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v