Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια ανόδου στο Χρηματιστήριο

Θετικός βηματισμός στην αγορά μετά την πρωινή νευρικότητα, μία μέρα πριν από τη θέση του οίκου Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος. Στα 2,20 ευρώ η ΕΤΕ, κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Υπεραποδίδουν Τιτάν, Motor Oil, MIG. Πτώση για Πειραιώς, ΟΠΑΠ, σταθεροποίηση για Alpha.

Μέτριου κόστους προσπάθεια μόχλευσης στο Χ.Α. με... φήμες Fitch. Στην περιοχή των 1.135-1.145 μονάδων ενισχυόταν και πάλι πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, με τον FT 25 στις 367 μονάδες και τις τράπεζες προς τις 157.

Οι συναλλαγές μάλλον μέτριες, συγκρινόμενες με τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων, περιορίζονται στα 90 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 35 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής, τα 8,6 εκατ. στην Πειραιώς, τα 3,8 εκατ. στη Eurobank και τα 3,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank. Αυξημένος τζίρος έχει γίνει και στη μετοχή του ΟΤΕ, πάνω από 5 εκατ. ευρώ, στην Jumbo, στη ΔΕΗ και στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Κυριαρχεί βέβαια το 5,94% στα 22,65 ευρώ για τη μετοχή του Τιτάνα, με αυξημένες συναλλαγές περίπου 750.000 ευρώ. Σημαντική άνοδος και για τις μετοχές των Motor Oil (3,07%), MIG (4,29%) και κατά 1,7% για τον τίτλο της ΕΧΑΕ.

Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής διατηρείται οριακά χαμηλότερα των 2,20 ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται η Πειραιώς. Σταθερή στο 0,648 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, προς το 0,364 ευρώ ο τίτλος της Eurobank.

Από νωρίς, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, κυκλοφορούν φήμες που σχετίζονται με την αυριανή θέση του οίκου Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Θυμίζουμε το... πάθημα με τη σχεδόν βέβαιη για πολλούς αναβάθμιση από τη Moody's στις αρχές Απριλίου, για να περιοριστούμε μόνο στην αναφορά της φημολογίας που συνεχίζεται σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία και όχι μόνο.

Μέχρι τώρα η επίσημη ενημέρωσή μας είναι ελάχιστη και δεν προεξοφλεί ούτε το ενδεχόμενο ενός προεκλογικού «δώρου» προς την κυβέρνηση, ούτε μια πιθανή... μετάθεση της ανακοίνωσης, όπως συνέβη με τον άλλο αμερικανικό οίκο στις 4 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου σε ανάλυσή του, ο οίκος σημείωνε ότι υπάρχουν τρεις καταλύτες: σταθερή ανάκαμψη και τήρηση του προγράμματος, δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερή πτώση στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Από τις μέχρι τώρα συναλλαγές οι θέσεις συγκεκριμένων ξένων παικτών δεν μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα αυξημένες, ούτε δίνεται η αίσθηση προεξόφλησης του ενός ή του άλλου ενδεχομένου.

Η αγορά διατηρείται πέριξ και λίγο χαμηλότερα των 1.150 μονάδων, με 18 από τις μετοχές του FT 25 να συνεχίζουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδρασή τους, τους αγοραστές να κάνουν εμφανή την παρουσία τους σε ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ σχετική μόχλευση σημειώνεται για τις μετοχές των Τιτάν, MIG, ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil.

Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών παραμένουν, μέχρι πριν από λίγο, μάλλον διστακτικές. Πρακτικά δεν αναλαμβάνεται περισσότερο ρίσκο που θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά προς τις 1.180 μονάδες.

Οι ροές στην Εθνική παραμένουν σταθερές, με την Axia Ventures να προβλέπει κέρδη για την ΕΤΕ και ζημίες για την Alpha Bank, θυμίζοντας πως ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 28 και 29 Μαΐου αντίστοιχα.

Για την Εθνική ιδιαίτερα θετική είναι η Wood & Company που βρίσκει εξαιρετικά ελκυστική την αποτίμησή της μετά την τελευταία πτώση. Θετική εμφανίζεται στη χθεσινή ανάλυσή της και για ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil.

Η μετοχή της Jumbo κινείται σταθερά ανοδικά στα 11,21-11,41 ευρώ, με ένα πακέτο αξίας 2,3 εκατ. ευρώ. Σταθερά ανοδικά η μετοχή της Motor Oil, με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε πως λίγο μετά τις 14.00, περίπου 57 μετοχές κινούνταν ανοδικά, 35 με απώλειες, ενώ 169 παρέμεναν αμετάβλητες.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως από το σύνολο των κλαδικών δεικτών μόλις τρεις «ασφαλειών», «χημικών» και «ταξιδιών-αναψυχής» υποχωρούσαν. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου είχε γίνει, κατά 62%, στον τραπεζικό κλάδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Από τις μετοχές με την ισχυρότερη άνοδο, εκτός από αυτές του FT 25 που αναφέρθηκαν, είναι από τις μικρότερες κατηγορίες η Creta Farms, ο Νηρέας, η Profile, η F.G. Europe.

Οριακές οι απώλειες για τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ κοντά στα χθεσινά επίπεδα διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των τριών χωρών του Νότου (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v