Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φλερτ» με τις 1.150 για το Γενικό Δείκτη

Κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο μετά το αρχικό «μούδιασμα». Στο προσκήνιο και η αξιολόγηση της Fitch. Γύρισαν θετικά Πειραιώς, Alpha Bank. Πτώση υψηλότερη του 2,5% για τα ΕΛΠΕ. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, MIG, Intralot. «Κρατά» τα 2,20 ευρώ η ΕΤΕ.

Πλώρη για τις 1.150 μονάδες βάζει το χρηματιστήριο, που καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,90%.

Οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 45 εκατ. ευρώ πριν από λίγο, με τον μεγαλύτερο τζίρο να έχει γίνει στην Εθνική, ενώ ακολουθούν ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank και Eurobank.

Λίγο πριν από τις 11.25 ο Γ.Δ. υποχώρησε οριακά σε αρνητικό έδαφος στις 1.136,53 μονάδες και ο FT 25 προς τις 365,96. Σε αυτό το χαμηλό επίπεδο ενεργοποιήθηκαν αρκετές εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, με την Εθνική να κρατά σταθερά την τιμή της ΑΜΚ των 2,20 ευρώ.

Στη μετοχή της Πειραιώς ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από το 1,63 ευρώ, και διόρθωσε προς το 1,58 ευρώ, στην Alpha Bank από το 0,659 ευρώ κινήθηκε προς το 0,634 και στον ΟΠΑΠ από τα 11,22 ευρώ προς τα 10,98 ευρώ. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων φέρεται να προέρχεται από αμερικανικό χαρτοφυλάκιο.

Μετά τις 12.55 όμως η Alpha κατέγραφε κέρδη 0,15%, η Πειραιώς ανοδο 1,25%, ενώ οι απώλειες του ΟΠΑΠ είχαν μειωθεί στο 0,72%.

Αντιθέτως, στον ΟΤΕ επικρατούν οι αγοραστές στο εύρος των 10,18-10,34 ευρώ, όπως και στη ΔΕΗ στα 10,26-10,44 ευρώ. Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν MIG, Motor Oil και Τιτάνας.

Μοιρασμένοι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, όπως άλλωστε και οι ξένοι οίκοι. Ενδεικτική η περίπτωση της Wood Company που εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές μετοχές, την ώρα που η Goldman Sachs επιμένει να αποτιμά αρκετά ψηλά τον πολιτικό κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά περιμένει την αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή. Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου σε ανάλυσή του, ο οίκος σημείωνε ότι υπάρχουν τρεις καταλύτες: σταθερή ανάκαμψη και τήρηση του προγράμματος, δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερή πτώση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. 

Για τον όμιλο Πειραιώς χρήζει αναφοράς η αποπληρωμή εχθές των προνομιούχων μετοχών ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτή η κίνηση της Πειραιώς είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της διανομής μερισμάτων.

Συγκρατημένα εμφανίζονται τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, καθώς σήμερα ανοίγουν οι πρώτες κάλπες για τις ευρωεκλογές σε Βρετανία, Ολλανδία, Κροατία. Οριακά ψηλότερα προς τις 9.714 μονάδες ο DAX.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, με τις μέχρι τώρα κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών ιδιαίτερα προσεκτικές.

Λίγο μετά τις 12.55 η μετοχή των ΕΛΠΕ με -3,68% κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 25 του δείκτη. Σημειώνεται πως τελικά την Τρίτη 27/5 και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο όμιλος θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Θυμίζουμε επίσης πως στις 12/5 ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολόγου (ύψους 400 εκατ. δολαρίων με τη συνολική ζήτηση να ξεπερνά το 1,4 δισ. δολάρια).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FTSEM λίγο χαμηλότερα στις 1.072 μονάδες, ξεχωρίζουν ΧΑΛΚΟΡ, Intracom και Υγεία. Σε σταθερή διόρθωση η μετοχή του Fourlis μέχρι τα 4,44 ευρώ νωρίτερα από τα τελευταία υψηλά των 5,70 ευρώ στις 9 Μαΐου. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη διόρθωση της μετοχής στο θέμα της ΑΜΚ που θα συζητηθεί στην επικείμενη Γ.Σ. της 13ης Ιουνίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v