Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν παίρνουν... ρίσκα οι επενδυτές

Χαμηλός τζίρος και οριακές μεταβολές χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση. Εν αναμονή ειδήσεων από τις Βρυξέλλες αλλά και την ΕΚΤ (για τον ELA) ο Γενικός Δείκτης βολοδέρνει πέριξ των 760-770 μονάδων. Πιέσεις σε ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες (και) το Χ.Α., με τους επενδυτές να κινούνται ιδιαίτερα προσεκτικά από την... πρώτη εντολή μέχρι τις τελευταίες που έχουν φέρει τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 760-770 μονάδων.

Όπως εκτιμούν χρηματιστές, η αντίστροφη μέτρηση για λύση/διέξοδο ή όχι έχει αρχίσει και με την παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής πλευράς από τον Αλέξη Τσίπρα στην Αγκελα Μέρκελ και στον Φρανσουά Ολάντ και την προσδοκία του Έλληνα πρωθυπουργού να αποσπάσει μία καταρχήν θετική αποτίμηση και των νέων προτάσεων που παρουσίασε η Αθήνα. Είναι προφανές πως με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά το Μαξίμου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση.

Με γνώμονα το σενάριο της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου να εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και τις αγορές στην Ευρώπη επίσης σε αναμονή, η συνέχεια της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί από τη ροή των ειδήσεων/εξελίξεων.

Χαμηλός ο τζίρος κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, διστακτικές οι κινήσεις των παικτών οι οποίοι διστάζουν να βγουν αγοραστές σε υψηλότερες τιμές, αλλά παράλληλα δεν λαβαίνουν περισσότερες θέσεις αντασφάλισης στα παράγωγα. Σαν να λέμε... φοβάται ο Γιάννης το θεριό..., αγοραστές/long και πωλητές/short δείχνουν να περιμένουν το έναυσμα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Το όποιο ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες, με συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα και σήμερα στα warrants, με τον κλάδο σε σταθερή πλαγιοκαθοδική διολίσθηση στην ευρύτερη περιοχή των 620 μονάδων.

Στο 0,303 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που εχθές έκανε την ανοδική έκπληξη και σήμερα ενισχύεται σταθερά με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές. Σταθερή στο 1,07 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που εχθές προβλημάτισε με την νέα υποχώρησή της χαμηλότερα και του 1,09 ευρώ, ενώ σε Πειραιώς και Eurobank συναλλαγές πραγματοποιούνται στο 0,423 και στο 0,131 ευρώ αντίστοιχα.

Πρόκειται για... δειγματοληπτικές συναλλαγές παρά για λήψη ουσιαστικών θέσεων (είτε ανοδικά στην αγορά μετοχών είτε ως αντασφάλιση στο ΧΠΑ), που ανάλογα με την έκβαση της κατάστασης θα στραφούν είτε προς τα επίπεδα των 850 είτε θα υποχωρήσουν προς τα χαμηλά των 691 μονάδων (21-22 Απριλίου).

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως η συνεχής αύξηση του «φοροπακέτου» και των άλλων μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επιτευχθεί η «ενδιάμεση συμφωνία». Θυσιάζοντας βέβαια κάθε αναπτυξιακή προοπτική, κρίνοντας μάλιστα από όσα σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη για το νέο «καυτό» σχέδιο για τον ΦΠΑ (βάρους 1,4 δισ. ευρώ!).

Κι αν η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα 95 από τα 100 βήματα της απόστασης, εύλογο είναι το ερώτημα για την άλλη που παραμένει σχεδόν αμετακίνητη την ώρα που ο έγκυρος Wolfgang Munchau υπολογίζει σε 1 τρισ. ευρώ το κόστος μίας ελληνικής χρεοκοπίας.

Στο... ταμπλό αποτυπώνεται η μέχρι τώρα κρατούσα εκτίμηση ότι τελικά θα εξευρεθεί λύση/διέξοδος με τις θέσεις αντασφάλισης σε περιορισμένο/λογικό αριθμό, ενώ ανάλογη νευρική αναμονή επικρατεί από νωρίς και στην αγορά ομολόγων. Υψηλά η απόδοση όλων των χρονικών σειρών, αλλά σε μία σχετική απόσταση από τα «όρια συναγερμού».

Σε ανάλογη στάση αναμονής και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX οριακά χαμηλότερα στις 10.990 μονάδες. Με μικρές απώλειες και ο Euronext 100 στις 946,85 μονάδες, ενώ το ευρώ στο 1,1301-1,1387 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v