Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κλειδώνουν» κέρδη οι επενδυτές

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 610 μονάδων. Στο -4% η μετοχή της Alpha Bank. Πτώση καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ. Θετικό πρόσημο για Coca Cola, Τιτάνα, Folli Follie, ΕΧΑΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης το ΧΑ, με... ουρά ρευστοποιήσεων από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Ελεγχόμενες πωλήσεις στα πρώτα 40', μοιρασμένες στον τραπεζικό και άλλους κλάδους, με τους traders να συνεχίζουν να "κλειδώνουν" μέρος των σημαντικών κερδών που είχαν τον Νοέμβριο.

Εχοντας "κλείσει τα βιβλία" τους από τα επίπεδα των 632,62 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τελευταία του μήνα, διευκολύνονται να περιμένουν λίγο χαμηλότερα με βάση -μέχρι τώρα- στις 600 μονάδες.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση των επενδυτών, καθώς στα ξένα χρηματιστήρια οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν το προβάδισμα, κατοχυρώνοντας θέσεις τους από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο. Σε αυτόν τον ρυθμό κινούνται και στο ΧΑ καθώς το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία μπορεί να κρύβει παγίδες βραχυπρόθεσμα. Η εκτίμηση των επαγγελματιών είναι πως το αποτέλεσμα της Κυριακής θα σταθεί αφορμή για ένα καθοδικό άνοιγμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Στη λογική των ξένων traders που πιέζουν χαμηλότερα τις αγορές -ενδεικτικό το μείον 1,05% του DAX προς τις 10.420 μονάδες- και όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική, με συνέπεια να εντείνονται οι πιέσεις με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Πάνω από 3% οι απώλειες για τον ΔΤΡ μετά τις 11:10 προς τις 780 μονάδες, με σημαντικές απώλειες και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να διορθώνει προς την πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε διόρθωση, ακολουθούν αρκετοί και σε blue chips, με τους traders να συνεκτιμούν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Για τον Γενικό Δείκτη στήριξη είναι οι 608 μονάδες. Για να διατηρηθεί η επιθετική τάση δυνατή απαιτούνται κλεισίματα πάνω από το 613. Σε κάθε περίπτωση, το στοπ στο 600. Αντίσταση οι 634 μονάδες.

Ενδεικτική η περίπτωση του FF Group, όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σήμερα.

Με αγοραστές στις μετοχές των FF Group, μετά το χθεσινό άδειασμα, ΤΙΤΑΝ, αλλά και Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος στη μετοχή της Jumbo, όπου έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο των 96.796 στα 13,40 ευρώ.

Στις 11:15 πακέτα είχαν γίνει και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στα 8,52 και 8,74 ευρώ αντίστοιχα. Αξία πακέτων στα 2,4 εκατ. ευρώ, σε σύνολο τζίρου 10,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v