Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά η Εθνική, ενισχύεται η Σοφοκλέους

Πρώτο δείγμα γραφής, θετικό. Η Εθνική καταγράφει κέρδη άνω του 2%, ο FTSE 20 προς τις 2.260 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης στα επίπεδα 4.320. Ανοδική αντίδραση σημειώνεται για περισσότερες από 130 μετοχές, με συναλλαγές ικανές να συντηρήσουν περαιτέρω την τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Αθήνα ”αρπάζει από τα μαλλιά” τη δεύτερη ευκαιρία που μέσα σε μια βδομάδα προσφέρουν οι ξένες αγορές. Με αποτέλεσμα την φυσιολογική, από τεχνικής πλευράς, αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Μετά από περίπου μια ώρα συνεδρίασης κρατάμε τα εξής:

- Προσέγγιση των 2.260 μονάδων για τον FTSE 20.

- Αντίδραση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 4.325 μονάδες.

- Προσέγγιση των 37,4 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, υπέρβαση των 18,5 ευρώ για την Eurobank, αντίδραση της Marfin Popular Bank κατά 3,1%, του MIG κατά 1,8%, της Κύπρου κατά 1,6%, της Alpha Bank κατά 0,5% και της Πειραιώς κατά 0,3%. Ακολουθούν ΟΤΕ και ΔΕΗ με περισσότερες συναλλαγές ο πρώτος, ενώ θετικά διαμορφώνονται βασικοί δείκτες μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

- Το σημαντικότερο όμως, είναι η αντίδραση 120 και πλέον μετοχών, κυρίως από το ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται με συναλλαγές περίπου 55 εκατ. ευρώ (έναντι 46 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη ώρα, χθες).

Στη μετοχή της Εθνικής, ο σταθερός ”αμερικανός πωλητής” έχει ρευστοποιήσει περισσότερο από το μισό χαρτοφυλάκιό του σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από το αρχικό κόστος κτήσης.

Όσον αφορά στην Εθνική σημειώνεται πως η μέση τιμή από την αρχή του 2005 μέχρι και σήμερα διαμορφώνεται στα 36 ευρώ, η μέση τιμή από τα χαμηλά του Απριλίου του 2003 μέχρι τώρα στα 26,8 ευρώ.

Ο δε συγκεκριμένος ”αμερικανός πωλητής” διαθέτει σημαντικό μέρος της θέσης του σε τιμές χαμηλότερες των 25 ευρώ (καθ’ ότι είχε καλύψει μεγάλο μέρος από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής).

Η περίπτωση της Εθνικής και του ”αμερικανού πωλητή” είναι ενδεικτική μιας κατάστασης που διαμορφώνεται σταδιακά από την Ανοιξη του 2003 μέχρι σήμερα στην αγορά μας.

Η ουσία είναι πως πανίσχυροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αγοράσει φθηνά ελληνικές τράπεζες και μετοχές ακόμη δυο-τεσσάρων εταιρειών. Το ότι κατοχυρώνουν θέσεις δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως αποχωρούν από την ελληνική αγορά, απεναντίας.

Θα ριψοκινδυνεύαμε να προεξοφλήσουμε πως οι ίδιοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα είναι αυτοί που θα τοποθετηθούν σε σαφώς χαμηλότερες τιμές και πάλι στις ίδιες μετοχές, σηματοδοτώντας την επόμενη κίνηση στο ΧΑ.

Περίπου στις 11:15 η αγορά αντιδρούσε κατά 0,9%, η Εθνική ”έπιανε” τα 37,40 ευρώ και ενισχύονταν η ”μόχλευση” στα μικρομεσαία.

Με βάση τις συναλλαγές ξεχώριζαν η Μηχανική στα 4,72 ευρώ (5,9%), Μαΐλλης 1,35 ευρώ (4,6%), ΔΙΕΚΑΤ στα 0,94 ευρώ (4,4%), Μηχανική Προνόμιο στα 3,44 ευρώ (4,2%), Κυριακίδης στα 1,42 ευρώ, Καλπίνης στα 1,71 ευρώ, Σελόντα στα 2,65 ευρώ, Βαλκάν στα 3,02 ευρώ.

Με απόδοση μεγαλύτερη του 2% αντιδρούσαν ακόμη άλλες 43 μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v