Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ευκαιρία για άνοδο...

Την πρώτη θετική αφορμή για ανοδική αντίδραση την έχασε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τώρα οι ξένες αγορές φαίνεται να προσφέρουν μια δεύτερη. Μένει να φανεί στην πράξη αν υπάρχουν αντοχές, ρευστό και προ πάντων διάθεση για κίνηση συνακόλουθη αυτής των ξένων χρηματιστηρίων. Στο επίκεντρο οι πιέσεις για κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών. Πρεμιέρα για ΕΝ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεύτερη αφορμή για ανοδική αντίδραση προσφέρουν στην Αθήνα, Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκές αγορές. Η πρώτη για τους λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους ”κάηκε” πριν καν ξεκινήσει. Μένει να φανεί εάν υπάρχουν αντοχές, ρευστό και διάθεση για να εκμεταλλευτούμε αυτήν που προσφέρεται τώρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον σταθερό πωλητή της Εθνικής και την στάση που θα τηρήσουν δυο γνωστοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο νωρίτερα για ”ανακωχή πωλήσεων κυρίως σε Εθνική, αλλά και για ακόμη δυο-τρεις μετοχές εταιρειών του 20άρη”.

Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, θεωρούμε εφικτή την υπό προϋποθέσεις αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20, ζητούμενο, από τεχνικής πλευράς, θεωρείται η άμεση υπέρβαση των 4.305 μονάδων και η προσπάθεια προσέγγισης των 2.260 μονάδων.

Για να συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει στην Εθνική που χθες ”έγραψε” χαμηλό στα 36,62 ευρώ, να προσεγγιστούν τα 37,40 ευρώ. Θα πρέπει επίσης η μετοχή της Eurobank με χαμηλό χθες τα 18,30 ευρώ να υπερβεί τα 18,50 ευρώ.

Η σημαντική χθες πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ (-4,05%), με ”κλείσιμο” μάλιστα στο χαμηλό ημέρας των 20,40 ευρώ, μπορεί να ”κρύβει” αντίδραση προς τα 21 ευρώ.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στον ΟΠΑΠ, με τιμή-κλειδί τα 24,52 ευρώ.

Από τον FTSE 20, η Coca Cola Hellenic παραμένει η μόνη με υπεραπόδοση, σταθερούς αγοραστές και τελική τιμή στα 28,92 ευρώ, δηλαδή στα υψηλά ημέρας.

Το ενδιαφέρον είναι πως για ένα μέρος της αγοράς, κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, διαφαίνονται καλύτερες προϋποθέσεις συμπεριφοράς.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr ”Σήμα για υψηλά κέρδη στέλνει ο Mid 40” και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Factset, το καθαρό αποτέλεσμα των εισηγμένων στον 40άρη θα κινηθεί με ένα ρυθμό της τάξεως του 20% για το 2007.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής, η χθεσινή κόντρα στην πτώση κίνηση μετοχών όπως ΔΙΕΚΑΤ, Χατζηιωάννου, Χ.Κ. Τεγόπουλος, Forthnet, Νίκας, Άλμα-Ατέρμων, Μηχανική, Altec, Μαΐλλης, Betanet, αλλά και Autohellas, Τηλέτυπος, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Βαλκάν, Sciens, Alco Hellas, Κλουκίνας-Λάππας, Sato και ορισμένων ακόμη μπορεί να έχει συνέχεια.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η χθεσινή κατά 1,56% διόρθωση της αγοράς πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 286,5 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό μπορεί να δώσει μια επίσης χαμηλού κόστους αντίδραση.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας αποτιμάται στα 165,2 δισ. ευρώ, δεν ξεπερνά δηλαδή το 68% ως ποσοστό συμμετοχής στο φετινό ΑΕΠ.

Σημείωση: Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με το… περιβόητο πλέον θέμα της κατάργησης του φόρου επί των συναλλαγών και των μέτρων που θα μπορούσαν να τονώσουν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος επισημαίνει, για ακόμη μια φορά, τα αυτονόητα, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ειδικότερα προς την… Πλατεία Συντάγματος για την υλοποίηση δεσμεύσεων των ίδιων των κυβερνητικών παραγόντων.

Εντέλει, εάν δεν επιχειρήσουν τώρα οι αρμόδιοι να κινηθούν προς την κατεύθυνση της τόνωσης του θεσμού της κεφαλαιαγοράς, πότε περιμένουν να το πράξουν; Μήπως όταν θα έχει… τραυματιστεί ακόμη περισσότερο η αγορά μας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v