Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια για υψηλότερα σε... ολισθηρό περιβάλλον

Ηπιες πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το βλέμμα στο Λονδίνο, όπου ξεκινά το ετήσιο Roadshow του ΧΑ, αλλά και στο πετρέλαιο, οι επενδυτές. Η αυτόνομη πορεία της Δευτέρας, η αύξηση των συναλλαγών και το «σήμα» για τους long.

ΧΑ: Προσπάθεια για υψηλότερα σε... ολισθηρό περιβάλλον

Ψύχραιμα αντέδρασαν χθες οι διεθνείς αγορές, καθώς η διόρθωση ήταν εντός των λογικών ορίων.

Σε εντελώς αντιθετική κίνηση το ΧΑ αντέδρασε ανοδικά, προς έκπληξη πολλών, και με την απόδοσή του να το συντηρεί στο προσκήνιο.

Ωστόσο, κατά γενική εκτίμηση, όλα είναι θέμα διάρκειας και όξυνσης της κρίσης, με το Ριάντ να ισχυρίζεται πως ιρανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της Aramco, αλλά με τον ΟΗΕ να εκτιμά πως δεν είναι σαφές για το ποιος είναι πίσω από αυτή την ενέργεια.

Προφανώς μία διάρκεια και συντήρηση της έντασης σε αυτό το... καυτό μέτωπο, πέραν της Παρασκευής, θα αλλάξει προς το χειρότερο το κλίμα στις αγορές και θα δώσει σαφές προβάδισμα στους short να πιέσουν αισθητά χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών διεθνώς.

Προσώρας, στο ΧΑ έδωσαν μία απάντηση χθες, ανεβάζοντας τον πήχη κοντά στα επίπεδα των πρώτων αντιστάσεων, με τον Γενικό Δείκτη στις 867,94 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 804,72 και τον FTSE25 στις 2.147,91 μονάδες. Με τζίρο 77,221 εκατ., από τα οποία τα περίπου 30 άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο και στις Eurobank - Alpha Bank να διακινούνται συνολικά πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη αξία συναλλαγών σε συνδυασμό με τα αρκετά πακέτα που έγιναν σε μετοχές των Eurobank, Jumbo, Sarantis, Εθνική, παραπέμπουν σε πρόθεση των long να δοκιμάσουν προς τις 880 μονάδες, με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής, παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμάται σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, όσον αφορά στη διαμόρφωση κλίματος και τάσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το Road Show των ΕΧΑΕ, που ανοίγει την... αυλαία σήμερα στο Λονδίνο. Ενας κύκλος παρουσιάσεων που ναι μεν διεξάγεται σε μια ταραγμένη περίοδο εκτός αλλά με καλούς οιωνούς στα εντός. Και το λέω αυτό γιατί, όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη, εστάλη η επιστολή, με την οποία η Αθήνα ζητά πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ., που οφείλει στο ΔΝΤ. Με υπογραφή Χρήστου Σταϊκούρα η επιστολή προς ESM και EFSF και τα οφέλη αυτής της ενέργειας μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι, αλλά και ο χρονισμός της αποστολής παραπέμπει σε έναν έξυπνο σχεδιασμό.

Σχεδιασμός που εάν το κλίμα εκτός ήταν καλύτερο, το πιθανότερο είναι πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρούσε σε μία νέα έκδοση, πιθανότατα 10ετούς διάρκειας. Αλλωστε το 10ετές κυμαίνεται στα 1,536%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 1,487%. Δεν πειράζει όμως, καθώς με την πρώτη ευκαιρία -ηρεμίας των αγορών- ο Οργανισμός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, με το βλέμμα στραμμένο και στο Λονδίνο, οι traders θα επιχειρήσουν κατ' αρχάς να διασφαλίσουν τα νώτα τους, δηλαδή τα χθεσινά χαμηλά, για τον ΓΔ στις 852,63 και για τον ΔΤΡ στις 781,58 μονάδες και στη συνέχεια θα κινηθούν επηρεαζόμενοι και από το κλίμα/τάση στις διεθνείς αγορές.

Σε μετοχές, όπως των ΟΤΕ, Coca Cola θα στηριχθεί η άμυνα, ενώ με τη συνδρομή των Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. θα επιχειρηθεί η υπέρβαση των 870 μονάδων, το πιθανότερο όχι στην αρχή της συνεδρίασης, για ευνόητους λόγους.

Για τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να μην αγνοηθεί και η τυπική αναβάθμιση των μετοχών Profile, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, με αφορμή τις αλλαγές στον FTSE Global Equity (την Παρασκευή).

Στα συν για τους long το ότι το GREK Global X MSCI GREECE ETF, παρά την ήπια διόρθωση στη Wall Street, είχε χθες εισροές, με αποτέλεσμα η τιμή του να ενισχυθεί κατά 1,50% στα 9,46$. Αναμφίβολα ενθαρρυντική ένδειξη για τη σημερινή δύσκολη συνεδρίαση.

Επιπλέον συν, η υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο, την ώρα που στο μικροσκόπιο των δανειστών είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v