Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το χρηματιστήριο

Με επιταχυνόμενο ρυθμό στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 867 μονάδες. Τράπεζες, Motor Oil και ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στήριξαν την κίνηση. Πτώση για Ελλάκτωρ. Τα πακέτα ανέβασαν τις συναλλαγές στα 78,3 εκατ. ευρώ.

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων και ταχυτήτων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που το πρώτο μισό αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και έκδηλη την επιφυλακτικότητα, όμως από εκεί και πέρα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και με επιλεκτικές κινήσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25, πέτυχαν το κλείσιμο των βασικών δεικτών με θετικό πρόσημο και κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με βοήθειες και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές), όπως και η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, που αφορούσε την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω της επίθεσης που δέχθηκαν Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ υποχώρηση σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,54% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στο Πετρέλαιο, το συμβόλαιο του οποίου έφθασε να καταγράφει έως και διψήφια ποσοστιαία μεταβολή, “οι εξαγωγές Πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το Βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματα που διαθέτει, για να καλύψει τη ζήτηση”, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, οι επόμενες συνεδριάσεις θα αναλωθούν μεταξύ γεωπολιτικών ανησυχιών και εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, που θα ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Fed.

Η προσοχή και στο 14ο ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 32 Ελληνικών Εισηγμένων.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, για μία ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα δείχνει ότι οι αγοραστές “είχαν το τελευταίο λόγο”.

Η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 781,58 (-1,18%) και 806,24 μονάδων (+1,93%) μονάδων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 800,56 (+1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 804,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,74%.

Για τον εν λόγω δείκτη, του οποίου το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 31 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1/8 (811,65 μονάδες), θεωρείται θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 808 και 811 μονάδες (καθοδικό χάσμα). Αν συνεχιστούν οι σχετικά χαμηλοί τζίροι και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στις 897 μονάδες.

Από την άλλη και σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 782 μονάδων, θα απαιτήσει άμεση μείωση “long” θέσεων, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,71%), Cenergy (-1,42%), Ελλάκτωρ (-3,45%), Σαράντης (-1,35%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,27%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Από την άλλη, “στις Αγορές για αναχρηματοδότηση του δανεισμού του βγαίνει ο ΟΤΕ, προκειμένου να αξιοποιήσει το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, επιμηκύνοντας τη μέση διάρκεια και το κόστος του δανεισμού του. Η Εταιρεία ετοιμάζει έκδοση 7ετους ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ. BNP και Goldman Sachs είναι Επικεφαλής του σχήματος Αναδόχων”.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,78% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και 9 κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ, όμως για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,00 – 13,10 ευρώ. Στα 11,74 ευρώ, η πρώτη ισχυρή στήριξη.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+5,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή έχει σαν πρόσφατη ενδοσυνεδριακή κορυφή τα 22,50 ευρώ (συνεδρίαση 2/9), ενώ οι traders δεν έχουν λόγο ανησυχίας όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,14 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, να σημειωθεί ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Νίκας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €0,04 (από €0,30) ανά μετοχή.

Από την ίδια μέρα οι μετοχές της Performance Technologies ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, €0,0555 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,04995 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, η MIG (+2%) επιβεβαίωσε ότι υπήρξε Αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους, από την “EMMA Capital” για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της (92,1%) στην Vivartia, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει την Ενδιαφερόμενη, ότι δεν είναι σε θέση, κατά το τρέχον διάστημα, να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στο Επενδυτικό Κοινό (1/8 και 8/8/2019), ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με Επενδυτικά Κεφάλαια, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες, για την διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της MIG αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,1556 ευρώ (+11,30%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, στις 30/8 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Κτήμα Λαζαρίδη (+4,70%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Quest (+1,71%, αλλά υποχώρηση από το υψηλό των +7,43%), επιστροφή αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+3,69%), Αλουμύλ (+3,03%) και Unibios (+4,70%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιατρικό (+1,83%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Βαράγκης (+19,55%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Attica Group (+1,16%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για την Τρ. Αττικής (+2,61%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει πρώτη αντίσταση στις 882 μονάδες (καθοδικό χάσμα) και κύρια στις 895 – 903 μονάδες. Χαμηλότερα, η πρώτη στήριξη στις 844 μονάδες και κύρια στις 828 -826 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 2177 μονάδων, με πρώτη στήριξη στην ζώνη 2117 – 2100. Καθοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τις 2055 μονάδες, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για αναρρίχηση προς τις 2365 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σήμερα, η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, το διήμερο 18-19/9 θα διενεργηθεί στο Λονδίνο το Φθινοπωρινό Road-Show της ΕΧΑΕ, με τις Τράπεζες να είναι στο επίκεντρο, ενώ στο φινάλε της εβδομάδος λήγουν τα Παράγωγα του τρέχοντα μήνα και υπάρχει rebalancing του δείκτη FTSE Global Equity που θα συμπεριλάβει Ελληνικές Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (Profile, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τρ. Αττικής, Ολυμπιακή Τεχνική). Με το βλέμμα προς τη Federal η Επενδυτική Κοινότητα, που αναμένεται να δώσει μήνυμα χαλάρωσης της πολιτικής της”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται στη ζώνη 845 - 875, ταλαντεύεται σε αυτά τα όρια και το σημαντικό είναι ότι κρατά τις 855 μονάδες, τον ΚΜΟ-60. Οι ταλαντωτές έχουν δώσει βραχυπρόθεσμο σήμα ανόδου, που σε συνδυασμό με την θετική ειδησεογραφία από το Eurogroup της Παρασκευής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε στη συνέχεια ανοδικές συνεδριάσεις, με ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, καθώς τα νέα παραμένουν αισιόδοξα για την Ελλάδα, όλη την εβδομάδα. Τελείωσε ο πωλητής στην Τέρνα Ενεργειακή, θετικές οι προοπτικές – Στα 8,70 ευρώ η τιμή στόχος”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το διεθνές κλίμα, μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία θα είναι μάλλον ρευστό. Δεν διαφοροποιούμε την μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται το ετήσιο roadshow των Ελληνικών Εισηγμένων στον Λονδίνο και την Παρασκευή εκπνέουν τα Παράγωγα συμβόλαια τριμηνιαίου κύκλου, ήτοι η αύξηση της μεταβλητότητας είναι αρκετά πιθανή”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε έδωσε μικρή διόρθωση 1,43% για τον ΓΔ, σε αντίθεση με τον Τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με μικρά κέρδη (0,98%), πλησιάζοντας το πολύ σημαντικό 800 και που επιβεβαιωμένη διάσπαση θα δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης, στο 850”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Ντράγκι έκανε την τελευταία κίνηση στην “σκακιέρα”, λίγο πριν την αποχώρησή του, δίνοντας αέρα στις Αγορές, με τον Τραπεζικό στην Ελλάδα να ακολουθεί με αργούς ρυθμούς.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι λήξη Παραγώγων, που παίζει τον ρόλο της στην κίνηση και συνήθως κλείνει πάνω στην προϋπάρχουσα τάση, η οποία στην περίπτωσή μας είναι ανοδική.

Σημαντικό το road show στο Λονδίνο, μιας και θα μας δείξει αν το ενδιαφέρον μετεκλογικά έχει αλλάξει, καθώς η περσινή συνάντηση ήταν απογοητευτική. Ο τζίρος είναι σε χαμηλά επίπεδα και θα συνεχίζει, όσο παραμένουμε σε στενό εύρος τιμών.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πλέον περιμένουμε το τέλος της συσσώρευσης πριν την επόμενη κίνηση.

“Ο Τραπεζικός φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα, μιας και είναι ο δείκτης κλειδί για την ‘μεγάλη εικόνα’ της Αγοράς”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. H Αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή, λόγω Εθνικής αργίας.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Διψήφια κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ.

Κέρδη για τον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερα για το Ασήμι, προς τα $10100 δολάρια υποχωρεί το Bitcoin.

Για καταστροφή Πετρελαϊκών Υποδομών ιστορικής σημασίας κάνει λόγο η Goldman Sachs, αναφορικά με τις επιθέσεις που έπληξαν τις Εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο.

Ο Οίκος προβλέπει ράλι των Πετρελαϊκών τιμών βραχυπρόθεσμα, λόγω της κλιμάκωσης των απειλών για την Παγκόσμια προμήθεια Πετρελαίου, αλλά και της απειλής για νέες επιθέσεις.

Σημειώνει δε ότι “η πορεία της διεθνούς τιμής του Πετρελαίου θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από το χρόνο αποκατάστασης της ζημιάς και της επιστροφής στην ομαλή παραγωγή Πετρελαίου στις Εγκαταστάσεις”.

Με μικρότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας τον Αύγουστο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος από την άνοδο 4,8% του Ιουλίου.

Οι επενδύσεις σε assets σταθερού εισοδήματος, εκτός Κίνας, ενισχύθηκαν 5,5% την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, σε ετήσια βάση, αλλά ήταν χαμηλότερα από το 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,5% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, αλλά ήταν ελαφρώς πιο κάτω από το 7,6% του Ιουλίου.

Κρίσιμες συναντήσεις με τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο θα έχει σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες του “Brexit”, απάντησε ότι “είναι προσεκτικός”.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank ενημέρωσε ότι μειώνει την πιθανότητα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου, στο 35%, από 50% προηγουμένως, αφότου το Κοινοβούλιο της Χώρας πέρασε Νόμο, που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Τζόνσον να καθυστερήσει τη διαδικασία.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως χρειαστεί να περιορίσει τα σχέδιά της για τόνωση της ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν καταφέρει άμεσα να συμφωνήσει σε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό”, δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, καθώς η Γερμανία και άλλα Βόρεια Κράτη πιέζουν για μείωση των δαπανών.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, πληρώνουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τις άλλες ανταγωνιστικές Χώρες. Δεν μπορούν αυτές να πιστέψουν πόσο τυχερές είναι, επειδή ο Τζέι Πάουελ και η Fed δεν έχουν ιδέα. Και τώρα, εκτός από αυτά, χτύπημα και από το Πετρέλαιο. Μεγάλη πτώση επιτοκίων, Τόνωση”, αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, που αποτελεί δέσμευσή μας, θα επιτευχθεί”», δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο και τα οποία δείχνουν υπέρβαση καθαρών εσόδων 287 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,539 δισ. ευρώ.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία βελτιώνει τις προβλέψεις της για τον κλάδο, μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ειδικότερα, η Χρηματιστηριακή δίνει νέο στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, από 1,52 ευρώ, διατηρώντας σύσταση “αγοράς”. “Buy” συστήνει η IBG και για τη Eurobank με την τιμή - στόχο να διαμορφώνεται στο 1,03 ευρώ, από 0,76 ευρώ, αλλά και για την Εθνική, για την οποία ο νέος στόχος ανέρχεται στα 3,06, από 2,04 ευρώ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση “neutral” για την Πειραιώς, ανεβάζοντας το στόχο στα 3 ευρώ, από 1,47 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank δίνει η HSBC, στα 2,5, από 2,47 ευρώ, διατηρώντας σύσταση "buy".

Ο Οίκος χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα β' τριμήνου τις Τράπεζας, με την τάση στην ποιότητα ενεργητικού να διαμορφώνεται καλύτερα των προβλέψεων και σημειώνει ότι “με βάση τις προβλέψεις της για την κερδοφορία και τα κεφάλαια της Τράπεζας, δεν της αξίζει το discount έναντι των βασικών Ευρωπαϊκών Τραπεζών”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 852,63 (-0,51%) και 868,18 μονάδων (+1,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 866,9 (+1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 867,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος στα 77,2 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΕΤΕ. ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ΜΟΗ και ΕΛΠΕ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, TITC, Fourlis.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (84.894 συμβόλαια).

Στα 15.193 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.436, 3.787 για τον Σεπτέμβριο, 3.423 για τον Οκτώβριο και 226 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.144,25) κινήθηκε μεταξύ 2.102 και 2.152,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (43.100 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.200), Alpha Bank (13.586), Πειραιώς (4.467), ΔΕΗ (6.967), Εθνική (9.297), MIG (13.909), ΑΔΜΗΕ (1.798), Μυτιληναίο (4.282), Ελλάκτωρα (3.544), Viohalco (2.059), ΟΤΕ (3.781), ΟΠΑΠ (1.122), Cenergy (2.771), Intralot (2.957), Τρ. Αττικής (1.880), Ιντρακόμ (990), Motor Oil (332), Τέρνα Ενεργειακή (946), ΕΥΔΑΠ (110), ΓΕΚ (2.561), ΕΧΑΕ (578), Ελ. Πετρέλαια (574), Jumbo (382), Lamda Development (611).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.465, Alpha Bank 47.353, Εθνική 38.028, MIG 62.241, Πειραιώς 15.118, ΔΕΗ 14.581, Μυτιληναίο 10.711.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.520.416 τεμ., (από 56.335.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.995.826 τεμ. (25.995.826), ΔΕΗ 6.691.582 τεμ. (6.666.974), Eurobank 68.108.160 τεμ. (68.535.786), Εθνική 26.210.215 τεμ. (26.884.045), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v