Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ταυτόχρονη πτώση για ΓΔ και… συναλλαγές

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το ιστορικό ρεκόρ των 6.355,04 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Με συναλλαγές μόλις 46 εκατ. ευρώ υποχώρησε η αγορά στις 861 μονάδες. Σε τράπεζες, Lamda και Jumbo οι μεγαλύτερες πιέσεις.

ΧΑ: Ταυτόχρονη πτώση για ΓΔ και… συναλλαγές

Συμπληρώθηκαν ακριβώς 20 χρόνια, από τις 17/9/1999, όταν ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατέγραψε το υψηλότερο, ιστορικά, κλείσιμό του στις 6355,04 μονάδες.

Δυστυχώς οι αριθμοί δείχνουν αμείλικτοι, καθώς την ώρα που οι κυριότερες Διεθνείς Αγορές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, ο ΓΔ του Χ.Α. σημειώνει απώλειες, περίπου, 86,5% από αυτά.

Ακόμα χειρότερος είναι ο απολογισμός για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ σημείωσε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμό του πολύ αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 6/11/2007 (προσαρμοσμένο κλείσιμο 1551614 μονάδες) και από τότε οι απώλειες φθάνουν, περίπου, στο 99,95%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους Επενδυτές που κινήθηκαν στην λογική της διακράτησης (!)

Από εκεί και πέρα, ερχόμενοι στο σήμερα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, η επιστροφή της συναλλακτικής απονεύρωσης, ρίχνει “βαριά την σκιά” της στα περισσότερα Χρηματιστηριακά Γραφεία, έστω και αν αύριο ξεκινά το Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (18 και 19 Σεπτεμβρίου), παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος θα μιλήσει τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης.

Άνω των 560 είναι οι συναντήσεις “one to one” που έχουν ήδη κλειστεί μεταξύ Ξένων Διαχειριστών και υψηλόβαθμων Στελεχών των Εισηγμένων Εταιρειών. Τα Funds που θα δώσουν παρουσία προσεγγίζουν τα 100, ενώ οι Fund Managers είναι αυξημένοι, σε σχέση με πέρυσι και φθάνουν τους 134.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, η προσοχή των ενεργών Επενδυτών στο Χ.Α., θα παραμείνει στραμμένη στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στις Εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου με επίκεντρο τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την πορεία του δευτέρου εξαμήνου.

Σημειώνεται πως σήμερα η Ελλάκτωρ έχει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η νέα σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), η συνεχιζόμενη αποψίλωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, ενώ στο ταμπλώ του FTSE25, δεν υπήρχε τίτλος που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος (!)

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων (στο 1,492% η απόδοση του 10ετους).

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed, προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των Αμερικανικών επιτοκίων.

Προσφορές άνω των 2,25 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ομόλογο του ΟΤΕ, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει νωρίτερα σήμερα. Η Εταιρεία προχώρησε στην έκδοση 7ετους ομολόγου, αξίας 500 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι της έκδοσης να υποχωρεί, τελικώς, στη ζώνη του 1%.

Σημειώνεται ότι το 20% της έκδοσης θα το απορροφήσει η Deutsche Telekom, όπως ενημερώθηκαν οι Επενδυτές.

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την Παρασκευή 20/9, στη “Μεγάλη Βρετανία” και σε “στρογγυλό τραπέζι”, έχουν κληθεί, με προσωπικές προσκλήσεις, 60 Επενδυτές από το εξωτερικό, με παριστάμενο, σχεδόν, το σύνολο της Κυβέρνησης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς (-0,84%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,50%), Εθνική (-0,77%) και Eurobank (-0,60%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 788,52 μονάδες (-2,01%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 791,82 (-1,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 793,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,34%.

Για τον εν λόγω δείκτη αξίζει υπενθύμισης ότι σε περίπτωση που επιμείνουν οι πωλητές και υπάρξει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 782 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, θα προχωρήσουν σε αποφασιστική μείωση θέσεων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (+0,77%), TITC (+0,11%), Ελ. Πετρέλαια (+0,35%), ΟΛΠ (+0,43%), ΟΤΕ (+0,79%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Motor Oil.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (-1,02%), παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον τίτλο μέχρι τα 2,00 ευρώ (+2,04%) λόγω αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, αλλά και λόγω φημών για συμφωνία με τις πιστώτριες Τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανεισμού. Ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά, για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,24 ευρώ και πρώτη αντίσταση στα 2,04 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 1,90 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,83 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Jumbo (-3,58% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17,00 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 16,56 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 16,25 ευρώ.

Οι αντιστάσεις στα 18,20 και 18,70 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 11.510.102 (KA) μετοχών της Κλ. Ναυπάκτου, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 11.510.102 (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 20/09/2019.

Επίσης, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Foodlink ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,28 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €0,5200.

Από εκεί και πέρα, πάει για ρεκόρ συσσώρευσης η Frigoglass (0%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Foodlink (+0%) στις 5/9 και για το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,56%) στις 30/8, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Βαράγκης (+19,50%), πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με λίγες συναλλαγές, για τον Τζιρακιάν (+3,76%), ενώ μαζεύτηκαν στα χαμηλά ημέρας Forthnet (+2,22%) και Sato (-19,12%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 878 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 2172 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγω να σκεφτούν επανατοποθετήσεις.

Να σημειωθούν τα “gap” στις 879 – 882 και 890 – 894 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 2176 – 2177 και 2199 – 2209 μονάδες, για τον FTSE25.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με τους ταλαντωτές καθαρά ανοδικούς, επόμενος στόχος οι 877 μονάδες και σε περίπτωση υπέρβασης, το προηγούμενο υψηλό στις 903. Οι Τράπεζες πλησιάζουν το προηγούμενο υψηλό τους, τις 831 μονάδες, όπου ενδέχεται να δυσκολευτούν. Στήριξη στον ΓΔ έχουμε στις 844 και κρατάμε την ανοδική τάση μέχρι τις 826 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Φυσιολογικά νευρικές ήταν χθες οι Διεθνείς Αγορές, δεδομένου της αύξησης της τιμής του Πετρελαίου, η οποία θα λέγαμε ότι έχει συνολικά, ένα ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο στους μετοχικούς δείκτες. Πάραυτα, είναι αρκετά αβέβαιο για το αν μιλάμε για Πετρελαϊκό σοκ στην παρούσα φάση. Στο εσωτερικό, ο ΓΔ με πρωταγωνιστές την ΜΟΗ και τον Τραπεζικό κλάδο προσέγγισε τις 870 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το βασικότερο ενδιάμεσο σημείο αντίστασης μέχρι τα πρόσφατα υψηλά. Παραμένουμε θετικοί με αυξημένα, ωστόσο, αντανακλαστικά, καθώς το περιβάλλον συνεχίζει να είναι ασταθές. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα και αύριο συνεδριάζει η FED και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για μείωση επιτοκίων κατά 0,25%”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η κόντρα στο ρεύμα (contrarian) χθεσινή κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια του χτυπήματος στις εγκαταστάσεις της Aramco, ήταν για πολλούς συνεδρίαση – έκπληξη, που εξηγείται μόνο από τη διάθεση των ‘ισχυρών χεριών’, να υπάρξει μήνυμα ψυχραιμίας στις Αγορές”, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναταραχή στην Πετρελαϊκή Αγορά μπορεί να συνεχιστεί, οδηγώντας τις τιμές του “Μαύρου Χρυσού” στα ύψη ακόμη και των $100 το βαρέλι. Έτσι, αναπόφευκτα η Παγκόσμια Οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, εξέλιξη που θα διαβρώσει τα εταιρικά μεγέθη και θα οδηγήσει σε κύμα αποεπενδύσεων στις Αγορές.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια είναι η πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου αρνητικού σεναρίου. Τα λογικά δεδομένα δεν συνηγορούν σε αυτό, καθώς ήδη οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης Πετρελαίου, δεν δικαιολογούν ψηλότερες τιμές από την περιοχή των $60. Καθώς η μεν παραγωγή συνεχώς διευρύνεται από την εκμετάλλευση νεών κοιτασμάτων, ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή τόσο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, όσο και λόγω της πολιτικής απεξάρτησης από Ορυκτά Καύσιμα, ελέω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, με Πρόεδρο των ΗΠΑ, μια απρόβλεπτη προσωπικότητα όπως είναι ο Τραμπ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις κλιμάκωσης της έντασης, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την Ε.Ε., τη Ρωσία και την Κίνα.

Επιπλέον, είναι πιθανή η συσχέτιση των εξελίξεων με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, καθώς οι ΗΠΑ είναι Παραγωγός Πετρελαίου, ενώ η Κίνα εισάγει και επομένως βλάπτεται από τη διατήρηση των τιμών σε ψηλά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι λοιποί “μαύροι κύκνοι” του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως το ενδεχόμενο ενός “άτακτου Brexit” και οι επιπτώσεις του στην Ευρωπαϊκή συνοχή, περνούν προσωρινά σε δεύτερη θέση. Ευλόγως δε, οι Διαχειριστές αδυνατούν να αποφασίσουν, σε σχέση με τα χαρτοφυλάκιά τους, επιλέγοντας τη στάση αναμονής (stand still attitude), καθώς η πιθανότητα να υπάρξει λάθος είναι αυξημένη, είτε με πρόσθετες αγορές, είτε με πρόσθετες πωλήσεις τίτλων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποφυγής ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, αναζητούν τα ενδεδειγμένα “επενδυτικά καταφύγια”, πέραν της διατήρησης αυξημένων ρευστών διαθεσίμων, που συχνά πρέπει να αναζητηθούν σε ειδικών χαρακτηριστικών εταιρείες, που ευνοούνται στις παρούσες συνθήκες.

Με την Επενδυτική Κοινότητα να αναμένει την αντίδραση της Federal, που καλείται αύριο να αποκλιμακώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια, σε συνέχεια της νέας ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εν όψει των παραπάνω, τα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική Οικονομία δύσκολα μπορούν να ληφθούν υπόψη, σε σχέση με την απόφαση για αυξημένες ροές στο Αναδυόμενο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι αξιοσημείωτες, καθώς οι δημοσιοποιούμενες εξαμηνιαίες επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, ιδιαίτερα εκείνη του Μυτιληναίου με τον κύκλο εργασιών να φτάνει σχεδόν το 1 δισ. στο 1ο εξάμηνο. Παράλληλα στο επόμενο διήμερο, 18 - 19/9, επιλεγμένες Εισηγμένες Εταιρείες του Χ.Α. θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους στο Road Show του Λονδίνου, με τις Τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενόψει επιτάχυνσης των κινήσεων για μείωση των “κόκκινων” δανείων.

Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι Αποκρατικοποιήσεις, με το Δημόσιο να προκρίνει την επιλογή της άμεσης διάθεσης ποσοστού, με διαδικασία book-building, για τα ΕΛΠΕ. Είναι επομένως σαφές, ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να επανακάμψουν οι ροές για τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους, στο βαθμό που υπάρξει βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

“Ως τότε, η συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών δύσκολα θα αλλάξει την κίνηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή μεταξύ 850 - 880 μονάδων, ενόσω οι αβεβαιότητες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές και απόλυτα επιφυλακτικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ μικτή εικόνα επικρατεί και στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, σημαντική διόρθωση στο Πετρέλαιο.

“Η παραγωγή Αργού στη Σαουδική Αραβία θα αποκατασταθεί γρηγορότερα από ότι αναμενόταν αρχικά, μετά τις επιθέσεις στις Εγκαταστάσεις της Aramco. Η παραγωγή θα έχει επιστρέψει πλήρως στα φυσιολογικά επίπεδα σε δύο, με τρεις εβδομάδες”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, στα $10200 το Bitcoin.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι “θα βγάλει τη Χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου με, ή χωρίς συμφωνία, χωρίς παράλληλα να παραβεί τον Νόμο”.

Η Κυβέρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού, θα προσπαθήσει να πείσει αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, ότι η απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες, ήταν νόμιμη. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και στο Δικαστήριο θα παρουσιαστούν στοιχεία από τις ξεχωριστές προσφυγές που έχουν κατατεθεί σε Δικαστήρια της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βελτιωμένο έδειξε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Zew ενισχύθηκε στις -22,5 μονάδες, από -44,1 τον Αύγουστο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μικρότερη βελτίωση, στις -37 μονάδες.

Το Ινστιτούτο, ωστόσο, προειδοποιεί ότι “το outlook για τη Γερμανική Οικονομία παραμένει αρνητικό, εν μέσω εμπορικών συγκρούσεων και αβεβαιότητας για το ‘Brexit”.

Ξεχωριστή μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση υποχώρησε στις -19,9 μονάδες, από -13,5 τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Μάιο του 2010, ενώ οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις -15.

Από την άλλη και μετά από πρόσκληση της Αμερικανικής Πλευράς, ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και Υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, θα ηγηθεί Αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί αύριο τις ΗΠΑ, για εμπορικές διαβουλεύσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα προετοιμάσει τον 13ο γύρο των οικονομικών και εμπορικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου Κίνας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,6% στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι “σκοπεύει να συνάψουν τη συμφωνία για τους δασμολογικούς φραγμούς τις ερχόμενες εβδομάδες. Επίσης, θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ιαπωνία σχετικά με το Ψηφιακό Εμπόριο”.

H Fed ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ρευστότητα $75 δισ. στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα, για να αποτρέψει μια απότομη αύξηση στο βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κόστος δανεισμού ρευστού με αντάλλαγμα repos εκτοξεύτηκε 10% την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η άνοδος αυτή οδήγησε το πραγματικό Ομοσπονδιακό επιτόκιο, στο 2,25%.

“O κίνδυνος Παγκόσμιας ύφεσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε Διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η εμπορική και πολιτική αβεβαιότητα, επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα”.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το 38% των Επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Bank of America Merill Lynch τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν πως αναμένουν ύφεση την επόμενη χρονιά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις κορυφαίες της επιλογές από το Χρηματιστήριο καταθέτει η Beta Sec. σε παρουσίασή της στο Roadshow του Λονδίνου.

Οι επιλογές της Χρηματιστηριακής βασίζονται σε ισχυρούς ισολογισμούς, προοπτικές κερδών, μετοχές Εταιρειών λιανικής πώλησης και μετοχές με πιεσμένες αποτιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές της Beta είναι οι Jumbo, Μυτιληναίος, Aegean, Fourlis και Quest ενώ από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, ξεχωρίζει την Alpha Bank.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς και μείωση στην Alpha Bank προχώρησε η Eurobank Equities.

Συνεχίζει να διατηρεί σύσταση “αγοράς” για τις μετοχές της Αlpha Βank και της Εθνικής Τράπεζας. Πιο συγκεκριμένα, η Eurobank Equities περιόρισε στα 2,2 ευρώ, από 2,30 ευρώ την τιμή - στόχο της Αlpha Βank, για την Εθνική Τράπεζα αύξησε την τιμή - στόχο στα 3,30 ευρώ, από 3 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, αύξησε την τιμή - στόχο στα 3,20 ευρώ, από 2,90 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να παραμένει “διακράτηση”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 868,16 (+0,03%) και 859,54 μονάδων (-0,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 861,98 (-0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος στα 45,1 εκατ., από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, TITC), ενώ ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Σαράντης και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (105.832 συμβόλαια).

Στα 12.736 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.193 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.609, 4.945 για τον Σεπτέμβριο, 4.488 για τον Οκτώβριο και 176 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.133,5) κινήθηκε μεταξύ 2.128,25 και 2.147 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 TITC, 52.810 Eurobank, 15.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.305), Alpha Bank (31.927), Πειραιώς (2.824), ΔΕΗ (6.507), Εθνική (10.680), MIG (21.485), ΑΔΜΗΕ (2.523), Μυτιληναίο (3.643), Ελλάκτωρα (3.897), Viohalco (1.319), ΟΤΕ (634), ΟΠΑΠ (363), Cenergy (728), Intralot (1.334), Τρ. Αττικής (102), Ιντρακόμ (1.488), Motor Oil (357), Τέρνα Ενεργειακή (1.242), ΕΥΔΑΠ (351), ΓΕΚ (499), ΕΧΑΕ (625), Ελ. Πετρέλαια (1.176), Jumbo (112), Lamda Development (508), ΕΕΕ (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.963, Alpha Bank 45.190, Εθνική 36.246, MIG 64.221, Πειραιώς 13.759, ΔΕΗ 11.856.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.520.416 τεμ., (από 56.520.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.995.826 τεμ. (25.995.826), ΔΕΗ 6.682.282 τεμ. (6.691.582), Eurobank 68.027.464 τεμ. (68.108.160), Εθνική 26.205.303 τεμ. (26.210.215), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v