Πτωτικό ξεκίνημα με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ανευρη και η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να δέχονται οριακές πιέσεις. Epsilon Net, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης ξεχωρίζουν από την κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε «καλοκαιρινά» επίπεδα οι συναλλαγές.

Πτωτικό ξεκίνημα με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές δείχνουν να έχουν επιλέξει μία πιο επιφυλακτική στάση, περιμένοντας τα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα και πολύ περισσότερο τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη, με αναφορά στα επιτόκια, στον πληθωρισμό, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη νομισματική πολιτική.

Εξαιρετικά επιφυλακτικά ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς λείπουν οι βοήθειες από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, που θα μπορούσαν να τον «σπρώξουν» προς υψηλότερα επίπεδα.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι λίγες ενδιαφέρουσες κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους μετοχές και το μόνιμο, πλέον, φαινόμενο της συναλλακτικής απαξίωσης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 2,1 εκατ., από τα οποία το 0,1 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΕΠΣΙΛ) και η πρώτη ώρα με μικτή αξία συναλλαγών 4 εκατ. και τα «πακέτα» στο 0,3 εκατ. (ΕΠΣΙΛ, ΛΑΜΔΑ).

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφουν μόνο οι Lamda Development (+1,26%), Μυτιληναίος (+1,28%), ΟΠΑΠ (+1,04%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,22%) και απώλειες μεγαλύτερες του 1%, οι Alpha Bank (-1,56%), Πειραιώς (-1,24%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,05%), ΔΕΗ (-1,19%), ΕΥΔΑΠ (-1,15%) και Jumbo (-1,80%).

Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος. Λίγα τα άξια θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν οι Epsilon Net (+5,45% και νέα ιστορικά υψηλά), Κρι Κρι (+1,62% και μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά) και Πλ. Θράκης (+2,03% και νέα υψηλά 254 μηνών).

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα ξεφύγει από τους συναλλακτικούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών, ένδειξη ότι η εγχώρια αγορά, για να κινηθεί αποφασιστικά ψηλότερα, θέλει κάτι παραπάνω από θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την οικονομία της χώρας και αισιόδοξες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών για την πορεία του Χ.Α., που όμως δεν επαληθεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Έως ότου, λοιπόν, αρχίσει η ροή «φρέσκου χρήματος» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, «consolidation μέχρι να σβήσει ο Ήλιος» (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v