Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα... Wall Street ψάχνει το Χρηματιστήριο

Προϋπόθεση η αύξηση των συναλλαγών, για να μπορέσει η εγχώρια αγορά να αποφύγει τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα. Η προσοχή των επενδυτών στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Αρωμα... Wall Street ψάχνει το Χρηματιστήριο

Με κέρδη και σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή. Ο Dow Jones για πρώτη φορά έκλεισε πάνω από το ορόσημο των 35.000 μονάδων (35.061,55 μονάδες). Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό, ενώ η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο βρίσκεται σε εξέλιξη. «Από τις 120 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 88% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών”, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε, ασφαλώς και θα έχει σαν κύριο θέμα τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, όπου επιτόκια, πληθωρισμός, ανάπτυξη της οικονομίας και νομισματική πολιτική, θα τεθούν και πάλι επί τάπητος.

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, με τους δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Ηπειρωτική Κίνα να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%, κυρίως λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι Ρυθμιστικές Αρχές της χώρας, περιορίζοντας την «ελευθερία κινήσεων» των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου. Ισχυρές πιέσεις και στους κλάδους εκπαίδευσης και ακινήτων, λόγω ανησυχιών για αυστηροποίηση των κρατικών κανόνων μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τα ιδιαίτερα μαθήματα με κέρδος για βασικά σχολικά θέματα και να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι θα άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις τράπεζες, όσον αφορά τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών μετά τον Σεπτέμβριο.

Πολύ σημαντικά κέρδη για τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να επαναπροσεγγίζει τις $39.000.

Μόλις πέντε συνεδριάσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί και ο τρέχων μήνας και όλα είναι ανοιχτά για το τελικό πρόσημο και για να μη γίνει ο Ιούλιος τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, θα πρέπει ο ΓΔ, στο τέλος της εβδομάδας και του μήνα, να έχει εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα των 884,89 μονάδων, κάτι που για να επιτευχθεί, θα χρειαστεί βοήθειες από τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται, αλλά και από την πορεία των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «η ΕΧΑΕ σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ενώ πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης θα ακολουθήσει η Μυτιληναίος (το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με τη Διοίκηση). Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η TITC. Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική, την ερχόμενη Παρασκευή».

Η προσοχή και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τα “stress tests” των μη συστημικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει άμεσα τις απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις, όπου διαπιστωθεί η ανάγκη. Υπενθυμίζεται ότι τα “stress tests” για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με τον SSM της ΕΚΤ, πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα.

Εν τω μεταξύ, «ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα εκπροσωπήσει σήμερα τη χώρα μας στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνεδρίαση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για 4 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη δέσμη σχεδίων που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της ΕΕ», όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Εννοείται ότι για να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα χρειαστεί και σταδιακή ενίσχυση του τζίρου, ενώ το «καρέ» ανοδικών συνεδριάσεων που έχει προηγηθεί, έχει δώσει στον Δείκτη κέρδη 3,75%. Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να περιορίζεται σε κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Έτσι η εγχώρια α γορά δεν αποκλείεται να κληθεί να τιμολογήσει την επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της Premia, με τη συνολική ζήτηση να υπερκαλύπτει τον αριθμό των προς διάθεση νέων μετοχών κατά 1,36 φορές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στο 1,44 ευρώ, με την εταιρεία να αντλεί συνολικά 26,04 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου.

Επίσης και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, «την προπώληση του συνόλου των διαμερισμάτων στον ‘Marina Tower’ αλλά και των 27 παραθαλάσσιων βιλών, το αργότερο έως τις αρχές του 2021, που αποτελούν τα πρώτα οικιστικά projects στο Ελληνικό, προβλέπει η διοίκηση της Lamda Development. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ο. Αθανασίου, η μέση τιμή κτήσης κυμαίνεται στις 9.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ έως το 2025, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα projects, η μέση τιμή ανά τ.μ. θα αγγίζει τις 14.000 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με το πρακτορείο, κατατάσσει τη συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας στις πιο ακριβές αγορές του Real Estate όπως η Νέα Υόρκη, η Σανγκάη και η Γενεύη».

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΠ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,38 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 923/22.7.2021 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της Paperpack αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v