Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά και... φθηνά συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Ακόμα μια συνεδρίαση με μικρό τζίρο και… μικρή άνοδο, παρά τις πρωινές πιέσεις. Μυτιληναίος, Lamda Development, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ στους κερδισμένους στις τάξεις των blue chips. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ανοδικά και... φθηνά συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές δείχνουν να έχουν επιλέξει μία πιο επιφυλακτική στάση, περιμένοντας τα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα και πολύ περισσότερο τις ανακοινώσεις της της Fed, την Τετάρτη, με αναφορά στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη της Οικονομίας και τη νομισματική πολιτική.

Και τα δύο πρόσημα, με τελική επικράτηση του “πράσινου”, άλλαξε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα μη Τραπεζικών Blue Chips, την συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, την αυξημένη κινητικότητα, χαμηλού κόστους, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και την εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που γίνονται ακόμα χαμηλότερα, αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στα άξια αναφοράς και τα “πακέτα” που έγιναν σε Epsilon Net (+7,73%) και Entersoft (+5,56%), με αποτέλεσμα και οι δύο τίτλοι να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά να δώσουν αντανακλαστική κίνηση και άλλους τίτλους του κλάδου (Space Hellas +5,08%, Performance +5,48%, Byte +2,64%, Ίλυδα +3,32%).

Σταθερός στο “ραντεβού του” και ο πωλητής που εμφανίστηκε την Παρασκευή στην Ιντερτέκ (+1,06%), ο οποίος έβγαλε εκ νέου την εντολή πώλησης, μετά τις τελικές δημοπρασίες. Το παράδοξο είναι ότι ενώ την Παρασκευή δεν εμφανίστηκε διαθέσιμος αγοραστής στα 0,7520 ευρώ και τα 2485958 τεμ. έμειναν “κρεμασμένα” στο ταμπλώ, σήμερα και στην τιμή των 0,76 ευρώ, άλλαξαν χέρια 2.483.686 τεμ. ή το 29% της εταιρείας (!)

Επιλεκτικών τοποθετήσεων συνέχεια και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,635% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόλις τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί και ο τρέχων μήνας και όλα είναι παιζόμενα για το τελικό, μηνιαίο, πρόσημο και για να μην γίνει ο Ιούλιος, τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για να επιτευχθεί το τελευταίο, θα πρέπει ο ΓΔ, στο τέλος της εβδομάδας και του μήνα, να έχει εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα των 884,89 μονάδων, κάτι που για να επιτευχθεί θα χρειαστεί βοήθειες από τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται, αλλά και από την πορεία των Διεθνών Αγορών.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “η ΕΧΑΕ σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ενώ πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης θα ακολουθήσει η Μυτιληναίος (το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τακτική τηλεδιάσκεψη με την Διοίκηση). Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η TITC. Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική, την ερχόμενη Παρασκευή”.

Η προσοχή και στον Τραπεζικό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι τα “stress tests” για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με τον SSM της ΕΚΤ, πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα.

Εννοείται ότι για να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα χρειαστεί και σταδιακή ενίσχυση του τζίρου, ενώ το “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων που έχει συμπληρωθεί, έχει δώσει στον Δείκτη κέρδη 4,41%. Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να περιορίζεται σε κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Δείκτη αποτελούν ρεκόρ τριμήνου και παραπέμπουν στην περίοδ1/4 έως και 15/4, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι και οι επόμενες συνεδριάσεις δύσκολα θα ξεφύγουν από τους συναλλακτικούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών, ένδειξη ότι η Εγχώρια Αγορά, για να κινηθεί αποφασιστικά ψηλότερα, θέλει κάτι παραπάνω από θετικές εκθέσεις των Ξένων Οίκων, για την Οικονομία της Χώρας και αισιόδοξες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών για την πορεία του Χ.Α., που όμως δεν επαληθεύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Πιθανόν να χρειάζεται ένα deal, την ώρα που ο επερχόμενος Αύγουστος “απειλεί” για ακόμα μεγαλύτερη συναλλακτική απαξίωση.

Δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η μετοχή της Alpha Bank (0%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+0,67%), Eurobank (-0,10%) και Πειραιώς (-1,31%). Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, πρώτος στόχος των αγοραστών είναι τα 1,084 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων και αμέσως μετά η ζώνη 1,16 (ημερήσιο “stop short”) – 1,19 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 1,028, 0,99 και 0,9698 ευρώ. Στα 2,26 ευρώ η πλησιέστερη αντίσταση για την μετοχή της ΕΤΕ και η αμέσως επόμενη στα 2,30 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 2,30, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 2,414 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Προσοχή, αν χαθεί η στήριξη στα 2,179 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να αυξηθεί η πίεση προς τα 2,00 – 1,98 ευρώ.

Πρώτη αντίσταση στη ζώνη 0,80 – 0,81, για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 60 και 30 ημερών και αμέσως επόμενη στα 0,83 – 0,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 0,75, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 0,718 ευρώ.

Πολύ σημαντική η πρώτη ζώνη αντίστασης 1,38 – 1,40 για την ΠΕΙΡ και η αμέσως επόμενη στα 1,467 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σχετικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 1,29 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 523,05 (+0,16%) και 516,08 μονάδων (-1,17%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 521,51 (-0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 521,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%. Για τον εν λόγω δείκτη, μόνη θετική ένδειξη όσο αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 526 – 508, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων. Αν καταστρατηγηθεί η εν λόγω στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 490 μονάδες. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 531, 542 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών), 549 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 564 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Μένοντας στον κλάδο, η “Handelsblatt” υπογραμμίζει την εκτίμηση του CEO της Αlpha Βank, Βασίλη Ψάλτη ότι, “κατά την επόμενη πενταετία θα χορηγηθούν από τις Τράπεζες προς τις Επιχειρήσεις, καθαρές νέες πιστώσεις 33 δισ. ευρώ”, ενώ μία αντίστοιχη πιστωτική επέκταση δεν ήταν εφικτή τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο Τραπεζικός τομέας της Χώρας βίωσε έντονους “κλυδωνισμούς”, όπως την επιβολή των “capital controls”, την ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων και τη συσσώρευση “κόκκινων” δανείων, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τους, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Σαφές προβάδισμα των λίγων αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,77%), ΕΕΕ (-0,35%), ΕΛΠΕ (-0,52%), ΕΛΧΑ (-0,92%), ΜΠΕΛΑ (-0,52%), ΟΛΠ (-1,12%), ΣΑΡ (-1,14%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,17%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,12%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,38 ανά μετοχή).

Νέα υψηλά 18 μηνών, σε κλείσιμο, για την μετοχή της Lamda Development (+3,54%) στον απόηχο του δημοσιεύματος του Bloomberg πως, “την προπώληση του συνόλου των διαμερισμάτων στον ‘Marina Tower’ αλλά και των 27 παραθαλάσσιων βιλών, το αργότερο έως τις αρχές του 2021, που αποτελούν τα πρώτα Οικιστικά Projects στο Ελληνικό, προβλέπει η Διοίκηση της Lamda Development. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Ο. Αθανασίου, η μέση τιμή κτήσης κυμαίνεται στα 9.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ έως το 2025, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Projects, η μέση τιμή ανά τ.μ. θα αγγίζει τις 14.000 ευρώ ποσό, που κατατάσσει τη συγκεκριμένη Περιοχή της Αθήνας, στις πιο ακριβές Αγορές του Real Estate όπως η Νέα Υόρκη, η Σανγκάη και η Γενεύη”. Αν ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 8,37 ευρώ, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 8,75 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 7,74 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 7,415 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,76%), συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων. Η μέχρι πρότινος στήριξη στα 5,18 – 5,27 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Αν υπερκεραστεί, οι επόμενες αντιστάσεις στα 5,50 και 5,80 ευρώ. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,00 – 4,80, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,21 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+3,76%), καθώς κάποια χαρτοφυλάκια έσπευσαν να πάρουν θέσεις, εν όψει αυριανών ανακοινώσεων, για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου. Αν επιβεβαιωθεί η σημερινή ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 14,30 – 14,38, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 14,67 ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 14,99 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη σημαντική στήριξη στα 13,37 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 923/22.7.2021 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές της Paperpack αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, αξιοπρόσεκτο “bid” στα 0,635 ευρώ για την Doppler (+15,52%), νέα υψηλά 254 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+0,13%, αλλά και αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 8,07 ευρώ, +2,41%), πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ναύπακτο (+3,10%), ΕΚΤΕΡ (+2,36%) και Autohellas (+0,71%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Μινέρβα (+0,85%), Revoil (+0,68%), Foodlink (+2,70%), Fieratex (+6,49%), Vidavo (+8,17%), Λούλη (+1,56%) και Νάκα (+5%), ενώ μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Κρι Κρι (+1,85%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 1,03 ευρώ για την Γενική Εμπορίου (+5,88%), με “ανοιχτή” εντολή τα νέα υψηλά 241 μηνών για τον Καραμολέγκο (+26,51%), επιστροφή αγοραστών στην Premia (+3,66% και λόγω υπερκάλυψης της Α.Μ.Κ.), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι AVE (+3,30%), Ιντρακόμ (+3,65%), Ιντρακάτ (+3,68%) και Κέκροπας (+3,13%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΞΥΛΚ (+1,65%, είχε προηγηθεί “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Επίλεκτο (-2,01%) και Ελγέκα (-0,46%), στις 19/7 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Δομική Κρήτης (+3,81%) και στις 20/7 για τον Τζιρακιάν (+1,35%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 845 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε το κύμα της τελευταίας διόρθωσης, απαιτείται ανακατάληψη των 900 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 874, 876 – 878 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 885 (ημερήσιο “stop short”) και 895 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 845 μονάδων, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 836, 828 – 824 και 800 – 795 μονάδες.

Για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρέπει η εβδομάδα και ο μήνας να ολοκληρωθούν με κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2106, 2110 – 2118 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και 2143 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις περίφημες 2240 μονάδες (gap). Πρώτη στήριξη στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και αμέσως επόμενη στις 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Συσσώρευση στο Χ.Α., λόγω των μικτών τάσεων στις Αγορές του Εξωτερικού, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για υποστηρικτική πολιτική, αντισταθμίζονται με τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον Τεχνολογικό κλάδο στην Κίνα”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Οι περισσότεροι Συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα και την επίδρασή της στον Τουρισμό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξαμήνου που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, θα προσφέρουν έδαφος για επιλεκτικές τοποθετήσεις”, εκτιμά η Beta Sec.

“Το απόγευμα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει τα 6μηνιαία αποτελέσματά της. Ακολουθεί ο Μυτιληναίος και την Παρασκευή η TITC, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι ψηλά, σε σχέση με τις αναμενόμενες επιδόσεις. Από κοινού με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών (ρεκόρ δεικτών στη Wall Street), είναι πιθανό να συμβάλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση στο Χ.Α. με στόχο μια ανοδική εβδομάδα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα που μας πέρασε μπορεί να μην έκλεισε με κέρδη, παρόλα αυτά α) έκλεισε στο υψηλό με ένα θεαματικό ‘spike’, β) διέσωσε το ‘Long’ του εβδομαδιαίου και γ) έδειξε πως οι αγοραστές είναι εδώ, όταν βρεθούν καλύτερες τιμές”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο τζίρος παραμένει αγκάθι στην Αγορά, μιας και πολύ εύκολα μπορεί να δείξει λάθος εικόνα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Αγορά στέκεται πάνω από το 850, έχοντας ολοκληρώσει Α.Μ.Κ. και ομολογιακά που ξεπερνάνε τα 3 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα 6μήνου ξεκινάνε και θα δούμε αν είναι ικανά να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των Επενδυτών. Τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς καλύτερα και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα τρίμηνα θα πάνε ακόμα καλύτερα, για να μπορούν να δικαιολογούν και τις νέες αποτιμήσεις. Η πτώση του φόρου είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο για τα αποτελέσματα, ενώ από την άλλη ο Τουρισμός φαίνεται να είναι εντός στόχου για το φετινό Καλοκαίρι.

Η Αγορά μπορεί το τελευταίο 4μηνο να συσσωρεύει, παρόλα αυτά το τελευταίο εβδομαδιαίο “κερί” μας δείχνει, ότι δύσκολα δεν θα δώσει κέρδη και volatility.

Μπορεί ο φόβος για διόρθωση των Ξένων, συνάμα με τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος να φοβίζει, όμως μπροστά μας έχουμε νέα σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα τα κέρδη αρκετών Εταιρειών, ενώ ακτός από μία Ομάδα Εισηγμένων, που τα τελευταία χρόνια τα πηγαίνουν άριστα, βλέπουμε καλυτέρευση αποτελεσμάτων και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τα περισσότερα γραφήματα έχουν δώσει σημαντικές ανοδικές διασπάσεις μετά από χρόνια, ενώ όποια Α.Μ.Κ. και να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, δίνει άμεσα κέρδη, κάτι που δείχνει την καλή εικόνα της Αγοράς.

Ακόμα η Αγορά δεν έχει άκρατη αισιοδοξία από τους Επενδυτές, κάτι που είναι πολύ θετικό, ενώ ο τρόπος που κινούνται οι μετοχές σε μεγάλη εικόνα, είναι ξεκάθαρα με τους “ταύρους”.

Ο ΓΔ μπορεί να είναι κολλημένος κάτω από το 900 τα τελευταία χρόνια, όμως δεν δείχνει την πραγματική εικόνα των μετοχών και αυτό λόγω του πολύπαθού Τραπεζικού κλάδου.

Λογικά σε λίγο καιρό θα έχουμε αφήσει για τα καλά το 8 από μπροστά και θα ψάξουμε την κατοχύρωση του όχι μόνο ψυχολογικού αλλά και τεχνικού επιπέδου, στις 1000 μονάδες.

Μένει να δούμε το κλείσιμο του μήνα, με το 850 επίπεδο να είναι σημαντικό να συντηρηθεί. Όλα αυτά με έναν Τραπεζικό που είχε σημαντικές απώλειες την εβδομάδα που πέρασε, χάνοντας, σχεδόν, το σύνολο των κερδών του για το 2021.

Ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να υπεραποδίδει, καθώς δεν υπάρχουν πολλές Εισηγμένες και μάλιστα με εμπορευσιμότητα, που μπορούν Θεσμικοί και Ιδιώτες να πάρουν εύκολα θέσεις.

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού, με τους περισσότερους να σκέφτονται τις διακοπές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγορά σταματάει να κινείται. Είναι δεδομένο ότι το volatility και το ενδιαφέρον θα συνεχιστούν, ενώ όπως όλα δείχνουν και άλλες Εταιρείες θα θελήσουν να κάνουν Α.Μ.Κ., ή άλλες να εισαχθούν στην Ελληνική Αγορά, που φαίνεται να έχει ξεκινήσει μία μακρά νέα πορεία.

“H διορθώσεις είναι υγεία και ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις, ή αγορές για τους αργοπορημένους, που μέρα με την μέρα πείθονται για την Οικονομία”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Διεθνείς αγορές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Ηπειρωτική Κίνα να καταγράφουν υψηλές απώλειες, κυρίως, λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι Ρυθμιστικές Αρχές της Χώρας, περιορίζοντας την "ελευθερία κινήσεων" των Εταιρειών του Τεχνολογικού κλάδου. Ισχυρές πιέσεις και στους κλάδους Εκπαίδευσης και Ακινήτων, λόγω ανησυχιών για αυστηροποίηση των Κρατικών κανόνων μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τα ιδιαίτερα μαθήματα με κέρδος για βασικά σχολικά θέματα και να περιορίσει τις Ξένες επενδύσεις στον κλάδο.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street. Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.  Πέριξ των $1800 ταλαιπωρείται ο Χρυσός, χωρίς τάση το Ασήμι, πάνω από τα $38600 το Bitcoin, πάνω από τα $2340 το Ethereum.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις Τράπεζες, όσον αφορά τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας σημείωσε απρόσμενη πτώση τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 100,8 μονάδες, από τις αναθεωρημένες 101,7 μονάδες του Ιουνίου. Αναλυτές που συμμετείχαν ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 102,1 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 100,4 μονάδες, έναντι των 101,6 που ανέμεναν οι Αναλυτές και ο δείκτης προσδοκιών στις 101,2 μονάδες, έναντι 103,3 που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,6% τον Ιούνιο, στις ΗΠΑ, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 676.000. Η μέτρηση αυτή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον πρώτο μήνα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων στο επίπεδο των 800.000.

Η εσωτερική εικόνα

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η μείωση των κινδύνων των Τραπεζικών ισολογισμών δεν αρκεί για την απελευθέρωση αξίας, καθώς η απαραίτητη προϋπόθεση είναι ανάπτυξη για τις Ελληνικές Τράπεζες”, επισημαίνει η BofA η οποία συστήνει τιμές - στόχους: 1,15 ευρώ για τη Eurobank, με σύσταση “buy”, 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, με σύσταση “buy” και 3,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με σύσταση “buy”. Σύσταση “underweight” και 1,40 ευρώ η τιμή - στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 860,13 (-0,50%) και 869,73 μονάδων (+0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,49 (+0,58%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 870,13 (+0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 869,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 37,4 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΝΤΕΡ, ΣΑΡ), ενώ ΜΥΤΙΛ και ΛΑΜΔΑ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και TITC και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΕΕ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Μικρή άνοδος στην αγορά παραγώγων

Με μικρή άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.891 συμβόλαια).

Στα 5.325 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.339 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 18 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 19 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 261, 259 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.070,5), κινήθηκε μεταξύ 2.048 και 2.070,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 523), κινήθηκε μεταξύ 523 και 523 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (859), Alpha Bank (2.246), Εθνική (1.384), Πειραιώς (3.695), Ελλάκτωρα (363), Μυτιληναίο (586), ΓΕΚ (624), ΔΕΗ (187), Ιντρακόμ (165), ΟΤΕ (121), Lamda Development (250), MIG (135).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.684, MIG 24.442, Alpha Bank 34.709, Πειραιώς 318.763, Εθνική 32.280, ΔΕΗ 15.270.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 88.042.526 τεμ., (από 90.488.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.603.001 τεμ. (1.603.013), Eurobank 55.050.151 τεμ. (54.110.798), ΟΠΑΠ 1.468.047 τεμ. (1.468.047), Εθνική 10.205.046 τεμ. (10.205.046), Πειραιώς 4.214.451 τεμ. (4.214.451), ΟΤΕ 1.287.599 τεμ. (1.287.599), MIG 1.734.474 τεμ. (1.734.474).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v