Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τραπεζική άνοδος, σε πτωτική αγορά

Οι μετοχές των τραπεζών κρατούν σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη, ενώ στις τάξεις των blue chips επικρατούν οι πωλητές. Περισσότερες οι μετοχές που υποχωρούν από αυτές που ανεβαίνουν. Σε μέτρια επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Τραπεζική άνοδος, σε πτωτική αγορά

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τα νέα δεδομένα από το μέτωπο του πληθωρισμού και του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον τρέχοντα μήνα, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, καθώς το μπλοκ των 19 χωρών ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε τριμηνιαία και 13,2% σε ετήσια βάση.

Ερχόμενοι στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να επιμένει σε μικρά κέρδη, όμως η «μεγάλη εικόνα» της αγοράς είναι, περίπου, απογοητευτική. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχτεί πως αν δεν ήταν οι τραπεζικές βοήθειες, ο ΓΔ του Χ.Α. πιθανότατα θα ακολουθούσε τον αρνητικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από το +2,19% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, έναντι του μόλις +0,28% του Γενικού Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, ενώ από τον μη τραπεζικό 25άρη, βοήθειες, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δίνουν μόνο οι Jumbo (+1,36%) και Μυτιληναίος (+1,11%).

Ακόμα πιο απογοητευτική η «μεγάλη εικόνα» της Αγοράς, όπου οι πτωτικές μετοχές (65) έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανοδικών (41), παρά το θετικό πρόσημο και τα μικρά κέρδη του ΓΔ, ένδειξη ότι οι θεωρούμενες «περιφερειακές δυνάμεις» έχουν χαράξει ρότα προς τουριστικούς προορισμούς.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον τζίρο στα 21,7 εκατ. και τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μεταξύ 888 (+0,60%) και 880,41 μονάδων (-0,26%), με τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 885 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v