Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό μήνυμα από ΕΚΤ για τα τραπεζικά stress tests

Περνούν το τεστ αντοχής οι τέσσερις συστημικές. Θετικό το κλίμα στην ΕΚΤ για τις κινήσεις στα NPEs και τα κεφάλαια, αλλά και για τα σχέδια επέκτασης στην ευρύτερη περιφέρεια. Το καλό και το κακό σενάριο. Σήμερα οι ανακοινώσεις.

Θετικό μήνυμα από ΕΚΤ για τα τραπεζικά stress tests

Χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη, τουναντίον, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις κινήσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες σε πολλαπλά μέτωπα, αναμένονται σήμερα αργά το απόγευμα τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα stress tests δεν συνοδεύονται από τον… λογαριασμό καθώς δεν πρόκειται για άσκηση Asset Quality Review, ωστόσο θα αποτυπώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και η σειρά κατάταξης με βάση αυτούς.

Οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής που διενήργησαν οι εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης καθώς είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δύο κρίσιμοι παράγοντες:

  1. Η εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του μπαράζ τιτλοποιήσεων που πραγματοποίησαν ήδη και έχουν δρομολογήσει οι ελληνικές τράπεζες και
  2. Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως οι πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων Tier II και ATier I, αλλά και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως της Tράπεζας Πειραιώς.

Τα ατού

Πηγές με γνώση της διαδικασίας του ελέγχου, ο οποίος κράτησε επί σειρά μηνών, τονίζουν στο Euro2day.gr ότι στη Φρανκφούρτη «βλέπουν πλέον με διαφορετικό μάτι τις ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων αρχίζουν σιγά σιγά να κάνουν αναπτυξιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Με ιδιαίτερο, μάλιστα, ενδιαφέρον παρατηρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την επιδίωξη των ελληνικών τραπεζών να αναπτύξουν εκ νέου, οργανικά και μη, μέσω της αξιοποίησης ευκαιριών εξαγοράς, τη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου.

Στο ραντάρ των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και EBA) έχουν μπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι νομοθετικές αλλά και επενδυτικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά real estate, οι οποίες εκτιμάται ότι οδηγούν σε αύξηση της αξίας των ακινήτων, γεγονός που με τη σειρά του δίνει σημαντική ανάσα στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των δανείων φέρει ως εγγύηση ακίνητα.

Βασικό και δυσμενές σενάριο

Οι παραδοχές για τα έτη 2021-2023 στο βασικό αλλά και στο δυσμενές σενάριο των βασικών μακροοικονομικών δεικτών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο έλεγχος των τεστ αντοχής λαμβάνουν υπόψη και τις συνέπειες της πανδημίας τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αναλυτικότερα, οι παραδοχές για το «baseline» αλλά και το «adverse scenario» όσον αφορά στην πορεία του ΑΕΠ, της ανεργίας και των τιμών των ακινήτων, οικιστικών και εμπορικών, είναι οι εξής:

  • ΑΕΠ: Το βασικό (base) σενάριο προβλέπει ότι το ΑΕΠ το 2021 θα αυξηθεί κατά 4,2%, το 2022 κατά 4,8% και κατά 3,8% το 2023. Στο δυσμενές (adverse) σενάριο, το 2021 το ελληνικό ΑΕΠ θα γνωρίσει ύφεση 1,8%, -2,5% το 2022 και αύξηση 0,7% το 2023.
  • Ανεργία: Το βασικό σενάριο του ελέγχου στηρίχθηκε στην πρόβλεψη ότι το ποσοστό της ανεργίας το 2021 θα διαμορφωθεί στο 16,6%, το 2022 στο 15,6% και το 2023 στο 13,9%. Στο adverse scenario η ανεργία θα φθάσει το 18,9% το 2021, το 22,1% το 2022 και το 22,2% το 2023.
  • Τιμές οικιστικών ακινήτων: Στο baseline scenario, η παραδοχή προβλέπει μείωση στις τιμές των ακινήτων κατά 1,5% το 2021, αύξηση 5,1% το 2022 και αύξηση 4,3% το 2023. Στο δυσμενές, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το 2021 προβλέπεται να μειωθούν κατά 5,8%, το 2022 κατά 3,1% και το 2023 κατά 1,3%.
  • Τιμές εμπορικών ακινήτων: Στο βασικό σενάριο, λαμβάνεται υπόψη η παραδοχή ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα αυξηθούν κατά 0,3% το 2021 αλλά και το 2022 και το 2023. Στο δυσμενές σενάριο, η παραδοχή λαμβάνει υπόψη της ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα μειωθούν κατά 13,4% το 2021, 9,3% το 2022 και 3,4% το 2023.

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v