Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερινός... εγκλωβισμός για το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις και χαμηλός τζίρος χαρακτηρίζουν τις συνεδριάσεις της εγχώριας αγοράς. Επικεντρωμένοι σε συγκεκριμένα blue chips παραμένουν οι επενδυτές. Πονοκέφαλος η εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Θερινός... εγκλωβισμός για το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων, προεξοφλούν και για σήμερα οι αναλυτές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η χθεσινοβραδυνή διόρθωση στην Wall Street, από τα τελευταία υψηλά, δεν διαφοροποιεί την στάση των επενδυτών στα ευρωπαϊκά, με την προσοχή να είναι στραμμένη και στα στοιχεία της Fed αλλά και στα μεγέθη για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Στα καθ' ημάς, συνεχίζεται ο "εγκλωβισμός" της αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης, με τζίρους που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ., με εμφανή την διστακτικότητα των ξένων- στην πλειονότητα τους- και τον μονόδρομο των επιλεκτικών τοποθετήσεων, για όσους παραμένουν ενεργοί αυτή την περίοδο.

Στα 39,9 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, στην χθεσινή συνεδρίαση, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo και Eurobank. Mε αγοραστές στις 4 και μικρή υπερίσχυση των πωλητών για την Alpha Bank, όπου όμως έγινε μεθοδικό "μάζεμα" από τα χαμηλά των 1,1395 ευρώ.

Οι περιορισμένες αλλά σταθερές τοποθετήσεις λιγοστών "ισχυρών χεριών" εδώ και μέρες σε επιλεγμένα blue chips αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μίας προσπάθειας των long να επιχειρήσουν υψηλότερα.
Σύμμαχος τους (και) τα στοιχεία, από το τουριστικό μέτωπο (στο 69% του 2019 οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο) αλλά αντίπαλος τους (και ) τα νεότερα από το υγειονομικό μέτωπο.

Προφανώς και πολλά θα κριθούν από την έκβαση του "στοιχήματος" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) με την κύρια σηματωρό -όσον αφορά στο τουριστικό- την Aegean, να έχει ενισχυθεί 2,71% σε διάστημα εβδομάδος, φθάνοντας στα 5,30 ευρώ. Ενθαρρυντική ένδειξη αλλά δεν αρκεί, καθώς ακολουθεί ένα πολύ κρίσιμο διάστημα 2-4 εβδομάδων, παράμετρος που επηρεάζει και την στάση των funds.

Βραχυπρόθεσμα, οι long έχουν με το μέρος τους την διεθνή τάση- νωρίτερα με άνοδο κινήθηκαν τα κύρια χρηματιστήρια της Ασίας- σε ανοδική φορά παραμένει η Φρανκφούρτη αλλά ούτε αυτό αρκεί, για να ενεργοποιηθούν επενδυτικές δυνάμεις που τόσο χρειάζεται η Αθήνα.

Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, οι επιφυλάξεις παραμένουν και αφορούν από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, το κόστος των τιτλοποιήσεων, την ελάχιστη ανακτησιμότητα, την αδυναμία παραγωγής επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών.

Με τον ΔΤΡ πέριξ των 550 μονάδων, η αγορά έχει να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank (26/8) και της Eurobank (31/8) αν και από τα μεγέθη των Πειραιώς και Εθνικής έχει διαμορφωθεί μία, σχετική, εικόνα για τα "συν" και τα "μείον".

Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό πως σε αυτές τις αποτιμήσεις δύσκολα ο κλάδος θα λειτουργήσει σαν δίαυλος χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, μέσω των 12,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, πλην όμως ούτε αυτό-από μόνο του-αρκεί. Οι μέτριες εισροές κεφαλαίων (σχεδόν μηδενικές των νέων) επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα των ξένων, των "ισχυρών χεριών". Και χωρίς αυτούς μόχλευση δεν μπορεί να γίνει, συνακόλουθα για τον ΔΤΡ η πειστική υπέρβαση των 620 μονάδων φαντάζει πολύ δύσκολη.

Είναι, όμως, εμφανής η παρουσία "ισχυρών χεριών" σε συγκεκριμένα blue chips (OTE, Mytilineos, ΟΠΑΠ κ.α. ) κάτι κινείται σε άλλα (λ.χ Lamda Development, Jumbo) σε ορισμένα καταγράφεται αύξηση συναλλαγών (ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ), σε άλλα επιχειρείται να διαμορφωθεί τάση (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean κ.α. ). Εάν υπάρξει συνέχεια, όπως επιδιώκουν οι long θα μπορούσε, για τον FTSE25, να γίνει προσπάθεια για επαναφορά υψηλότερα των 2.200-2.220 μονάδων.

Στην αγορά Παραγώγων, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται -προς ώρας- με τα ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς είτε σταθερά είτε σε οριακά χαμηλότερες τιμές.

Σταθερά, χωρίς τάση, για τα 780 ΣΜΕ μηνός Αυγούστου (λήγουν μεθαύριο Παρασκευή), με οριακό discount για τα 662 ΣΜΕ μηνός Σεπτεμβρίου. Παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό τα ΣΜΕ της ΔΕΗ, με premium 0,63% παράλληλα με την εμφανή συσσώρευση δυνάμεων, εδώ και μέρες, σε τιμές πάνω από τα 9 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v