Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε επαφή με τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο

Η θεαματική συρρίκνωση των συναλλαγών το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, με το αρνητικό πρόσημο του ΓΔ να οφείλεται πρωτίστως στις πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola. Υποχωρούν οι τράπεζες, κινητικότητα στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Σε επαφή με τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο

Eπρεπε να περάσουν 3 ώρες, για να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο λόγος, που αν και υποτονικό το κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά,
στο δικό μας ξεπερνά, κάθε αρνητικό προηγούμενο.

Παραδοσιακά μήνας διακοπών ο Αύγουστος, μόνο που για φέτος δεν υπάρχει, καν, το προηγούμενο του 2020.

Από την συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουλίου έως και αυτήν, της Παρασκευής 30 Ιουλίου, διάστημα κατά το οποίο εκτυλίχθηκε ανοδική διόρθωση, από τις 830,07 έως τις 888,26 μονάδες (ΓΔ) με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, η αγορά παρουσίαζε σχετικό ενδιαφέρον.

Για να ακολουθήσει, από Δευτέρα 2 Αυγούστου η θεαματική μείωση εισροής κεφαλαίων, συρρίκνωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος με μονόδρομο την στροφή των όποιων ενεργών επενδυτών σε επί μέρους τοποθετήσεις.

Εκτοτε, ελάχιστα έχουν αλλάξει στην αγορά με τον τζίρο να έχει περιορισθεί σε κάτι λιγότερα των 40 εκατ. ευρώ με μόνη πρώτη ένδειξη αλλαγής, στην χθεσινή συνεδρίαση.

Πλέον οι ελπίδες των ανθρώπων της αγοράς στρέφονται, σταδιακά, από την λήξη της σειράς μηνός Αυγούστου, στα Παράγωγα, στην ανακοίνωση των μεγεθών Alpha Bank, Eurobank με την προσδοκία ενός "κλεισίματος" μηνός με τον ΓΔ όχι χαμηλότερα των 88ο μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούν πως ανάλογα με την πορεία της κατάστασης στα μέτωπα του τουρισμού και υγειονομικού θα μπορούσαν οι αγοραστές αυτών των ημερών να "δουν" υψηλότερες τιμές.

Εχοντας ως ορίζοντα- για την αποσαφήνιση της τάσης- το πρώτο 10ήμερο Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα στις 7/9 που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα μεγέθη δευτέρου τριμήνου και 9/9 που συνεδριάζει η ΕΚΤ. Σε αυτό το διάστημα, αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος επαφών των θεσμών με τους τραπεζίτες, προετοιμάζοντας το πλαίσιο για την εκταμίευση των πρώτων επιδοτήσεων (από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης).

Μόνο με αυτή την προσέγγιση, εξηγούν παράγοντες της αγοράς θα έχουν αντίκρυσμα οι περιορισμένες αλλά σταθερές τοποθετήσεις λιγοστών σε μετοχές του δείκτη. Ειδικότερα σε τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, Lamda Development, AEGEAN, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ακόμη 2-4 αυτής της κατηγορίας. Με την προϋπόθεση του "χτισίματος" θέσεων θα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα οι εντολές, που δίνονται το τελευταίο διάστημα.

Παραμένει ο ΟΤΕ, από τις κύριες επιλογές όσων ενεργούν στην αγορά, με εντολές στα πέριξ των 16 ευρώ, όπως ο τίτλος της ΔΕΗ, με διαμορφούμενη ανοδική τάση προς τα 9,50 plus, της Mytilineos πάνω από τα 15,50 ευρώ, της Lamda Development στα 8,20 ευρώ, της AEGEAN στα 5,40 ευρώ.

Συγκριτικά, πιο κινητική εμφανίζεται η μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς καθημερινά- πλέον- μετοχές του δείκτη συμπεριλαμβάνονται στην 10άδα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική αξία, την ισχυρότερη άνοδο, την σταθερή εισροή κεφαλαίων. Το τελευταίο αποδίδεται και στην λήψη θέσεων από συγκεκριμένα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία χαρτοφυλάκια.

Και σήμερα, για 2 μετοχές του FTSE25, καταγράφεται "νέο τοπικό υψηλό", για τα Πλαστικά Θράκης, στα 8,15 ευρώ, για την Intracom στα 2,22 , για την Intrakat στα 2,09 ευρώ, ενώ με αγορές ενισχύεται η τιμή των ΚΡΙ-ΚΡΙ, Fourlis, Attica Bank, BriQ, Quest, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή.

Κυρίως για τίτλους από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, σημειώνεται μεγαλύτερη άνοδος από τις συνολικά 42 που διαμορφώνονται με θετικό πρόσημο.

Με τον τζίρο να περνά τα 10 εκατ., στις 13.30' έφτανε τα 11,4 εκατ. λίγο πριν τις 14.00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v