Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βουβή» άνοδος με το βλέμμα στις αγορές

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη που αγγίζει τις 840 μονάδες παρά τις διεθνείς αναταράξεις. Ανοδος αλλά και απόσταση από τα υψηλά ημέρας για τις τράπεζες. Πιέσεις για Ελλάκτωρ. Πονοκέφαλος ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: «Βουβή» άνοδος με το βλέμμα στις αγορές

Τρεις συνεχόμενες, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσαν οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους ενεργούς traders να παρακολουθούν την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα που έρχονται από την “απέναντι όχθη του Ατλαντικού”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,25% με 2,5%, διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν διαδοχικές αυξήσεις (η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνεδρίαση του Ιουνίου), ενώ έστειλε μήνυμα “ισχυρής δέσμευσης για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%”.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι “η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, αλλά το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό. Η Αμερικανική Οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, με ιδιαίτερα ισχυρή την Αγορά Εργασίας”.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το τελευταίο ότι “η Αμερικανική Οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση”, ήταν που “άκουσαν” οι traders και απογείωσαν, χθες το βράδυ, τους δείκτες στην Wall Street, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και τα Κρυπτονομίσματα.

Από την άλλη, ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο $280 δισ. ψήφισε η Γερουσία, με στόχο την οικοδόμηση του Τεχνολογικού και Μεταποιητικού τομέα της Αμερικής, για την αντιμετώπιση της Κίνας, υιοθετώντας την πιο σημαντική Κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Σε τεχνική ύφεση πέρασε η Αμερικανική Οικονομία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, κατά 0,9% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Η εκτίμηση του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%.

Όσον αφορά την αυριανή ατζέντα, την Παρασκευή είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις της Αγοράς να κάνουν λόγο για +0,1%. Στη συνέχεια ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου για την Ευρωζώνη, ο δείκτης PCE deflator (εναλλακτικός δείκτης πληθωρισμού) για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ενώ το απόγευμα το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακοινώνει τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,984%.

Ερχόμενοι “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, του δεύτερου κατά σειρά εντός του 2022, θεωρείται μονόδρομος. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, ή νωρίτερα”.

Καθαρά ανοδική η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να υποχωρούν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες.

Οι συναλλαγές παρέμειναν στα απελπιστικά επίπεδα των τελευταίων, πολλών ημερών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα τεχνικό αβαντάζ και αυτό ήταν το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, οριακά, ψηλότερα των 834 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), κάτι που άφηνε περιθώρια αναρρίχησης προς τις 845 μονάδες, αλλά αυτή η κίνηση απαιτεί και σταδιακή αύξηση του τζίρου, κάτι που δεν έγινε.

Άρα παραμένει ζητούμενο αν θα επιβεβαιωθούν όσοι, από την λήξη της προηγούμενης εβδομάδας, υποστήριζαν πως υπάρχουν πιθανότητες για “βουβό relief rally”, δηλαδή μία ανοδική κίνηση με πενιχρούς τζίρους, υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Επίσης θα τεσταριστούν οι εκτιμήσεις αναλυτών που θεωρούν πως τα αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται, ίσως αυξήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον, ή αν θα αυξηθεί η προσφορά μόλις ο Δείκτης προσεγγίσει την περιοχή των 850 – 860 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσίευσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα Μυτιληναίος και TITC, αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ 6μηνου 2022 Eurobank και Εθνική (την ίδια μέρα κόβει την επιστροφή κεφαλαίου ο ΟΠΑΠ, 0,90 ευρώ ανά μετοχή), στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μηνου η Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 842,19 μονάδες (+0,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 842,12 (+0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 839,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 42,3 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,4), ΟΠΑΠ (5,1), Eurobank (3,3), Εθνική (2,8), ΔΕΗ (2,2), Μυτιληναίο (2,1), Jumbo (2), Alpha Bank (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (1,9), και Motor Oil (1,8 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (+2,60%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι Εθνική (0%) και Eurobank (+2,92%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Alpha Bank (-0,28%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 519,34 μονάδες (+2,22%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 519,34 (+2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 514,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη στις 490 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 543, 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 569 - 593 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 444, θα φέρει υποχώρηση προς την “διακεκαυμένη ζώνη” στις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “ανθεκτικές κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και αυξημένες κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, εμφανίστηκαν οι Τραπεζικές καταθέσεις των Ελληνικών Νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Νοικοκυριών αυξήθηκαν: Κατά 866 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Κατά 1,5 δισ. ευρώ το φετινό εξάμηνο, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2021. Κατά περίπου είκοσι δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 19,9 δισ.) από τα τέλη του 2019, δηλαδή σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας στο ποσό των 136,56 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη, νέα ολιγοήμερη παράταση δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς (project Terra), με Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο την UBS. Ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί η σημερινή, αλλά κατόπιν αιτήματος επενδυτή μετατέθηκε για την 4η Αυγούστου.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,19%), ΒΙΟ (-0,58%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,41%), ΕΛΠΕ (-0,33%), ΚΟΥΕΣ (-0,22%), ΛΑΜΔΑ (-1,48%), ΜΠΕΛΑ (-1,85%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΜΟΗ και ΟΛΠ.

Καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 116% στο εξάμηνο δημοσίευσε η Μυτιληναίος. Τα κέρδη ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,221, αυξημένα κατά 116% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στα 293 εκατ. ευρώ τα EBITDA. Κατά 117% η αύξηση του κύκλου εργασιών που ανήλθε σε €2.154 εκατ., σε σύγκριση με €994 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2021. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €945 εκατ. Οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €280 εκατ., καταγράφοντας νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μάλλον αδύναμη του ΜΥΤΙΛ (+0,95%) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Στα 13,01 το ημερήσιο “stop long”, στα 15,01 – 15,24 η επόμενη σημαντική αντίσταση (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα 45,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της TITC στο εξάμηνο, μειωμένα κατά 22%, αλλά σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Στα 139,1 εκατ. ευρώ τα EBITDA, μειωμένα κατά 2,5%. Στα €1.035,5 εκατ. ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, σημειώνοντας άνοδο 26,1% έναντι τις αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 εκατ. ευρώ αποφάσισε το Δ.Σ. της TITC. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος που είναι επίσης ύψους 10 εκατ. ευρώ. Έως την 30η Ιουνίου 2022 είχε επαναγοράσει 943076 μετοχές.

Ο τίτλος της TITC (+0,54%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά οι αγοραστές δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας.

Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται υπέρβαση των 11,50 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 12,69 – 12,90 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 10,72 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, “υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά από την “ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.”, εξ ολοκλήρου Θυγατρικής της “ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.”, των Εταιρειών “ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.” και “ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.”, ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου “Διεθνής Κατασκευαστική”. Τα Αιολικά Πάρκα, με συνολική ισχύ 55,2 MW, βρίσκονται στη Ανατολική Μάνη Λακωνίας και είναι σε λειτουργία, από το Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο Εταιρειών, ανέρχεται σε €90 εκατ.”

Η μετοχή των ΕΛΠΕ (-0,33%), αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,02 ευρώ (-1,31%), αντέδρασε αισθητά από τα χαμηλά ημέρας, όμως η όλη συμπεριφορά δείχνει έλλειψη δυναμικής για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Στο σημερινό χαμηλό των 6,02 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο τίτλος να αφήσει πίσω του τη ζώνη 6,45 – 6,54 ευρώ, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν  προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+58,27%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΚΡΕΚΑ (+35,29%), και ΑΑΑΠ (+34,19%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Frigoglass (+7%) ανακοίνωσε ότι ήρθε σε οριστική συμφωνία με το Συνασφαλιστικό Σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη, αναφορικά με το περιστατικό πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο Εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων της Εταιρείας στη Ρουμανία, για συνολική αποζημίωση καθαρού ποσού 61,6 εκατ. ευρώ.

Έχει ήδη εισπράξει συνολικά 50 εκατ. ως ασφαλιστική αποζημίωση. Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ, υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού.

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά τριμήνου η MIG (+3,94%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Epsilon Net (+1,09%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Κρι Κρι (-2,75%).

Κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε ΜΟΖΚ (-3,17%), ΚΟΡΔΕ (-2,03%), ΕΚΤΕΡ (-0,85%), ΕΛΓΕΚ (-2,09%), ΙΝΚΑΤ (-0,64%) και ΙΝΤΚΑ (-1,22%).

Κάτι έδειξε να ξεκινάει στην Centric (+4,10%).

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασαν οι Ευρωσύμβουλοι (+8,33%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά κατέβασαν συναλλαγές Αβαξ (+2,71%) και Attica Group (+4,73%).

Παρουσία πωλητών σε ΒΙΟΚΑ (-2,56%), ΑΤΤ (-2,12%), ΛΟΓΟΣ (-1,92%), ΟΛΥΜΠ (-1,39%), ΡΕΒΟΙΛ (-2,90%), ΠΕΡΦ (-1,04%), ΦΙΕΡ (-1,52%) και ΚΡΕΚΑ (-4,96%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+4,30%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Χαϊδεμένο (+15,72%) και Δομική Κρήτης (+3,49%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΣΤΑΚ (+4,04%), ΜΕΡΚΟ (+1,24%), ΟΛΘ (+1,65%), ΙΑΤΡ (+0,33%), ΚΑΡΕΛ (+1,54%), ΜΕΝΤΙ (+1,64%), ΚΕΠΕΝ (+10%), ΕΛΒΕ (+4,84%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,56%) και ΛΥΚ (+1,32%).

Αν έχει τελειώσει ο μεγάλος πωλητής, η πορεία σε ΦΒΜΕΖΖ (+7,92%) προμηνύεται σταθερά πλαγιοανοδική, ενώ την υψηλή τιμή, πολύ ψηλότερη της τρέχουσας, η μετοχή θα την “δει”, υπό “κανονικές συνθήκες”, λίγο πριν την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου, ύψους 0,0144 ευρώ, στο τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.  

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805 (gap) και 788 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα πάνω από τις  834 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), οι επόμενες αντιστάσεις στις 845 και 866 – 885 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 783, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 1941 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1917 – 1907 μονάδες (gap).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2042, 2049 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2087 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2090 – 2092 (gap),  2089 – 2136 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2202 αφήνει περιθώρια στους “long” να ισχυριστούν με σχετική ασφάλεια, ότι ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών 

“Ομόφωνα η Federal αύξησε τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 75 μ.β., με μήνυμα ‘ισχυρής δέσμευσης’ για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, με τη Wall Street να πανηγυρίζει. Αυξημένη πιθανότητα για συνέχιση του ανοδικού momentum και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με στόχο τις 840 - 846 μονάδες ενόψει λήξης του 7μηνου”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η θετική ‘αύρα’ των πρόσφατων συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει τους επενδυτές, καθώς οι καταλύτες που το οδήγησαν σε μακροχρόνια πλαγιοκαθοδική τάση εμμένουν, τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Από διαγραμματικής άποψης, για τον Γενικό Δείκτη, το υψηλό ενάμιση μήνα στην περιοχή των 840 - 850 μονάδων παραμένει το επίπεδο, πιθανή υπέρβαση του οποίου θα σηματοδοτούσε αντιστροφή της γενικότερης υποχωρητικής τάσης και ενώ τα ψυχολογικά στηρίγματα των 800 - 790 μονάδων δεν θα πρέπει να χαθούν εκ νέου.

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, επιβεβαιώνοντας το “βαρύ κλίμα” κατά μήκος όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Στα καθ' ημάς, η επενδυτική “διελκυστίνδα” τραβιέται αφενός από την στήριξη του τουριστικού κύματος στο ΑΕΠ, αφετέρου από τις “Κασσάνδρες”, σε ότι αφορά την επιδείνωση των εξελίξεων στη γεωπολιτική σκακιέρα (βλ. ροή Ενέργειας, Ουκρανικό, σχέσεις με τη “Γείτονα” κλπ.)

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η απόφαση της ΕΚΤ να τα “γυρίσει” σε θετικό έδαφος, μετά από μία ολόκληρη δεκαετία, σε συνδυασμό με τη ρητορική στήριξης των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, έχουν μειώσει την απόδοση (yield) του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από τις παρυφές του 5%, στην ζώνη του 3% μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Η ως άνω εξέλιξη, θετική για την κερδοφορία του Τραπεζικού κλάδου, αντιπαραβάλεται με τα απότοκα του πληθωρισμού στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην ικανότητα είσπραξης των επιχειρηματικών δανείων στη Χώρα μας.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φαίνεται ότι "μαθαίνουν να ζουν" με τις αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία έχει υιοθετήσει έναν αποφασιστικότερο τόνο στο θέμα της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το δεύτερο έτος της θητείας των Αμερικανών Προέδρων παραδοσιακά συνοδεύεται από "μέτριες" μετοχικές αποδόσεις.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη θεωρία κύκλων "presidential election", οι αποδόσεις βελτιώνονται στο 3ο αλλά και στο 4ο έτος της θητείας του εκάστοτε Προέδρου, καθώς αυτός "παίζει τα ρέστα του" προκειμένου να επανεκλεγεί.

Σε αυτά τα πλαίσια, σημαντικός θα είναι ο ρόλος και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία εκτιμούμε ότι δεν επιθυμεί να δει τις μετοχικές αποτιμήσεις και κατ' επέκτασην την επενδυτική εμπιστοσύνη στα "τάρταρα", σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

Πάντως, σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, τα spreads ομολόγων αμφισβητήσημης πιστοληπτικής αξιοπιστίας και μοχλευμένων Εκδοτών, ήδη περνούν αρνητικά σήματα για την πορεία της Οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μέσω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων απόδοσης στις δευτερογενείς Αγορές κεφαλαίου”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικτές και οι διαθέσεις των δεικτών στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ.

Πάνω από τα $1750 ο Χρυσός, προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα $20 το Ασήμι, υψηλότερα των $23200 το Bitcoin, πάνω από τα $1650 το Ethereum.

Ο υποδιοικητής της BoJ, Masayoshi Amamiya, τόνισε ότι “είναι αναγκαίο για την Τράπεζα να συνεχίσει με τη νομισματική χαλάρωση σταθερά, διότι οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές και πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου η BoJ να πετύχει πληθωρισμό 2%, με έναν σταθερό και βιώσιμο τρόπο”.

Επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από άλλες Xώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 8,2% τον Ιούνιο. Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές έδειχνε ετήσιο πληθωρισμό 8,1% τον Ιούλιο.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 5000, στις 256000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 250.000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

 Στα 153,1 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Optima Bank.

Η Χρηματιστηριακή προβλέπει κάμψη των κερδών της Τράπεζας, λόγω έλλειψης εκτάκτων κερδών, όπως το πρώτο τρίμηνο, οπότε και είχε εμφανίσει κερδοφορία 359,5 εκατ. ευρώ.  Αναμένει ότι η ΕΤΕ θα εμφανίζει οριακά χαμηλότερα λειτουργικά έσοδα στο τρίμηνο, υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες (+3% στο τρίμηνο) και σταθερές προβλέψεις για επισφάλειες. 

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό ο ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Εθνική, Jumbo και TITC.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Συνέχισε ανοδικά και η αγορά παραγώγων

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.487 συμβόλαια).

Στα 3.257 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.228 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 337, 302 για τον Αύγουστο, 35 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.019), κινήθηκε μεταξύ 2.009 και 2.038,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 515) κινήθηκε μεταξύ 512 και 515 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.106), Εθνική (2.998), Eurobank (2.600), Πειραιώς (1.783), ΔΕΗ (807), Ελλάκτωρα (227), Μυτιληναίο (382), Τέρνα Ενεργειακή (107), MIG (482), Ιντρακόμ (358), Motor Oil (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 99.118, Πειραιώς 34.269, MIG 16.845, Eurobank 25.071, ΔΕΗ 21.352, Εθνική 13.953.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.384.028 τεμ., (από 61.727.446 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.594.672 τεμ. (2.677.672), Eurobank 34.226.569 τεμ. (34.335.944), ΟΠΑΠ 1.401.027 τεμ. (1.406.318), Εθνική 10.519.823 τεμ. (10.510.843), Πειραιώς 2.611.002 τεμ. (2.586.561), ΟΤΕ 1.026.038 τεμ. (1.026.038).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v