Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Avramar: Ωρα αποφάσεων για την έκτακτη χρηματοδότηση

Σύσκεψη εντός της εβδομάδας των τραπεζών για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι τελικές εκθέσεις από Deloitte και Νορβηγούς. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου, πού «κολλάει» το νέο δάνειο και οι επενδυτές.

Avramar: Ωρα αποφάσεων για την έκτακτη χρηματοδότηση

Νέα σύσκεψη για να «ξεκλειδώσει» το emergency financing των 20 εκατ. ευρώ προς την Avramar, που ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια Amerra Capital και Mubadala Investment Company, θα έχουν εντός της εβδομάδας οι τέσσερις τράπεζες.

Μέχρι στιγμής πάντως, «λευκός καπνός» δεν έχει βγει παρότι έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από τη στιγμή που οι μέτοχοι της Avramar πέταξαν «λευκή πετσέτα»  και τρεις μήνες από τη στιγμή που Πειραιώς, Eurobank, Alpha Βank και Εθνική, με επιστολή τους στους μετόχους της Avramar, Amerra και Mubadala, πρόσφεραν 20 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, με αντάλλαγμα τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών και τη συναίνεση των μετόχων σε εγχείρημα πώλησης.

Ο λόγος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι «κάποιες τράπεζες έχουν πάρει τις εγκρίσεις για να δώσουν το emergency financing ενώ κάποιες άλλες δεν είναι τόσο θετικές». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παροχή χρηματοδότησης στην εταιρεία και η σύσταση ενεχύρου στις μετοχές αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη μέρα του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών. Ο στόχος είναι να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά δεν είμαστε όλες οι τράπεζες στην ίδια γραμμή και τα περιθώρια στενεύουν. Για αυτό ένα από τα θέματα που θα τεθεί στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι ότι όσες τράπεζες συναινέσουν στην παροχή της νέας χρηματοδότησης να κάνουν και μεγαλύτερο recovery σε σχέση με την τράπεζα που δεν θα βάλει χρήματα σε αυτή τη φάση», λέει τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr.

Η Avramar έχει σήμερα άνοιγμα προς τις τράπεζες άνω των 350 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζεται η νέα χρηματοδότηση. Τα 20 εκατ. ευρώ θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία και στις τράπεζες εύλογο και ικανό χρονικό διάστημα -υπολογίζεται στους 3 μήνες- προκειμένου η Avramar να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία της και οι τράπεζες να «τρέξουν» τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr.

Όμως υπάρχει ένα ακόμη ενδιάμεσο στάδιο στην όλη διαδικασία. Τα τελικά reports της Deloitte που διενεργεί τον διαχειριστικό έλεγχο και των Νορβηγών που καταμετρούν τον ιχθυοπληθυσμό, τα οποία αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τη μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχουν οι τράπεζες, «το due diligence δεν βγάζει κάτι περίεργο. Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αυτά που φανταζόμασταν. Οι τράπεζες μέχρι και τον Ιούνιο ήταν πλήρως ενήμερες, τα ψάρια φαίνεται να είναι σωστά ταϊσμένα», λέει η ίδια πηγή.

Ωστόσο, όπως λέει, δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς η εταιρεία έφτασε σε αυτό το σημείο, τη στιγμή που καλύπτει με βάση την ενημέρωση που έχει από την Deloitte τις υποχρεώσεις της προς ΙΚΑ, Εφορία, εργαζόμενους και προμηθευτές. «Πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί. Δεν είναι ξεκάθαρο. Η εταιρεία μέχρι στιγμής είναι ενήμερη και το πρόβλημα εντοπίζεται στο cash flow. Τώρα αρχίζει και πιέζεται πολύ. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια», αναφέρει η ίδια πηγή, που καταλογίζει ευθύνες στο management και στους μετόχους.

«Έχουν κάνει τραγική δουλειά αλλά δεν φαίνεται να έχουν κάνει περίεργη δουλειά. Δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές, για να συνεχίσουν το operation», σημειώνει.

Σύμφωνα με το ίδιο τραπεζικό στέλεχος, η μεγάλη εικόνα είναι η ολοκλήρωση του due diligence και του ελέγχου του ιχθυοπληθυσμού και η παροχή της νέας χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη μετοχική ημέρα της εταιρείας. Όμως, όπως αναφέρει, «είναι ασύλληπτα πρόωρο να πούμε αν η Avramar θα σπάσει ή θα πουληθεί όπως είναι. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από παίκτες της αγοράς και από επενδυτές εκτός του κλάδου που ενδιαφέρονται είτε για το σύνολο ή μέρος αυτής ή μόνο για τα δάνειά της», λένε.

Διαδικασία πώλησης που θα είναι πολύ πιο εύκολη, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι οι έλεγχοι της Deloitte και των Νορβηγών δεν έχουν βρει «σκελετούς» στην Avramar. Αυτό, όπως είναι προφανές, εξυπηρετεί τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v