Σταθεροποίηση με το βλέμμα στο ΧΠΑ

Περισσότερο οι Έλληνες και ελάχιστα οι ξένοι έσπευσαν να κατοχυρώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Παράλληλα, επιχειρείται μεταφορά ρευστότητας προς μετοχές υγιών επιχειρήσεων που δεν έχουν ακολουθήσει την τελευταία άνοδο. Αξιοπρόσεκτη η συμπεριφορά δεικτοβαρών τίτλων που κινούνται στα υψηλά 52 εβδομάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή μερική κατοχύρωση κερδών ενδέχεται να έχει και σήμερα συνέχεια.

Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται, κατ’ ανάγκη, υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα του 2.470 μονάδων, καθώς οι ισχυροί ”παίχτες” και κυρίως οι ξένοι διατηρούν τις θέσεις τους.

Το σημαντικό είναι πως χθες ο Γενικός Δείκτης, έστω και διερευνητικά, κινήθηκε υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Άλλωστε ο FTSE-20, κατηγoρία μετοχών όπου δραστηριοποιούνται κυρίως οι ξένοι επενδυτές, έκλεισε χωρίς μεταβολή.

”Κλειδί” για σήμερα αποτελεί η συμπεριφορά της Εθνικής, η μετοχή της οποίας χθες στα 23,38 ευρώ κατέγραψε νέα υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Δυνατή και η Eurobank, όπου επιχειρείται υπέρβαση των 17 ευρώ, τη στιγμή που είναι εμφανής η προσπάθεια μετακίνησης κεφαλαίου προς ποιοτικές μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα χθες η Γερμανός έκλεισε στα 20,10 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ στα 5,42 ευρώ, ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ συγκέντρωσαν σημαντικό ύψος κεφαλαίου, ο Ηρακλής αντιδρά προς την υψηλή τομή των 8,8 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αντέδρασαν χθες μετοχές όπως οι Alpha Leasing, Εκτέρ, Βασιλόπουλος, Σαράντης, Ιntralot, ΕΥΔΑΠ, αλλά και αρκετές ακόμη μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως οι Lavipharm, EYAΣ, Κυριακίδης, Κοτσώβολος, Rilken, Ridenco, Medico.

Η σημερινή συνεδρίαση λόγω της λήξης της σειράς μηνός Ιανουαρίου στα παράγωγα ενδέχεται να δημιουργήσει διακυμάνσεις σε μεγαλύτερο εύρος απ’ ό,τι τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι η παραμονή του Γενικού Δείκτη κοντά στην περιοχή των 2.500 μονάδων.

Προκειμένου να επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα η υπέρβαση και αυτής της ψυχολογικής σημασίας περιοχής αντίστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v