ΧΑ: Τραπεζικό τραμπολίνο σε ρηχή Αγορά

Δεν αποφεύχθηκε το αρνητικό πρόσημο για τον ΓΔ παρά το θετικό γύρισμα από Εθνική και Alpha λίγο πριν το κλείσιμο. Νηστίσιμος ο τζίρος στα 22 εκατ. ευρώ. Εβδομαδιαία κέρδη 12,7% για τις τράπεζες.

Ο νηστίσιμος τζίρος (ο πέμπτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος) δεν εμπόδισε τους πωλητές να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να “βάψουν” με το κόκκινο χρώμα της ημέρας το σύνολο σχεδόν του 20αρη, τουλάχιστον μέχρι τις 16.30.

Έτσι πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 293,2 μονάδες (-4,49%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 0,9930 ευρώ (-8,06%), της Εθνικής μέχρι τα 1,7800 ευρώ (-3,26%) και της Eurobank μέχρι τα 0,6200 ευρώ (-8,82%), με την πρώτη και την τρίτη να υφίστανται τις καθυστερημένες “συνέπειες” για την ανθεκτικότητα που επέδειξαν στο χθεσινό Τραπεζικό ξεπούλημα.

Δεν ήταν τόσο οι επιθετικές κινήσεις όσων ήθελαν να ρευστοποιήσουν, ή έστω να μειώσουν θέσεις (εν όψει των αργιών του Πάσχα), όσο η παντελής έλλειψη αγοραστών.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι Τραπεζικές μετοχές μάζεψαν σε κάποιο βαθμό τις πρωινές απώλειες, οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη δεν έδειξαν καμία απολύτως διάθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βάλουν “πλάτη” στον Δείκτη.

Αυτά μέχρι τις 16.35, όταν ξαφνικά οι αγοραστές έδειξαν επιθετικότερες διαθέσεις στις Τραπεζικές μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank, με τις δύο πρώτες να εξασφαλίζουν τελικά και θετικό κλείσιμο (!)

Τεχνικά, από εκεί που ο FTSE διεκδικούσε κλεισίματα υψηλότερα των 280 μονάδων προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την ζώνη 300 – 320, τελικά βρέθηκε να κλείνει οριακά χαμηλότερα από τις 280 μονάδες και αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, πάρα πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 266 μονάδων.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το 290 κράτησε σαν αντίσταση με την Αγορά να δίνει διόρθωση και να βγαίνει από την προχτεσινή υπερβολή. Στήριξη κοντινή έχουμε στο 278-276. Κοντινή αντίσταση το 285 και 283, με κύρια στην περιοχή του 290. Το 278 είναι και “stop” σε ωριαίο κλείσιμο στο “long” με επόμενο επίπεδο στήριξης το 272.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ, ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται ακατάσχετα νευρικά, σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά και παρόλα αυτά συνεχίζει και έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες, λόγω του όγκου και των διακυμάνσεων.

Παρόλα αυτά αυτή την στιγμή, από την μία είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να αποτιμήσει μία κατάσταση στον κλάδο, μιας και πολλά δεδομένα είναι άγνωστα και από την άλλη ουσιαστικά οι αποτιμήσεις τους στο ταμπλώ είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν μπορούμε να μην της παρατηρούμε. Παρόλα αυτά ένα χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει διασπορά... και όχι να απαρτίζεται μόνο από Τράπεζες...

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τους φόβους αρκετών παραγόντων της Αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους η Αγορά δεν πρόκειται να πειστεί από τα λογιστικά “τρικ” που εφευρίσκονται για την μικρότερη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, ενώ από την άλλη πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η προεκλογική περίοδος θα συνοδευτεί μα χαμηλούς τζίρους και ταλαιπωρία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Εννοείται βέβαια ότι οι διθύραμβοι των πολιτικών για διάσωση της Χώρας δεν πείθουν κανένα, ιδιαίτερα μετά τα νέα μηνύματα από τον χώρο της ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, νέο αρνητικό ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στη Χώρα, καθώς αυξήθηκε στο 21,8% τον Ιανουάριο εφέτος (οι επίσημοι άνεργοι ανήλθαν σε 1084668 άτοµα), ή κατά επτά μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2011 (ποσοστό ανεργίας 14,8%). Μέσα σε ένα χρόνο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 344913 άτομα (αύξηση 46,6%), ή έχαναν τη δουλειά τους 945 άτομα την ημέρα (!)

Παράλληλα, μέσα σε έναν μήνα (τον Δεκέμβριο 2011, το ποσοστό ανεργίας ήταν 21,2%) έχασαν την εργασία τους 32.331 άτομα (αύξηση ανέργων κατά 3,1%).

Με την ανεπίσημη ανεργία να ξεπερνά το 1,5 εκατ. άτομα, όποιος μπορέσει να “στροφάρει” την οικονομία θα πρέπει ταυτόχρονα να ξαναγράψει τα ανάλογα βιβλία και να χρηστεί επίσημος διδάκτωρ στα μεγαλύτερα οικονομικά Πανεπιστήμια του Κόσμου (!)

Όσον αφορά τα αξιοσημείωτα της ημέρας, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Ιπποτούρ Α.Ε. από σήμερα 12 Απριλίου 2012, καθόσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και επαναδημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2011 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, όπως ανακοινώθηκε.

Αντίθετα, τη συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Ιντερτέκ, Imperio, Alapis, Κούμπας, Σάνυο και Alsinco, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Από την άλλη, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, ύψους 1,250 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 17 Απριλίου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η ανακούφιση που προσέφεραν τα LTRO’s της ΕΚΤ στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες και τις Αγορές χρέους δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα, εκτιμά ο George Soros, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή κρίση έχει εισέλθει σε μια δυνητικά θανάσιμη φάση. Τα δομικά προβλήματα δεν επιλύθηκαν και η απόσταση ανάμεσα στις υπερχρεωμένες και τις πλεονασματικές Χώρες έχει διευρυνθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Soros, τους τελευταίους μήνες το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να προσανατολίζεται προς το ενδεχόμενο διάλυσης του ενιαίου νομίσματος. Η Bundesbank έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στην απεριόριστη επέκταση της προσφοράς χρήματος και έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις απώλειες από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ.

"Αυτό δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Mόλις η Bundesbank αρχίσει να προφυλάσσεται από μια διάλυση, όλοι θα κάνουν το ίδιο. Αυτό αντανακλάται ήδη στις Αγορές" γράφει ο κ. Soros και σημειώνει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε διάλυση όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ΕΕ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που συνεπάγεται ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase & Co. Jamie Dimon. Δήλωσε πως εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε όταν το πρόβλημα χρέους έγινε εμφανές “δεν θα υπήρχε μεγάλο ζήτημα”. Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική γιατί θα πυροδοτούσε “μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία και την Ισπανία”.

Επίσης, θα προκαλούσε “σύγχυση στους επενδυτές και στις Επιχειρήσεις, που θα προσπαθούσαν να διαλευκάνουν εάν τα συμβόλαιά τους είναι σε ευρώ ή στο εθνικό νόμισμα”. “Όταν (όχι αν) θα αναδιοργανώσουν τη συνθήκη του ευρώ, θα πρέπει να επιτρέψουν τη δυνατότητα ομαλής εξόδου”, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού καταγράφηκε στη σημερινή κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, η Ιταλία άντλησε 2,884 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2015 με μέση απόδοση στο 3,89% από 2,776% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου, που είναι το υψηλότερο κόστος τριετούς δανεισμού για τη χώρα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιπλέον, από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2020, η Ιταλία άντλησε 687 εκατ. ευρώ με μέση απόδοση στο 5,04%. Τέλος, άντλησε 918 εκατ. ευρώ από ομόλογα λήξεως τον Αύγουστο του 2023 με μέση απόδοση στο 5,5%.

Θετικό πρόσημο για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE, παρά την μίνι αρνητική έκπληξη από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν αναπάντεχα την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 380000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 355000 αιτήσεις έναντι 367000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Η Αμερικανική οικονομία δεν είναι αρκετά εύρωστη σε σταθερή βάση ώστε να προκληθεί αισθητή μείωση στον αριθμό των ανέργων, δήλωσε ο κ. William Dudley διοικητής της Fed Νέας Υόρκης. Ο κ. Dudley δήλωσε ότι προβλέπει ανάπτυξη 2,25% στο α΄ τρίμηνο του 2012.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα των τριών συνεδριάσεων αποδείχθηκε θετική για τον Γενικό Δείκτη (+1,01%) και περισσότερο για τον Τραπεζικό (+12,72%), ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη φθάνουν στο 5,05% και 16,82% αντίστοιχα.

Πέντε οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+1,24%), Ελλάκτωρ (+1,59%), Εθνική (+1,09%), Motor Oil (+0,65%) και Alpha Bank (+4,63%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG και των δύο για ΔΕΗ και Τιτάνα, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 727,66 μονάδες (10.33), όμως μετά τις 10.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 710 μονάδων, με την αντίδραση που εκδηλώθηκε στις 16.35 αναρριχήθηκε μέχρι τις 720,86 (16.56) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 714,78 μονάδες με απώλειες 1,22%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 22,3 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών, ενώ (στις περισσότερες περιπτώσεις με χαμηλό κόστος) για 19 μετοχές τα ημερήσια κέρδη κυμάνθηκαν από 7 έως 29,41%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιφυλακτικός, αν όχι απαισιόδοξος, δηλώνει ο Στρατής Πολύχρονέας.

Η προκήρυξη των Εθνικών εκλογών για τις 6 Μαΐου φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να άρει μέρος της αβεβαιότητας που ταλαιπωρεί τις εγχώριες Αγορές αξιογράφων, εξαιτίας του τουλάχιστον αμφίρροπου εκλογικού αποτελέσματος, όπως περιγράφεται άλλωστε από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Μάλιστα η αγωνία των ξένων αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Παράλληλα, τα εξαιρετικά υψηλά ποσά που απαιτούνται για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές, όπως άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν, με τα βασικά ερωτηματικά να είναι το πότε, το πως και το αν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα που θα λάβουν οι τράπεζες ως οικονομική βοήθεια από το Κράτος βάσει της εικόνας της Ελληνικής οικονομίας.

Αλήθεια πόσες Τράπεζες έχουν επιστρέψει την πρώτη οικονομική βοήθεια που έλαβαν από τo Κράτος και όσο κατέγραφαν ακόμα κέρδη στους ισολογισμούς τους;

Βέβαια ας μην ξεχνάμε και τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών για νέο “haircut” στο Ελληνικό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς να τείνει να σταθεροποιηθεί πάνω από το 21%. Την ίδια στιγμή τα spreads της Ισπανίας και Ιταλίας έχουν πάρει πάλι την ανιούσα με την κρίση χρέους να φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση ελάχιστων συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη και ελαφρώς καλύτερων στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όπου διακρίθηκε η Alpha Bank.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, αυξάνοντας την υπερτίμηση σε 1,45% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2770, τιμή εκκαθάρισης 281), κινήθηκαν μεταξύ 275,75 και 281 μονάδων. Λίγες πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (88600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10155), Alpha Bank (18284), ΟΤΕ (343), Ταχ. Ταμιευτήριο (123), Πειραιώς (621), Κύπρου (1375), ΔΕΗ (262), ΓΕΚ (292), MIG (200).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20541715 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9209582 τεμ.), MPB (7685376 τεμ.), MIG (4804184 τεμ.), ΟΤΕ (5835112 τεμ.), Alpha Bank (7103350 τεμ.)


ΥΓ: Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους (!!!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v