Συνεδρίαση δυο ταχυτήτων στη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση δύο όψεων η χθεσινή, με εμφανή την αδυναμία ή απροθυμία των παικτών να ανεβάσουν τον πήχη πάνω από τις 242 μονάδες και τις 660 για τον Γενικό Δείκτη. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Πειραιώς.

Συνεδρίαση... Ιανός η σημερινή, καθώς στο πρώτο μέρος φάνηκε το ανοδικό πρόσωπο του ΧΑ και από τις 14.30 το πτωτικό.

Με τον Γενικό Δείκτη να γυρνά σε αρνητικό έδαφος (λίγο μετά τις 16.20-16.30) και να κλείνει στις 639,57 μονάδες με πτώση 0,51%, στις 233,82 ο Ftse20 με την αξία των συναλλαγών στα 27,6 εκατ. ευρώ.

Η δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου, πως ΔΕΝ θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα την Παρασκευή, η πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι η Ισπανία θα υποβάλλει επίσημα/τυπικά αίτημα τον Σεπτέμβριο, η επιβάρυνση του ελλείμματος (13,2 δισ. ευρώ το 7μηνο) και ορισμένα επί μέρους άλλαξαν διαθέσεις, κλίμα και τάσεις στις αγορές και το ΧΑ.

Βέβαια σημαντικό ρόλο στο «γύρισμα» του 20άρη έπαιξε η πίεση/διόρθωση στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola Hellenic που από τα 14,90 υποχώρησε προς τα 14,30 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση σημειώνεται, πως «...αρνητικό αντίκτυπο στα λειτουργικά κέρδη της από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ (με βάση τις τωρινές) για το σύνολο της χρήσης, από 10 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση, αναμένει η Coca Cola Hellenic.

Αυτό ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια του Conference Call η διοίκησή της, η οποία μιλώντας για το κόστος πρώτων υλών σημείωσε ότι η εικόνα βαίνει βελτιούμενη κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του PET.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος αναμένει ότι το κόστος πρώτων υλών ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση θα αυξηθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό ετησίως λόγω των τιμών της ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εκτιμά ότι τα κέρδη από τη βελτίωση αυτή θα αντισταθμιστούν πλήρως από τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες (στο εξάμηνο ο αρνητικός αντίκτυπος στα μεγέθη άγγιξε τα 32 εκατ. ευρώ), οι οποίες οφείλονται κυρίως στην υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και στον αντίκτυπο που έχει η κρίση της ευρωζώνης στα νομίσματα κάποιων από τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.»

Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής του ομίλου (αποτιμάται στα 5,26 δισ. ευρώ) η διόρθωση έως 2,6% που έφτασε το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης εξηγεί τα αρνητικά πρόσημα των βασικών δεικτών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως η αγορά δεν είχε λόγο και αφορμές να κάνει σήμερα την υπέρβαση- εννοώντας την απαρχή μίας ενδεχόμενης πειστικής ανοδικής διάσπασης των 242 μονάδων- καθώς τα περισσότερα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Ο δείκτης Ftse20 μπορεί να αντέδρασε σήμερα έως τις 237,24 μονάδες ωστόσο δεν έπεισε πως μπορεί να κάνει σήμερα το...άλμα.

Ανοιχτό το μέτωπο της εφεδρείας- παρά την συμφωνία των συναρμόδιων υπουργών- ανοιχτό το θέμα των ανακοινώσεων μετά τη συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ, ανοιχτό το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης της οικονομίας, των τραπεζών.

Επιπλέον το κλίμα στις διεθνείς αγορές, η νευρικότητα στην Wall Street (εμφανής η...νευρικότητα του S&P στα επίπεδα των υψηλών 4ετίας), ο αναπόφευκτος μονόδρομος της Ισπανίας συντηρούν την αβεβαιότητα και στις αγορές.

Εάν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί η σκλήρυνση (λεκτική προσώρας) του Μπ. Ομπάμα στο θέμα της Συρίας δικαιολογείται η αμφίσημη στάση των αγορών και οι αντικρουόμενες κινήσεις των επενδυτών, διεθνώς.

Στο ΧΑ οι τράπεζες κινήθηκαν σήμερα συγκριτικά καλύτερα από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με σημαντικές συναλλαγές στη Εθνική, την AlphaBank και την Eurobank. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ διολίσθησαν σε αντίθεση με την ΔΕΗ στη μετοχή της οποίας συνεχίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων ωθώντας την τιμή πάνω από τα 2,75-2,77 ευρώ. Υπεραπόδοση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ (με αυξημένο τζίρο) πέρασε τα 2,30 ευρώ ο Μυτιληναίος, σταθεροποιήθηκε ο Τιτάνας στην περιοχή των 12,90-12,95 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση υψηλοί τζίροι- για ακόμη μία συνεδρίαση- στη μετοχή των ΕΧΑΕ, κινητικότητα σε ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,45 ευρώ η Eurobank Properties (μετά τις χθεσινές εξελίξεις), αυξημένες συναλλαγές σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Φουρλή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v