ΧΑ: Περιμένοντας τον χρησμό Γιούνκερ

Στις επαφές του Αντ. Σαμαρά με τους Ευρωπαίους ηγέτες εστιάζει το ενδιαφέρον του ΧΑ. Όλο και πιο κοντά προς τις 242 μονάδες ο FTSE 20, γεγονός που αυξάνει τη νευρικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σε ετοιμότητα το Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να σημειώνουν αξιοπρόσεκτη μεταβλητότητα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται, ακολούθησε μικρή διόρθωση και επανήλθαν σε νέες τοπικές κορυφές.

Με συναλλαγές περισσότερες του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση πως τοποθετούνται περισσότερα κεφάλαια ή ενδεχομένως μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι παίκτες.

Ο Γενικός Δείκτης περνά τις 645 μονάδες, ο FTSE 20 πλησιάζει εγγύτερα των πολύ σημαντικών 242 μονάδων, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, μέχρι τώρα, σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Λίγο πριν από τις 11:30 η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν περίπου στα 7,3 εκατ. ευρώ, με Εθνική, Alpha Bank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ να έχουν τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική και η Alpha Bank κινούνται σχεδόν παράλληλα, ως προς την απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή τους, με την ΕΤΕ να αντιδρά νωρίτερα έως το 1,43 ευρώ και την Alpha Bank έως το 1,45 ευρώ. Ενισχύονται επίσης η Eurobank και η Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες του 20άρη, παραμένουν ενεργές οι εισροές και εντολές αγοράς στη μετοχή του Μυτιληναίου που πιάνει τα 2,33 ευρώ, ενώ λιγοστός είναι ο τζίρος στη Μέτκα που κυμαίνεται στα 6,18 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα των 5 ευρώ η Motor Oil, με επίσης αυξημένο τζίρο, γεγονός που δεν καταγράφεται μέχρι τώρα στη μετοχή του Τιτάνα.

Θυμίζουμε πως στη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας πραγματοποιήθηκαν εχθές υψηλοί τζίροι, παραπέμποντας σε συντονισμένη είσοδο και ξένων παικτών σε μη τραπεζικά χαρτιά του 20άρη και πέραν των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα χαρτιά. Θα επιμείνουμε, για πολλοστή φορά, στο ότι μεθοδικά και συντονισμένα μαζεύεται η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, σταθερό, μεταξύ των αγοραστών εδώ και εβδομάδες, είναι ξένο χαρτοφυλάκιο.

Αυξημένες συναλλαγές στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετριότερες σε Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλή, Σιδενόρ.

Βραχυπρόθεσμα, οι κινήσεις των παικτών φαίνεται πως επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο υπέρβασης ή όχι των 242 μονάδων για τον FTSE 20. Αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον η αγορά προεξοφλήσει κάτι θετικότερο για το ελληνικό πρόβλημα.

Εύλογα η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει στην Bild πως «η χώρα δεν ζητά περισσότερα χρήματα, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και θα εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της, θέλουμε μόνο λίγο χώρο για να ανασάνουμε».

Σχετικά με τη στάση που τηρεί η Αθήνα, το euro2day.gr είχε προϊδεάσει από τη Δευτέρα. Σημειωνόταν στον Εκηβόλο πως «δεν είναι εκ προοιμίου χαμένος ο… πόλεμος» και ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θέλει χρόνο και όχι νέα χρηματοδότηση.

Λογικές είναι οι ενστάσεις φίλων του euro2day.gr που εκτιμούν πως το έλλειμμα αν δεν μειωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο στο προβλεπόμενο ύψος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάπου.

Καλά ενημερωμένες πηγές μας διευκρινίζουν πως καταβάλλεται προσπάθεια για να βρεθεί μια λογιστικού χαρακτήρα εγγραφή, που θα μπορούσε να ελαφρύνει πράγματι το έλλειμμα χωρίς επιπλέον μέτρα. Δηλαδή, πέραν αυτών που θα υποστεί η κοινωνία και η πραγματική οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v