Με το βλέμμα στο Μαξίμου η Σοφοκλέους

Στις εξελίξεις στο μέτωπο των επαφών με Γιούνκερ αλλά και στις κινήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων παικτών. Σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης περιμένοντας σήμα.

Σε στάση αναμονής βραχυπρόθεσμοι παίκτες και το Χ.Α., μια μέρα με κρίσιμα ραντεβού. Αρχικά στο ΥΠΟΙΚ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και μετά στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ζ.Κλ. Γιούνκερ. 

Εύλογη η στάση των παικτών, που διατηρούν τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 645 μονάδων (0,45%) και τον FTSE-20 στις 236 μονάδες (0,55%), καθώς στη συνάντηση των Γιάννη Στουρνάρα και Αντώνη Μανιτάκη αποφασίζεται πώς θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, με τον δεύτερο να φέρεται να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο μέτρο.

Όμως, να σημειωθεί πως το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι πολύ πιο βαρύ από ό,τι στην Αθήνα. Με τον IBEX στη Μαδρίτη να διορθώνει κατά 1,6% και στα χρηματιστήρια να ρευστοποιούνται μετοχές τραπεζικών ομίλων και μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

Και στις ευρωπαϊκές αγορές η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στις συναντήσεις και στις επαφές του Αντ. Σαμαρά με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, κυρίως όμως με την Αγκ. Μέρκελ αλλά και τον Φρ. Ολάντ.

Από τεχνική πλευρά, φαίνεται πως από το όποιο αποτέλεσμα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού θα διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα ανάλογη τάση και κίνηση, είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη και από το Μιλάνο μέχρι τη Φρανκφούρτη.

Στα καθ’ ημάς, συζητείται μεταξύ παραγόντων της αγοράς η χθεσινή μεταβίβαση του 12% της Eurobank Properties στη Fairfax Financial. Το θέμα επιχειρείται να το προσεγγίσει και ο Εκηβόλος, σχετίζοντάς το με τις εισροές κεφαλαίων κυρίως ξένων σε μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, Τιτάν. Αλλά και με την ανάληψη κινδύνου ορισμένων διαχειριστών hedge funds σε ελληνικά ομόλογα.

Στο ταμπλό ισχυροποιείται η τάση κι ενισχύονται οι συναλλαγές στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, η συνολική αξία των οποίων προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ. Στο 1,43 ευρώ (2,88%) η Εθνική, στο 1,44 ευρώ (1,41%) η Alpha Bank.

Θυμίζουμε πως στις 27 του μήνα το Δ.Σ. της Credit Agricole θα έχει αποφασίσει για τον… μνηστήρα της Εμπορικής. Θα μένει η απόφαση του ΤΧΣ, δηλαδή του Δημοσίου.

Συνεχίζει όμως υψηλότερα και η ΔΕΗ, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 73,42% τους τελευταίους τρεις μήνες. Στη μετοχή βγήκαν ισχυρές εντολές αγοράς λίγο μετά τις 12.40, ωθώντας την έως τα 2,75 ευρώ.

Υψηλότερα στα 5,42 ευρώ ο ΟΠΑΠ, λίγο χαμηλότερα στα 2,60 ευρώ ο ΟΤΕ. Να σημειωθεί πως η μετοχή του Οργανισμού ενισχύεται 15,56% σε διάστημα εβδομάδας και 63,52% στο τρίμηνο.

Εισροή κεφαλαίων σημειώνεται και στον Μυτιληναίο, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,33 ευρώ. Από τεχνική πλευρά το διάγραμμα της μετοχής είναι ο απόλυτος σχηματισμός διπλής κορυφής. Έως το 1,24 ευρώ ενισχύεται η Ελλάκτωρ, με τις εντολές αγοράς να δίνονται, και σε αυτήν τη μετοχή, λίγο μετά τις 12.30-12.40.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν το 5,05% της ΓΕΚ Τέρνα με αυξημένες συναλλαγές, το 3,22% των ΕΧΑΕ, το 3,31% του Τ.Τ. και η οριακή μεταβολή με υψηλό τζίρο στην Intralot.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v