Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές η Σοφοκλέους

Ξεπέρασε τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., ωθούμενος και από την επιτυχημένη δημοπρασία εντόκων της Ισπανίας. Υπεραπόδοση για τράπεζες, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ. Πάνω από τα 24 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 16.30.

Όλο και κερδίζουν πόντους βασικοί δείκτες και μετοχές στο Χ.Α. τη στιγμή όπου οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, κυρίως των ισπανικών και των ιταλικών, υποχωρούν.

Σε πτώση τα spreads των κρατικών τίτλων χωρών του Νότου, σε άνοδο βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον FTSE-20 να περνά τις 230 μονάδες.

Στις 645 μονάδες ο Γ.Δ., με την αξία των συναλλαγών να αυξάνει όσο περνά η ώρα. Τζίρος περίπου 24 εκατ. ευρώ και με συναλλαγές πάνω από 3,4 εκατ. ευρώ στους τίτλους της Εθνικής αλλά, και αυτό έχει σημασία, και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Είναι δε ενδεικτικό πως μετοχές 3,8 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στον Οργανισμό, περί το 1,7 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και 4,7 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, και κυρίως στην ισπανική και στην ιταλική, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την προοπτική στήριξης των προβληματικών κρατών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται αναλυτικά αποδόσεις ομολόγων και spreads, με χαρακτηριστική την υποχώρηση στο 6,21% του ισπανικού δεκαετούς.

Αποκλιμάκωση που παρατηρείται και σε σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, όπως καταγράφηκε στη σημερινή δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων.

Ειδήσεις που τρέχουν στην Ευρώπη αναφέρονται στον κίνδυνο απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ για την ολλανδική οικονομία αλλά και στην εκτίμηση της Moody’s πως η ευρωζώνη βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής εξόδου της από την κρίση.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος Fitch αναφέρεται στη χαλάρωση της αγγλικής οικονομίας, προειδοποιώντας για ανάλογο κίνδυνο.

Και ενώ μένεται η κρίση στην ευρωζώνη, σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως η Γερμανία έβγαλε 68 δισ. ευρώ χωρίς να συνεκτιμηθούν τα έμμεσα οφέλη της οικονομίας της και του τραπεζικού συστήματος.

Όλα αυτά συνεκτιμώνται βέβαια από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες στο Χ.Α., οι οποίοι όμως δικαιολογημένα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διαδοχικές συναντήσεις και στις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με Ζ.Κλ. Γιουνκέρ, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ.

Αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να προεξοφλήσουν κάτι θετικότερο και αυτό αποτυπώνεται στο 5,1% όπου ενισχύεται η μετοχή της ΔΕΗ, στο 9% του ΟΤΕ, στο 6,11% της Εθνικής, στο 5% της Motor Oil, στο 9% του Μυτιληναίου, στο 10% της Ελλάκτωρ.

Αλλά και στις θέσεις που λαβαίνουν σε μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Frigoglass, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε ακόμη 2-4 μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

To μεσημέρι οι δείκτες έδειξαν σημάδι κόπωσης αλλά δεν απειλήθηκαν τελικά οι στηρίξεις. Σημειώνουμε πως για τον Γενικό Δείκτη μια κρίσιμη ενδοσυνεδριακή, από τεχνική πλευρά, περιοχή έχει διαμορφωθεί πέριξ των 630 μονάδων. Για τον FTSE-20 ανάλογο σημείο θεωρείται το εύρος των 228,43-229,42 μονάδων.

Από τη στιγμή που οι τεχνικές περιοχές επιβεβαιώθηκαν, είδαμε κάτι καλύτερο, με αιχμή τις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v