ΧΑ: Τα μάτια μας… δεκατέσσερα

Στα όρια ανοδικής κίνησης ή διόρθωσης κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς. Απαιτείται αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα σήμερα. Τα «κόβει» όλα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την έγκριση του Βερολίνου και των δανειστών.

«Διπλός γρίφος πριν τα κρίσιμα ραντεβού» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του euro2day κι η ουσία του προβλήματος αποτυπώνεται στη ζοφερή κατάσταση, στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία.

Στο σχετικό θέμα αναφέρεται: «Το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμάσει τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ελληνική οικονομία, από τη στιγμή όπου θα παρασχεθεί η παράταση και το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα φανεί στο άτυπο eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα θέσει και επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης.

Ωστόσο, οι δυσκολίες να σχηματιστεί το πακέτο των μέτρων προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης πάει ακόμα πιο πίσω την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Με την αγορά να έχει στερέψει από ρευστό, το γεγονός ότι δύσκολα θα καταφέρει η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα χρήματα πριν από τον Οκτώβριο (υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική) προκαλεί ασφυκτική πίεση στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν όλη αυτή η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εκατέρωθεν δηλώσεις και τα σενάρια που κυκλοφορούν λειτουργεί επιβαρυντικά για το σύνολο της οικονομίας
».

Αυτά στα καθ' ημάς, γιατί στην αντίπερα πλευρά στη Wall Street χάθηκε μία μάχη του S&P για τα υψηλά τεσσάρων ετών. Σε επίκαιρο θέμα των Financial Times επιχειρείται να δοθούν εξηγήσεις για το ράλι στις διεθνείς αγορές και για τις γκρίζες ζώνες αυτής της αναιτιολόγητης -κατά πολλούς- εκθετικής κίνησης των αγορών. Από τη διεθνή σκακιέρα κρατάμε τις κινήσεις δύο παικτών-θρύλων, του μεν λόρδου Ρότσιλντ, ο οποίος ανοίγει θέσεις πώλησης στο ευρώ, και του Τζ. Σόρος, ο οποίος έχοντας ξεφορτωθεί τα μετοχικά χαρτοφυλάκιά του μετακυλίει ρευστότητα σε συμβόλαια χρυσού και σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης. Στα υπόψη.

Στο Χ.Α. και πάλι, το χθεσινό... ξέσπασμα μπορεί να προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία ή εν πάση περιπτώσει θετικότερη προδιάθεση πως μπορεί να υπάρξει λύση (έτσι όπως την εννοούν βέβαια οι δανειστές μας), με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να επιβεβαιώνουν την τεχνικότητά τους.

Ο FTSE 20, κατ' αρχάς, πλησίασε ακόμη πιο πολύ την κρισιμότατη περιοχή-αντίσταση των 242 μοινάδων, ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα. Έχει σημειωθεί αρκετές φορές τους τελευταίους έναν - δύο μήνες πως ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 242 μονάδων θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε αλλαγή τάσης - κυματισμού.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο, είμαστε κοντά, αλλά αυτό δεν αρκεί, καθώς για αρκετούς μπορεί να εξελιχθεί σε ανοδική παγίδα εγκλωβισμού. Συνεπώς, αυξημένη προσοχή, γιατί οι δείκτες είναι στα όρια της υπέρβασης ή της απαρχής διόρθωσής τους και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Ωστόσο, εχθές μετά από καιρό σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες κινήσεις και από την πλευρά 2-4 ξένων παικτών. Εισροές κεφαλαίων στις μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, Τιτάν και σε ακόμη 2-3 τίτλους ομίλων-σηματωρών, που προφανώς παραπέμπουν σε προσεκτική αλλαγή στάσης κάποιων διορατικών ή ριψοκίνδυνων.

Μένουμε στην ενεργοποίησή τους, στο ότι μετά από πολλές συνεδριάσεις είχαμε υψηλότατη κινητικότητα σε απόλυτο αριθμό μετοχών (που παραπέμπει σε διάχυση ενδιαφέροντος και ρευστότητας) και θεωρούμε τη σημερινή συνεδρίαση ιδιαίτερα πονηρή. Και με πολλές παγίδες...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v