ΧΑ: Οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο...

Εσπευσμένες πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών του FT 20 μετά τις 16:15 έστειλαν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 630 μονάδων. Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ. Άντεξαν Coca Cola, Motor Oil, Τιτάνας, Folli.

Εάν δεν διόρθωνε λίγο άτσαλα το ΧΑ, μετά τις 16.15-16.20 θα γράφαμε για ακόμη μία συνεδρίαση στον ρυθμό των τελευταίων ημερών.

Ήρθαν όμως οι εσπευσμένες πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών του Ftse20, αθρόες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους ώστε να λυγίσει με τζίρο ο Γενικός Δείκτης προς τις 630 και ο Ftse20-χαμηλότερα των 230 μονάδων.

Τελικά ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 629,69 (-1,54%), ο 20άρης κατά 2,02% χαμηλότερα στις 229,09 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 27 εκατ. ευρώ. Κυρίως η CCH με το συν 0,42% συνέβαλε προς το κλείσιμο να περιοριστούν οι μεγαλύτερες απώλειες για τους δύο βασικούς δείκτες. Θετικά και οι Τιτάν, Jumbo, FFG.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν το...άδειασμα των τελευταίων 30-45΄σε ανεπιβεβαίωτες φήμες, που έκαναν το γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων για δεδομένη άρνηση του Βερολίνου σε οποιοδήποτε ελληνικό αίτημα. Όλως περιέργως στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες λίγο μετά την έκδοση κοινής ανακοίνωσης των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λευκορωσίας πως ΔΕΝ θα πρέπει να ορθωθούν και πάλι «τείχη» στην Ευρώπη.

Πάντως ενδεικτικό του κλίματος πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός, πως μόλις «γύρισαν» λ.χ. Alpha Bank, Εθνική ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης από τη ΔΕΗ μέχρι την...Κύπρου και τον ΟΠΑΠ ή τον ΟΤΕ. Δείγμα του πόσο εύθραυστη παραμένει η αγορά, πόσο ευάλωτο το κλίμα αλλά και ο καθαρά βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας του μεγαλύτερου μέρους των κινήσεων που γίνονται κυρίως από τους έλληνες παίκτες.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως η «βουτιά» συνοδεύτηκε από συγκριτικά υψηλές συναλλαγές (περίπου 4-5 από τα συνολικά 26,4 εκατ. ευρώ) κάτι που παρέπεμψε και σε «άδειασμα» μετά την αδυναμία (?) της αγοράς να κινηθεί άμεσα υψηλότερα. Σε μία συνεδρίαση, που ο ΓΔ έδωσε τοπική κορυφή στις 647,50, ο Ftse20 στις 237,19 μονάδες η εικόνα των δεικτών παραπέμπει περισσότερο σε ξεφόρτωμα στις υψηλές τιμές στα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης παρά σε κάτι ουσιαστικά αρνητικό.

Πάντως μέχρι και λίγο μετά τις 17.05 και μετά από αρκετά τηλεφωνήματα δεν αποκομίσαμε την εντύπωση πως κάτι αλλάζει θεαματικά σε σχέση με τα όσα ξέρουμε και με βάση τον σχεδιασμό των τελευταίων ημερών. Ωστόσο σε Εθνική και Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν μαζικά πωλήσεις με την τιμή να υποχωρεί έως και 6,8% στα 1,35 και 1,36 ευρώ αντίστοιχα με χρηματιστηριακές πηγές να υποστηρίζουν μέχρι ότι...κάνουν πίσω οι γάλλοι για την Εμπορική.

Παρ΄ολα αυτά προσπάθεια , που καταβλήθηκε περίπου στις 17.00 να αναστραφεί η διόρθωση είχε ως συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών.

Από το σχόλιο της 14.12 το euro2day προειδοποιούσε για «ψαλίδισμα» των προσδοκιών από τον Β. Σόιμπλε, καθώς οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών (σε τοπικό ρ/σ) πράγματι χωρούσαν πολλή συζήτηση. Ψυχραιμότεροι παίκτες, που έχουν γνώση του γερμανικού σχεδιασμού επέμεναν πως εν τέλει θα δοθεί στην Αθήνα χρόνος αλλά μέχρι να έρθει αυτή η ώρα θα έχει...ματώσει από τα νέα μέτρα που θα ζητηθούν από τους δανειστές.

Μάλλον αρνητικό ήταν το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, που συνεχίζουν το...παράλογο ράλι της ανόδου (σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη) αλλά και τα οικονομικά στοιχεία από την αγορά των ΗΠΑ. Με παράλληλη ενίσχυση του ευρώ (άγγιξε σχεδόν τα 1,26$) ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των ισπανικών spreads, της απόδοσης του 10ετούς έως το 6,15% και την εκτίναξη του χρυσού προς τα 1.665$ ανά ουγγιά. Μείγμα περίεργο στις αγορές, νοσηρό θα έλεγε κάποιος εν μέσω κλιμακούμενης αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Άμεσα είτε έμμεσα το περιβάλλον (εντός και εκτός) επηρεάζει άμεσα το ΧΑ, που λειτουργεί σαν ...αισθητήρας συνολικότερων εξελίξεων, επερχόμενων, προσδίδοντας τον ρόλο του σηματωρού διεθνώς.

Οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων 10-15 λεπτών δεν διορθώθηκαν ούτε με τις δημοπρασίες ούτε με τις αγορές που επιλεκτικά έγιναν σε δεικτοβαρή χαρτιά. Στα χαμηλά τους Μυτιληναίος, Βιοχάλκο που έχασε τα δύο ευρώ χωρίς σημαντική αντίσταση, Ελλάκτωρ ενώ πωλητές είχαν τον προτελευταίο λόγο και σε Τιτάν, Μέτκα, ΔΕΗ ενώ η δεικτοβαρής μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε οριακά πάνω από το ελάχιστο ημέρας των 5,17 ευρώ. Στον Τιτάνα τον τελευταίο λόγο είχαν οι αγοραστές με την μετοχή να γυρίζει στα 12,95 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία (ή η έλλειψη δέλαρ, κινήτρου) για κίνηση υψηλότερα των 660 για τον ΓΔ και των 242 για τον Ftse20 υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να περιορίσουν εν μέρει τις αγοραστικές θέσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αυριανή συνεδρίαση. Οπότε θα είναι γνωστά τα νεότερα από την συνάντηση Αγκ. Μέρκελ- Φρ. Ολαντ και θα αναμένουν τις δηλώσεις μετά τις επαφές της γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αντ. Σαμαρά.

Με το Βερολίνο πάντως να κρατά επιμελώς χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v