Στα κόκκινα ολοκληρώνει τη συνεδρίαση το ΧΑ

Ο Β. Σόιμπλε «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες της Αθήνας και το ΧΑ οδεύει προς το κλείσιμο με απώλειες άνω του 1%. Πτώση 5% για τη ΔΕΗ, ζημιές και στις τράπεζες. Πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Ακόμη μία συνεδρίαση τακτικής και αναμονής οδεύει στο κλείσιμο με απώλειες. Με τους βασικούς δείκτες να κινούνται από τις 11.10 και μετά σε στενό εύρος διακύμανσης, με τον Γενικό Δείκτη στις 630 μονάδες (-1,5%%) και τον FTSE-20 στις 233 μονάδες.

Στα πρώρα 45΄ της συνεδρίασης η μεταβλητότητα ήταν μεγαλύτερη, φέρνοντας τον Γ.Δ. μέχρι τις 647,50 μονάδες και τον 20άρη έως τις 237,9. Όμως περίπου εκείνη την ώρα έγινε γνωστή η νέα θέση του Β. Σόιμπλε, πως δηλαδή «δεν είναι λύση να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα».

Δήλωση που έγινε σε γερμανικό ρ/σ και θεωρήθηκε άμεση αντίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνάντηση της καγκελαρίου της χώρας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ωστόσο, γνώστες που διαβάζουν και τα… ψιλά γράμματα όσων σχεδόν καθημερινά λέει κυρίως ο Β. Σόιμπλε θεωρούν τις νέες δηλώσεις του απλό βήμα στη… διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου - Αθήνας.

Από τότε όμως, λίγο μετά τις 11.10-11.30, η αγορά κινείται πιο προσγειωμένα και σε στενότερο εύρος, όπως αναφέραμε. Με την αξία των συναλλαγών στα 12,6 εκατ. ευρώ και την προσοχή στραμμένη στην απογευματινή συνάντηση της Άγκ. Μέρκελ με τον Φρ. Ολάντ. Το απόγευμα όμως οι πιέσεις εντάθηκαν.

Λίγα πράγματα θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνάντηση των δύο ηγετών, αν και οι λεπτομέρειες της ημέρας περιλαμβάνονται στο πρωινό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου «η επιμήκυνση κοστίζει 18 δισ. ευρώ».

Αυτά επιχειρούν να τα αποτυπώσουν οι παίκτες, τα προεξοφλεί το Χ.Α. και φαίνονται στη διαγραμματική-τεχνική κίνηση μετοχών σηματωρών.

Στον σημερινό Εκηβόλο ανεβάσαμε (με τη βοήθεια της Άννας Φαλτάιτς) τα διαγράμματα των τριών διεκδικητών της Εμπορικής. Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. της Credit Agricole στις 27 Αυγούστου.

Η Εθνική και η Alpha Bank κινούνται στην ίδια απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή του 1,36 ευρώ, καθώς ενισχύεται λίγο η Εθνική και υποχωρεί κατά 1,39% η Alpha Bank. Υψηλότερα στα 2,54 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 5,22 ευρώ ο ΟΠΑΠ, χαμηλότερα όμως στα 2,59 ευρώ η ΔΕΗ, που νωρίτερα σκόνταψε στην αντίσταση των 2,787 ευρώ.

Ενισχύονται CCH, ΜΟΗ, Jumbo, Τιτάν, FFG, αλλά υποχωρεί στα 2,24 ευρώ ο Μυτιληναίος, σταθεροποιείται στα 6,10 ευρώ η Μέτκα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η αγορά μετοχών σε ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενισχύονται Frigoglass, Fourlis αλλά και Σιδενόρ, Intralot και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με συναλλαγές που ξεπερνούν το 0,5 εκατ. τεμάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v